In een ver ver verleden publiceerde ik nog wel eens artikelen waarin ik veelgestelde bakvragen behandelde. Met de komst van Handige Baktips kwam daar een eind aan, maar ik besloot (na een tip van Lian) dat het een goed idee was om er weer eens eentje te publiceren. Zo per periode verschillen de vragen die gesteld worden altijd. Alsof iedereen op een gegeven moment wel over bepaalde kennis beschikt en er dan nieuwe vragen komen. Waar ik eerst dagelijks vragen kreeg over baking soda, valt dit momenteel reuze mee. Nu blijken vooral eieren, roomkaas en bloem breinbrekers te zijn. Maar geen nood, want de vragen die ik hierover het meest krijg neem ik nu met je door! Oh, en ik eindig het artikel met nieuwtje over Handige Baktips, er gaat namelijk iets veranderen 😉 .
Bloem of zelfrijzend bakmeel?
In mijn recepten heb ik het altijd over bloem of zelfrijzend bakmeel. Op een of andere manier wordt er bij bloem heel erg vaak gevraagd of ik gewone of zelfrijzende bloem bedoel. Nou, gewone doodnormale bloem dus. Ik gebruik trouwens altijd patent(tarwe)bloem. Als je de zelfrijzende variant nodig hebt staat het er altijd netjes bij.
TIP: Hier lees je meer over het onderling vervangen van bloem en zelfrijzend bakmeel.
Hoi Laura,
Een vraagje. Ik kan “gewone” bloem toch ongestraft omwisselen met speltbloem? Of heb ik het mis? Ik heb het al een paar keer gedaan bij cake en dat ging prima. Nu wil ik graag weten of dit voor alle baksels geld.
En….kan ik voor volkorenbloem ook roggebloem gebruiken? Dat heb ik altijd in huis en volkorenbloem niet. Dat wordt zooooo weinig gebruikt en roggebloem gebruik ik altijd in mijn ontbijtkoek.
Alvast bedankt en tot de volgende keer.
Een hartelijke groet,
Marja
Dat zal soms wel lukken, maar soms ook niet. Speltbloem is wel echt anders dan patent/tarwebloem, zelfde geldt voor roggebloem. Verschilt echt per recept.
Hoi Laura,
Ik begrijp wat je zegt. In het vervolg vraag ik het je even als je dat niet erg vind tenminste.
Ik dacht dat ik dat ongestraft kon doen, ?maar dat is dus niet zo. Bij de cakes ging het trouwens wel goed al moesten ze iets langer bakken om gaar te worden.
Bedankt voor je snelle reactie. Nog een fijne dag verder ondanks regen en storm. ☔️?Wees gewoon je eigen zonnetje. ?Tot de volgende keer.
Een hartelijke groet,
Marja
Hoi Laura,
Mijn kinderen mogen geen citrusvruchten maar citroen komt vrij vaak voor in recepten.
Kan ik de citroen vervangen door iets anders?
Of je het kunt vervangen zal per recept verschillen, maar in veel recepten zul je het ook gewoon weg kunnen laten. Is helaas geen eenduidig antwoord op te geven omdat het bij ieder recept anders zal zijn.
Dag Laura!
Grappig dat je (niet zo) stiekem wel wat baalt om steeds dezelfde vraag te beantwoorden! Ik snap het wel hoor, je lijkt zo gemakkelijk benaderbaar en je antwoordt snel, dan is het voor sommigen verleidelijk om even snel een vraag te stellen in plaats van nog eens goed het recept door te lezen.
Ik vind je recepten altijd ontzettend duidelijk, zeker met die stap-voor-stapfoto’s, en héél lekker! Ik maakte met Kerst weer eens jouw ‘oma’s appeltaart’ en hij werd tot de laatste kruimel opgesmuld. Bedankt en veel succes verder met je plannen voor de blog!
Het is niet zo dat ik ervan baal hoor, het zijn gewoon heel erg veel vragen die binnenkomen die niet altijd allemaal nodig zijn als er goed wordt gelezen. Hopelijk zijn er zo weer wat punten verhelderd en scheelt dat weer vragen. En vooral tijd, want ik ben rustig een uur per dag bezig om alle vragen te beantwoorden die op allerlei verschillende manieren binnenkomen 😉 . Ik denk dat dat niet altijd wordt beseft, dat het in totaal met al die vragen van iedereen heel veel tijd kost. En wat leuk om te horen van de appeltaart! 😀
Hoi Laura, ik bak regelmatig maar vind de vanile peulen heel moeilijk te krijgen. Ik de winkels zijn ze allemaal uitgedroogd en heel duur. Heb jij soms een goed adres waar je kan krijgen. Mijn hartelijke dank alvast.
Ik koop ze tegenwoordig online, bij delicious vanilla
Oke dank je wel Laura, ik ga daar ook eens kijken. Ze zijn op het ogenblik erg duur hoorde ik.
Ik bestelde ze bij van Beekum Specerijen. In het begin waren ze perfect. Maar de laatste waren erg droog. Ben benieuwd hoe ze daar zijn bij delicions vanilla. Je hoort er nog van.
Is gelukt en zijn prima Bedankt Laura. Ik heb ook inmiddels je boek gekocht. Ziet er goed uit.
Ah wat leuk zeg! Heel veel bakplezier!
ha Laura
ik ben Jenna en ik ben 11 jaar en ik hou ook van bakken
ik heb mijn eigen bakboek met een paar recepten van jouw
vind je dat erg ik maak er geen echt boek maar gewoon voor me zelf
groeten jenna
Hi Jenna, wat leuk jouw berichtje! Dat is natuurlijk helemaal goed als het voor jou zelf is.
Ik wil graag weten of ik zelfrijzend bakmeel kan aanvullen bij een rest Koopmans appeltaartenmix?
Dat weet ik ook niet, daarvoor is afhankelijk hoeveel mix je nog overhad en wat daar precies ingaat. En wat je ermee wilt ook nog natuurlijk.
Bedankt voor je reactie. Ik heb de appeltaart gebakken.
Ik had van een verpakking Koopmans appeltaart van 440 gram nog 314 gram over.
Ik heb dit met zelfrijzend bakmeel aangevuld en de taart is prima gelukt en smaakt heerlijk.
Fantastische tips❤
Ik heb alleen nog wel een vraagje weet je misschien een goede vervanging voor suiker in recepten?
Zeker! Dat kun je hier lezen: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-suiker/
Er zit een scheur in de zandtaartbodem die ik volgens jouw recept gisteren maakte. Hoe herstel ik hem ?
Met gesmolten witte chocolade, bijvoorbeeld.
Dankjewel! Helaas brak hij toen ik de bodem wilde verplaats en in honderd stukjes. Niet getreurd, Van de kruimels en 25 gr. boter heb ik een nieuwe bodem gemaakt.
Oh wat balen zeg! Goed opgelost in ieder geval.