Deze hele schaal bacon-cheddar koekjes heb ik in mijn eentje opgegeten. Ze waren zo ontzettend lekker, gedachteloos bleef ik maar eten. Een paar als snack, een paar bij de soep (aanrader!) en weer een paar ’s avonds bij een kopje thee. Rare combi zul je denken, hartige koekjes met thee, maar ik vind dat dus echt heerlijk. Net als dat ik bij wat chips vaak een kopje thee inschenk. Ik wordt meestal voor gek verklaard, maar wat maakt mij het uit, ik vind het lekker. Je merkt, deze koekjes met bacon en cheddar zijn voor ieder moment geschikt. Ik ga ze zelf ook snel weer maken, want ze zijn gewoonweg te lekker om slechts één keer te bakken.
Bacon-cheddar koekjes
Ingrediënten
- 150 gram baconreepjes
- 200 gram cheddar
- 120 gram ongezouten boter
- 250 gram bloem
- snuf zout
- peper
Instructies
- Bak de baconreepjes uit in een hete pan, laat ze daarna goed uitlekken. Eenmaal uitgelekt hak je de reepjes nog wat fijner tot blokjes.
- Scheur de plakjes cheddar (ik gebruikte van die plakjes goedkope cheddar, die zijn ideaal voor dit soort kaaskoekjes) in stukjes en doe deze samen met de boter in een kom. Mix tot er een egaal mengsel ontstaat. Voeg bloem, zout, peper en bacon toe en kneed tot een stevig deeg.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik. Neem een uitsteker van ongeveer 6 cm in doorsnede en steek de hartige koekjes uit. Misschien moet je soms met een scherp mesje op de randen een stukje bacon doorsnijden.
- Leg alle koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, zorg voor een paar centimeter tussenruimte. Ik kon in totaal 3 bakplaten vullen met de koekjes.
- Bak de koekjes in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
- Laat ze even afkoelen op de plaat, verplaats ze dan naar een rooster om volledig af te koelen.
Tips
- Bewaren: goed verpakt ongeveer 1 week. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.
Ze zien er heel smakelijk uit. Denk je dat je ze ook met een vleesvervanger kunt maken?
Ik zou het gewoon proberen, kan vast.
Kan dit ook met Parmezaansekaas of met een andere soort kaas?
In dit recept zou ik dat niet doen, de cheddar is echt nodig om het deeg te maken, dat lukt niet met Parmezaan.
Hallo. Ik eet kha en mag dus geen meel. Is er een alternatief voor meel?
Dan zou ik gewoon op zoek gaan naar een ander recept wat wel aan je wensen voldoet.
Beste Laura, ik heb nog nooit iets gebakken, maar volg je blog al een tijdje. Ik denk dat ik een keer jam of siroop heb gemaakt van een van jouw recepten. Maar deze koekjes wilde ik gewoon proberen, het klonk zo eenvoudig.
Ik vind ze erg droog, hoort dat? Beetje zoutig (ik heb maar heel klein beetje peper en zout toegevoegd), en ik proef niet echt dat er cheddar in zit. Lekkere nasmaak.
Dank je wel voor alle leuke en lekkere recepten, ik ga er vast vaker een maken.
Groetjes, Diana
Door de bacon zijn ze wat zoutig, dat hoort ook wel bij deze hartige koekjes. Als ze erg droog zijn, hebben ze waarschijnlijk te lang en/of heet gebakken.
Inmiddels in een week tijd al vier recepten van je website gemaakt en het Basisbakboek aangeschaft. Heerlijk! Ga zo door!
Wat leuk om te horen!
Heb ze net gebakken maar als ik eerlijk ben vind ik er geen smaak aanzitten? Ik heb bakbacon gebruikt trouwens.
Wat jammer! Heb je iets veranderd aan het recept?
Nee, maar ik denk dat het aan mij ligt. Mijn partner vindt ze lekker én na een paar x proeven begonnen ze beter te smaken. ?
Hahaha gelukkig maar!
Zou ik ze ook met zelfrijzend bakmeel kunnen maken? Ik vond ze met bloem lekker maar het mag wat krokanter voor mij.
Ik denk niet dat zelfrijzend bakmeel dat verschil voor je gaat maken. Had je ze wel lang genoeg gebakken en volledig af laten koelen voor je ze in een bakje deed?