Bakken met Menno

Gepost: 10 maart 2015 Laatst bewerkt: 3 juni 2023
0

bakken met menno

Wie het laatste seizoen van Heel Holland Bakt heeft gezien kent Menno wel, hij is de winnaar van het tweede seizoen. Menno is met zijn baard een opvallende verschijning, zeker zo tussen de andere bakliefhebbers in de bekende Heel Holland Bakt tent. Maar bakken kan hij, dat liet hij direct al zien. Hij heeft ook niet voor niets gewonnen natuurlijk. Als kers op de taart is hier nu zijn eerste bakboek; Bakken met Menno. Ik heb zo’n gevoel dat we van Menno nog wel meer boeken kunnen verwachten, samen met andere spannende projecten.

bakken met menno

De inhoudsopgave laat direct al zien dat dit boek anders is dan andere bakboeken. Met hoofdstuk titels als Amerikaanse bakes & cakes, cupcake galore, very vegan en guilty pleasures weet je dat er spannende recepten staan te wachten op je. Ook staan in de inhoudsopgave de Heel Holland Bakt toppers vermeld. Was jij fan van zijn bramen charlotte? Dan weet je gelijk waar je die kunt vinden.

Opvallend is ook dat dit boek niet eerst begint met theorie over ingrediënten, bakvormen en meer. Nee, we gaan na een kort voorwoord gewoon gelijk aan de slag. Ik mis deze info persoonlijk niet.

bakken met menno

De Amerikaanse bakes en cakes staan centraal in het eerste hoofdstuk met recepten. Ik ben benieuwd naar de chocolade-pindakaas taart, een heerlijke smaakcombinatie. Een red velvet cake mag natuurlijk ook niet ontbreken in een op Amerika geïnspireerd zoet boek, net als een Cola cake en pretzels.

Sommige recepten zijn stap voor stap met foto’s uitgelegd. De bekende Captain America cake bijvoorbeeld waarmee Menno uiteindelijk de overwinning behaalde in Heel Holland Bakt.

Na de taarten gaan we door met cupcakes. De cupcake hype is misschien over zijn hoogtepunt heen, maar Menno trekt hier zich niets van aan. Met zijn cherry on top cupcake laat hij direct zien dat cupcakes helemaal niet saai zijn. Niet overtuigd? Dan doen de marvelous mojito cupcakes en de roze cupcakes met aardbeien dat zeker wel. Originele cupcake smaken en combinaties hiervan vind je terug in dit hoofdstuk.

bakken met menno

Menno is vegetarsich en gaat bij het bakken daarin soms nog een stapje verder: vegan baksels. Bakken zonder melk, eieren en boter dus. In het hoofdstuk Very Vegan laat hij zien dat dit helemaal niet ingewikkeld is en dat je alsnog resultaten bakt om bij te watertanden. Zo trekt de olijfolie-rozemarijncake direct mijn aandacht en ook de avocado scones doen op het oog niet onder voor het echte werk. Die wil ik wel eens proeven!

Guilty pleasures. Dat kan alleen maar heel veel goeds betekenen. Het hoofdstuk start met een fruitcake in alle kleuren van de regenboog, een goed begin. Maar ook de homemade Oreo’s, de sachertorte en blauwe bessencake zien er stuk voor stuk overheerlijk uit.

bakken met menno

Wat vind ik van het boek?

Er komen de laatste jaren steeds meer bakboeken uit, maar dit is er toch eentje die er meteen uitspringt. Het boek straalt Menno uit. Zijn Marvel tattoo’s zijn er in verwerkt, geeft zijn liefde voor comics weer en heeft gewoon een stoere uitstraling. Naast dat de vormgeving van dit boek opvallend is, zijn ook de recepten anders dan je gewend bent van de meeste bakboeken. Menno laat zich inspireren door de Amerikaanse zoete keuken en dat zie je terug in dit boek. Ik hou ervan, ook ik mag graag inspiratie opdoen op Amerikaanse blogs.

De recepten zijn allemaal voorzien van een foto, soms zelfs meerdere. Die fotografie ziet er overigens ook prachtig uit! De recepten zijn duidelijk en uitgebreid uitgewerkt. Geen lappen tekst die op één pagina moeten passen. Als er meer ruimte nodig is, wordt die ruimte gewoon gebruikt.

Kortom; een aanrader dit boek. Zeker voor een bakliefhebber die op zoek is naar een ander soort bakboek voor op de plank.

Dit boek telt 176 pagina’s en is hier verkrijgbaar voor €15,- .

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

 1. Ellen schreef:

  Wauw, wat een fantastische foto’s! Ik denk niet dat ik zelf ooit zo’n fancy taarten ga bakken, maar gewoon voor te bladeren zou ik het al willen. 🙂

 2. ohladybake schreef:

  ik heb hem ook aangeschaft sinds dit weekend en de regenboogtaart staat op het menu voor de verjaardag van de kinderen binnenkort.
  en inderdaad, het is een prachtig boek om in te bladeren….

 3. Margot schreef:

  Wat een mooi boek en leuk dat het echt helemaal bij hem aansluit.

 4. Mirjam schreef:

  Een geweldig baboek van een geweldige bakker!

 5. Emily van Kampen schreef:

  In heb het boek ook en vind het helemaal geweldig! Sommige recepten zijn wel wat bewerkelijk, maar als je al wat vaker iets gebakken hebt en iets meer uitdaging zoekt dan een simpele cake, dan zijn ze zo gaaf.

 6. Ike Bruinsma schreef:

  Wauw! dat boek ziet er super uit, zeg!
  Ik kom meer uit de kook hoek, bakken is er nog niet zo lang bij. Ik heb meer boeken van Jamie Oliver en zo… Maar dit boek van Menno staat zeker op mijn verlanglijstje!

 7. Wilma schreef:

  Prachtig boek, mijn dochter laura en ik zijn echte bak liefhebbers en het zou een hele mooie aanvulling zijn voor ons.

 8. Marlin schreef:

  Wauw! ik kan niet wachten om te beginnen met bakken!!

 9. Anto schreef:

  Fantastisch!
  Dat boek zou ik wel willen winnen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *