Advent 10: Winters gingerbread huisje

10 december 2012
Advent 10: Winters gingerbread huisje
6

Marielle van de Koekenbakkers plaatste al enige tijd op Facebook de leukste koekhuisjes. Ik was op slag verliefd op deze schattige tafereeltjes. Elke keer weer liet ze iets anders zien, de mogelijkheden zijn zo’n beetje onbeperkt. Ik had dus al snel besloten dat ik naast het Koekboek ook deze geweldige uitsteker in mijn collectie wilde hebben. Lang duurde het niet voordat ik ermee aan de slag ging, de winterse huisjes stonden al snel in huis te pronken.

De uitsteker voor het koekhuisje heeft Marielle in samenwerking met Cakes by Bien ontworpen. Het is geen goedkope uitsteker maar je kunt er zoveel leuks mee. Ik heb nog een leuk huisje gemaakt voor de advent en mijn hoofd loopt over van de ideetjes met deze uitsteker. Maar nu eerst: Dit leuke huisje in blauwtinten met een flink pak sneeuw er bovenop. Oh, en die schattige pinguin niet te vergeten natuurlijk!

Voor het huisje heb je 7 koekjes nodig: de bodemplaat, dakpanelen, voorkant, achterkant en twee zijkanten. Maak deze koekjes met het recept voor gingerbread. Deze koekjes decoreer je al met royal icing (recept). Eerst een basislaag, hierna kun je die nog verder versieren (voordat je het huis in elkaar zet!). Ik maakte allemaal sneeuwvlokjes op het huisje. Hiervoor zet je allemaal witte icing stippen op het koekje waar je vervolgens suiker overheen strooit. De koekjes voor het dak decoreerde ik nog niet, die deed ik pas toen het huis in elkaar gezet was.

Je koekjes worden door de icing een beetje zacht. Dat vind ik zelf wel lekker in combinatie met het knapperige laagje icing, maar je kunt je koekjes weer heel eenvoudig knapperig maken. Hoe? Dat lees je hier!

Als je het huis in elkaar gaat zetten plak je eerst de achterkant en een zijkant vast aan de bodemplaat maar ook aan elkaar. Hierna kun je de andere zijkant bevestigen en het huisje van binnenuit verstevigen met icing. Plak dan de voorkant vast en laat dit geheel zo even goed drogen. Daarna kun je de dakplaten bevestigen. Als dat ook goed droog is kun je sneeuw op het dak aanbrengen, strooi er suiker overheen voor een extra leuk effect.

Als finishing touch nog een vrolijke pinguin voor het huisje, wat hopen sneeuw rondom en een zilveren ster op het dak! Ziet dat er niet gezellig uit?

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

21 reacties

 1. Caroline Brouwer schreef:

  Wat ziet dat er weer geweldig mooi uit! Jij bent een professional!

 2. Joke schreef:

  Wat was het leuk hè meid om onze huisjes te decoreren. Ik heb het ook met veel plezier gedaan. Prachtig jouw huisje!! Ik heb die van mij ook op mijn blog gezet 😉

  Liefs, Mam ♥

 3. Brenda (Kookt!) schreef:

  Wat zien ze er weer mooi uit Laura! Zonde om deze mooie huisjes op te eten!

  Geef je ook workshops? 😉

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dankjewel! Workshops staan niet in de agenda helaas. Lijkt me wel leuk, dus wie weet.. ooit…. 😉

  2. Brenda (Kookt!) schreef:

   Zou leuk zijn. Dan mag je me een berichtje sturen 😉
   Maar ben van plan zelf ook binnenkort eens koekjes te decoreren. Op je blog staan inmiddels genoeg tips voor me.

 4. Riny schreef:

  Hoi Laura, heb sinds een paar dagen je prachtige Blog ontdekt..
  Ik ben een beginnend bakster dus moet nog heel veel leren. Daar helpen al jouw uitvoerige how tows met foto’s en recepten mij er fantastisch bij. Ik wil je heel hartelijk bedanken dat je zomaar al die heerlijke recepten met mij wilt delen. En je Kersthuisje vind ik fantastisch, maar nog veel te moeilijk voor mij. Heb gisteravond voor ’t eerst koekjes gebakken…en dat vond ik zelfs nog moeilijk:-)) Heb ze gebakken van 125gr boter, 125 gr suiker, 1 eitje, 250 gr glutenvrije Doves bloem omdat ik een glutenvrij dieet heb. Helaas plakte het deeg steeds maar aan mijn roller.Weet jij misschien hoe dat komt? Maar…de koekjes waren wel heerlijk hoor. Heb er net weer 1 bij de koffie gesnoept..Blijf je volgen hoor want ik moet nog heel vééééél leren. Groetjes…

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Riny, heb je het koekjesdeeg laten rusten in de koelkast? Daar wordt het ook gelijk steviger van. Als ik mijn koekjes uitrol dan strooi ik bloem op het werkblad maar ook een beetje op het deeg zelf zodat mijn roller niet blijft plakken.
   Liefs Laura

  2. Riny schreef:

   Bedankt Laura voor de tip om het deeg langer te laten rusten en bloem te strooien. Ik zie nu ook dat jouw koekjes dikker uitgerold zijn. Ga ook op zoek naar leuke en leerzame koekjesboeken.Leer ik ook weer van.
   Veel succes verder met alles. liefs..Riny

 5. Daphne schreef:

  GEWELDIG!!!!!
  Ik ben al een poosje volger van jou moeder, maar ga nu ook METEEN jou volger worden, WAT MAAK JIJ EEN PRACHTIGE DINGEN ZEG!!
  Groetjes, Daphne

 6. Wat een schatje, ik heb zelf bij de Koekenbakkers een workshop mogen
  ,en zo’n leuk huisje ook mogen maken.
  benieuwd naar de rest van je creaties van de maand
  Groetjes esther

 7. Anonymous schreef:

  Zonde om op te eten!!!!!!!!!!!
  Wederom een Kunstwerk!!!!!!!!
  Chapeau!!!!!!!!
  Xus,
  MrsP

 8. Dit gingerbread huisje is echt te cute! Heel mooi gedaan!
  Jeetje, wat zul jij het druk hebben (gehad) met al deze advent-creaties (waar haal je de tijd vandaan?). Het ziet er in ieder geval allemaal super uit: chapeau!

  Liefs, Kelly

 9. Jolien schreef:

  ziet er geweldig uit 🙂

 10. linda schreef:

  wat mooi gemaakt Laura! hoelang kun je zoiets bewaren?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Luchtdicht afgesloten blijft het behoorlijk lang goed, zeker 2-3 weken.

 11. Caroline Piek schreef:

  Supergaaf huisje! 🙂 Ga ik onthouden voor kerst!

 12. Bente schreef:

  Heel mooi! Maar hoe kun je de afmetingen bepalen?

  1. Laura schreef:

   Ligt eraan hoe groot jij het huisje wilt maken, daar kun je echt eindeloos mee variëren.

 13. Caroline schreef:

  Hoi!

  Ik kan niet goed tegen de kruiden in gingerbread vanwege een histamine-intolerantie. Kan ik ook een ander koekjesdeeg gebruiken voor dit soort huisjes?

  Groeten, Caroline

  1. Laura schreef:

   Ja hoor, je zou ook de (chocolade) suikerkoekjes kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *