Veelgestelde bakvragen #4

8 januari 2019
3

In een ver ver verleden publiceerde ik nog wel eens artikelen waarin ik veelgestelde bakvragen behandelde. Met de komst van Handige Baktips kwam daar een eind aan, maar ik besloot (na een tip van Lian) dat het een goed idee was om er weer eens eentje te publiceren. Zo per periode verschillen de vragen die gesteld worden altijd. Alsof iedereen op een gegeven moment wel over bepaalde kennis beschikt en er dan nieuwe vragen komen. Waar ik eerst dagelijks vragen kreeg over baking soda, valt dit momenteel reuze mee. Nu blijken vooral eieren, roomkaas en bloem breinbrekers te zijn. Maar geen nood, want de vragen die ik hierover het meest krijg neem ik nu met je door! Oh, en ik eindig het artikel met nieuwtje over Handige Baktips, er gaat namelijk iets veranderen 😉 .

Bloem of zelfrijzend bakmeel?

In mijn recepten heb ik het altijd over bloem of zelfrijzend bakmeel. Op een of andere manier wordt er bij bloem heel erg vaak gevraagd of ik gewone of zelfrijzende bloem bedoel. Nou, gewone doodnormale bloem dus. Ik gebruik trouwens altijd patent(tarwe)bloem. Als je de zelfrijzende variant nodig hebt staat het er altijd netjes bij.

TIP: Hier lees je meer over het onderling vervangen van bloem en zelfrijzend bakmeel

Welk soort roomkaas?

Roomkaas is een vrij simpel ingrediënt, vooral eentje die ikzelf echt heel lekker vind en hier altijd in de koelkast staat. Het is er ook eentje die heel veel vragen oproept.

In zoete baksels wil iedereen weten welk merk ze moeten hebben. Zelf gebruik ik bijna altijd Philadelphia, die vind ik lekker stevig zonder al te veel vocht wat invloed heeft op een baksel. Bij huismerken zie je dat roomkaas vaak zachter en vochtiger is. Niet dat je er niet mee kunt bakken, maar je merkt wel verschil.

In hartige baksels krijg ik altijd de vraag of ik gewone bedoel of eentje met kruiden. Net zoals bij de bloem geldt ook hier het volgende: met roomkaas bedoel ik gewone naturel roomkaas. Als er kruidenroomkaas nodig is staat dit duidelijk in het recept.

Hoe weeg je een ei af?

Bakken is niet moeilijk, maar je moet het wel leren. Daar help ik graag mee. Ik krijg dagelijks vele bakvragen en geen vraag is me te gek. Alleen zorgen die fijne eitjes vrijwel altijd voor dezelfde vraag. En die komt in zo’n grote hoeveelheid binnen dat ik er stiekem (nu niet meer zo stiekem) toch wel een beetje verbaasd over ben.

Het probleem: wanneer ik het in een recept heb over een half ei of bepaald aantal gram ei, hoe doe je dat dan? Ik krijg vragen van ‘heb je dan alleen het eiwit nodig?’ tot ‘kan ik ook gewoon een hele gebruiken?’. Antwoord op deze twee voorbeeldvragen: nee, want dan had dat wel in het recept gestaan.

Lieve mensen, het is supersimpel: Je klutst gewoon je ei tot een egaal mengsel en daar neem je de helft van. Of een bepaald aantal gram. Maar net wat er in het recept staat.

3 soorten basterdsuiker

Dit keer geen verwarringen over welk soort ingrediënt gebruikt moet worden, want dat is bij basterdsuiker altijd duidelijk. Ik heb het over witte, lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker. Ikzelf heb alle soorten altijd op voorraad, maar er zijn genoeg mensen die dit niet hebben.

Dus dan volgt de volgende vraag: kan ik ook lichte in plaats van donkere gebruiken (of andersom)? En het antwoord is simpel: dat kan prima.

Kleine voetnoot: het heeft natuurlijk wel invloed op het resultaat. In kleur van het baksel, maar ook zeker in smaak. Witte basterdsuiker kun je in principe ook vervangen door de donkere varianten, maar bedenk wel dat donkerbruine basterdsuiker wel heel erg verschilt en dus ook een heel ander resultaat geeft.

Het is mislukt, wat is er verkeerd gegaan?

Bovenstaande zin is er eentje die regelmatig in een reactie wordt achtergelaten op een recept. En heel eerlijk: daar kan ik helemaal niets mee. Klinkt misschien onaardig, is totaal niet zo bedoeld.

Want waarom vind je het mislukt? Is het een kwestie van smaak of het hebben van een andere verwachting? Is het verbrand, nog niet gaar, heeft het een gekke smaak of is het heel iets anders?

Als ik niet weet wat er is mislukt, weet ik ook niet wat er is misgegaan. Maar zelfs wanneer ik dat wel weet is het bijna nooit te zeggen. Want ik weet niet wat je precies hebt gedaan. Heb je misschien iets veranderd aan het recept of per ongeluk iets verkeerd afgewogen?

Dus mocht er een keer iets niet lukken zoals gehoopt en je wilt weten hoe dit komt: voorzie mij dan van zoveel mogelijk informatie. Zelfs het vermelden van het soort oven en je ovenstand kan hierbij helpen. Zonder dit soort extra informatie is het gewoon niet mogelijk om te zeggen wat er mis ging.

Zijn er nog vragen?

Goed, tot zover mijn antwoord en toelichting bij een aantal van de vragen die de laatste maanden heel vaak gesteld worden. Mocht je nog meer vragen hebben, kijk dan ook eens zeker op Handige Baktips. Hier wordt heel veel behandeld.

Mijn laatste tip voor jullie: lees goed en denk logisch na. Klinkt misschien flauw, maar geloof mij dat je daar je eigen vraag daarna meestal al kan beantwoorden.

Over Handige Baktips

Voor iedereen die zich afvraagt waarom het zo stil is op Handige Baktips (mijn tweede blog) zal ik dat even toelichten. Het was namelijk niet mijn bedoeling om daar zo ontzettend stil te zijn, de laatste post kwam begin augustus online. Mijn beide blogs blijven hard groeien en daarbij komt ook meer werk kijken. Laura’s Bakery vind ik het belangrijkst en met alle drukte van het najaar ging daar al mijn aandacht naartoe.

Om het voor mijzelf behapbaar te houden heb ik besloten wat veranderingen door te voeren en mij te focussen op één site in plaats van twee. Dat merken jullie pas over een tijdje als de nieuwe website voor Laura’s Bakery er is. Op dat moment worden beide blogs namelijk samengevoegd in Laura’s Bakery en wordt Handige Baktips hier een categorie. Geen zorgen, alle artikelen blijven dus gewoon online staan. Vanaf dat moment (ergens in maart/april) komen er ook weer nieuwe baktips online, want ik heb een hele lijst met ideetjes.

Genoeg om naar uit te kijken dus! Voor nu hoop ik dat jullie zijn geholpen met bovenstaande informatie. En schroom zeker niet om een bakvraag te stellen als je er niet uit komt!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

17 reacties

 1. Marja schreef:

  Hoi Laura,
  Een vraagje. Ik kan “gewone” bloem toch ongestraft omwisselen met speltbloem? Of heb ik het mis? Ik heb het al een paar keer gedaan bij cake en dat ging prima. Nu wil ik graag weten of dit voor alle baksels geld.
  En….kan ik voor volkorenbloem ook roggebloem gebruiken? Dat heb ik altijd in huis en volkorenbloem niet. Dat wordt zooooo weinig gebruikt en roggebloem gebruik ik altijd in mijn ontbijtkoek.
  Alvast bedankt en tot de volgende keer.
  Een hartelijke groet,
  Marja

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat zal soms wel lukken, maar soms ook niet. Speltbloem is wel echt anders dan patent/tarwebloem, zelfde geldt voor roggebloem. Verschilt echt per recept.

   1. Marja schreef:

    Hoi Laura,
    Ik begrijp wat je zegt. In het vervolg vraag ik het je even als je dat niet erg vind tenminste.
    Ik dacht dat ik dat ongestraft kon doen, 🤭maar dat is dus niet zo. Bij de cakes ging het trouwens wel goed al moesten ze iets langer bakken om gaar te worden.
    Bedankt voor je snelle reactie. Nog een fijne dag verder ondanks regen en storm. ☔️💨Wees gewoon je eigen zonnetje. 🌞Tot de volgende keer.
    Een hartelijke groet,
    Marja

 2. Marjon schreef:

  Hoi Laura,

  Mijn kinderen mogen geen citrusvruchten maar citroen komt vrij vaak voor in recepten.
  Kan ik de citroen vervangen door iets anders?

  1. Laura Kieft schreef:

   Of je het kunt vervangen zal per recept verschillen, maar in veel recepten zul je het ook gewoon weg kunnen laten. Is helaas geen eenduidig antwoord op te geven omdat het bij ieder recept anders zal zijn.

 3. Roos schreef:

  Dag Laura!

  Grappig dat je (niet zo) stiekem wel wat baalt om steeds dezelfde vraag te beantwoorden! Ik snap het wel hoor, je lijkt zo gemakkelijk benaderbaar en je antwoordt snel, dan is het voor sommigen verleidelijk om even snel een vraag te stellen in plaats van nog eens goed het recept door te lezen.

  Ik vind je recepten altijd ontzettend duidelijk, zeker met die stap-voor-stapfoto’s, en héél lekker! Ik maakte met Kerst weer eens jouw ‘oma’s appeltaart’ en hij werd tot de laatste kruimel opgesmuld. Bedankt en veel succes verder met je plannen voor de blog!

  1. Laura Kieft schreef:

   Het is niet zo dat ik ervan baal hoor, het zijn gewoon heel erg veel vragen die binnenkomen die niet altijd allemaal nodig zijn als er goed wordt gelezen. Hopelijk zijn er zo weer wat punten verhelderd en scheelt dat weer vragen. En vooral tijd, want ik ben rustig een uur per dag bezig om alle vragen te beantwoorden die op allerlei verschillende manieren binnenkomen 😉 . Ik denk dat dat niet altijd wordt beseft, dat het in totaal met al die vragen van iedereen heel veel tijd kost. En wat leuk om te horen van de appeltaart! 😀

 4. Gabor schreef:

  Hoi Laura, ik bak regelmatig maar vind de vanile peulen heel moeilijk te krijgen. Ik de winkels zijn ze allemaal uitgedroogd en heel duur. Heb jij soms een goed adres waar je kan krijgen. Mijn hartelijke dank alvast.

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik koop ze tegenwoordig online, bij delicious vanilla

   1. Gabor schreef:

    Oke dank je wel Laura, ik ga daar ook eens kijken. Ze zijn op het ogenblik erg duur hoorde ik.
    Ik bestelde ze bij van Beekum Specerijen. In het begin waren ze perfect. Maar de laatste waren erg droog. Ben benieuwd hoe ze daar zijn bij delicions vanilla. Je hoort er nog van.

   2. Gabor schreef:

    Is gelukt en zijn prima Bedankt Laura. Ik heb ook inmiddels je boek gekocht. Ziet er goed uit.

    1. Laura's Bakery schreef:

     Ah wat leuk zeg! Heel veel bakplezier!

 5. jg.janssen schreef:

  ha Laura
  ik ben Jenna en ik ben 11 jaar en ik hou ook van bakken
  ik heb mijn eigen bakboek met een paar recepten van jouw
  vind je dat erg ik maak er geen echt boek maar gewoon voor me zelf

  groeten jenna

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Jenna, wat leuk jouw berichtje! Dat is natuurlijk helemaal goed als het voor jou zelf is.

 6. Truus schreef:

  Ik wil graag weten of ik zelfrijzend bakmeel kan aanvullen bij een rest Koopmans appeltaartenmix?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat weet ik ook niet, daarvoor is afhankelijk hoeveel mix je nog overhad en wat daar precies ingaat. En wat je ermee wilt ook nog natuurlijk.

   1. Truus schreef:

    Bedankt voor je reactie. Ik heb de appeltaart gebakken.
    Ik had van een verpakking Koopmans appeltaart van 440 gram nog 314 gram over.
    Ik heb dit met zelfrijzend bakmeel aangevuld en de taart is prima gelukt en smaakt heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *