Volkoren kaasscones

21

volkoren kaasscones 1a

In mijn hele leven heb ik slechts één keer scones gemaakt. Al jaren geleden kwam ik een recept tegen voor chocolate chip scones. Ik vond bakken toen al leuk, maar veel verstand had ik er nog niet van. Dat was te merken in het resultaat moet ik eerlijk toegeven. De scones rezen nauwelijks en waren uiteindelijk net een stel stenen. Geen succes dus. Sindsdien heb ik mij niet meer gewaagd aan scones. Stom, want ik vind ze heerlijk! Mijn moeder durfde de uitdaging wel aan en ging voor een hartige variant; volkoren kaasscones. Echt waar, ze zijn zó ontzettend lekker! Alle eer voor deze scones gaat dus naar mijn mams. Oh, en naar Paul Hollywood natuurlijk. Het recept komt uit zijn boek Bakken met Paul Hollywood.

volkoren kaasscones 2a

volkoren kaasscones 4a

Volkoren kaasscones

Maak deze volkoren kaasscones voor de lunch of als tussendoortje, ze zijn op elk moment heerlijk! Een lekker en makkelijk recept staat hier online.
Porties: 8 kaasscones

Ingrediënten

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram volkoren zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 100 gram cheddar kaas, geraspt
  • 150-175 ml volle melk
  • 1 ei
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Instructies

  • Doe in een kom beide meelsoorten en de snuf zout, klopt met een garde luchtig door elkaar. Roer hier de geraspte cheddar door en voeg een groot deel van de melk toe.
  • Meng het deeg met je handen tot één geheel, voeg indien nodig een beetje meer melk toe.
  • Leg het mengsel op een met bloem bestoven werkblad. en vouw/kneed het tot een luchtig en zacht deeg. Vorm het deeg tot een ronde schijf die ongeveer 2,5 cm dik is. Snijd de cirkel in 8 punten.
  • Leg de scones op de bakplaat en bestrijk deze met het geklopte eitje. Strooi de geraspte Parmezaanse kaas over de scones.
  • Bak de scones in 15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte). Ze moeten gerezen en goudbruin zijn.
Tips

Kun je geen volkoren zelfrijzend bakmeel vinden? Je kunt ook volkoren bloem met bakpoeder gebruiken. voeg dan ook 4 gram bakpoeder toe naast het volkoren bloem.

Bewaren

Eet de scones binnen 24 uur op of vries ze in voor een andere keer.

volkoren kaasscones 3a

Deze scones zijn goddelijk! Nog een beetje warm zijn ze helemaal perfect. Al weet ik eerlijk gezegd niet hoe ze smaken als ze zijn afgekoeld, dat haalden ze namelijk niet :P.

Beleg is niet nodig voor deze scones, wel is het erg lekker om een beetje boter op je nog warme kaasscone te smeren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Bianca schreef:

    Deze variant ken ik nog niet maar lijkt mij heerlijk x

  2. marian schreef:

    Goedemorgen Laura
    Zou dit recept ook met amandelmelk gaan????
    vr gr
    Marian

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het gewoon proberen, denk dat het op zich wel kan 🙂

    2. Sonja schreef:

      Ik heb sojamelk gebruikt, en dat was prima.

  3. MySimplySpecial schreef:

    Dat si eigenlijk helemaal niet moeilijk en het ziet er lekker uit!

  4. Sonja schreef:

    Ze waren verrukkelijk. Had ze bij de spaghetti en ze smaakte heerlijk met de dressing van de capresse. En in minder dan een half uur klaar!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt heerlijk!

      1. Sonja schreef:

        Dat was het ook, ze staan nu op het menu met kip en salade ipv maisbrood…

  5. Jeannette Gilijamse schreef:

    Gisteren gemaakt…..vandaag al op en het verzoek of we er nog meer gaan maken! Ik zeg….. geslaagd recept…. Niks meer aan doen.

  6. Glynis schreef:

    Heerlijk zijn ze ! Zo klaar ,kon alleen geraspte Cheddar vinden maar heb gewoon de plakjes heel fijn gesneden . Enne Laura ,ik heb nog wel een Old English recept voor scones liggen . Nog van mijn granny .luchtiger dan lucht

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh dat klinkt heerlijk! Als je het wilt delen (en het mag ook op mijn blog gedeeld worden) hou ik mij aanbevolen 😉 Wil ze binnenkort maken namelijk 😉

      1. Glynis schreef:

        Ik heb het verstuurd hoor . Delen is prima

      2. Jil schreef:

        Oh… én waar kunnen we dat recept van die superluchtigescones vinden?!

  7. Hinkie schreef:

    kun je ook gewoon bloem en volkoren bloem gebruiken met een zakje van 8 gram bakpoeder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kun je gewoon vervangen. Hier lees je meer over de verhouding bloem/bakpoeder: http://www.handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  8. Ilja schreef:

    Hoi laura!
    Lijkt me een superlekker recept, die ga ik zeker maken!
    Kun je het beste de scones eerst bakken en dan invriezen? Of kan het deeg ook ingevroren worden?
    Gefeliciteerd met je verjaardag trouwens ?
    Groetjes ilja

  9. Lia schreef:

    Ps en deze scones kun je dus helaas niet volkoren noemen aangezien er ook bloem in zit 😉

  10. Lia schreef:

    Hoi Laura,

    Je schrijft: “kun je geen volkoren zelfrijzend bakmeel vinden? Je kunt ook volkoren bloem met bakpoeder gebruiken. voeg dan ook 4 gram bakpoeder toe naast het volkoren bloem.” Maar bloem is nooit volkoren, dat is altijd wit 🙂 Ben zelf ook nog nooit kant-en-klaar zelfrijzend bakmeel tegen gekomen, dus vraag me af of het wel bestaat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het recept komt uit een Engels boek (vertaald naar Nederlands), ik gok dus dat het in Engeland wel verkrijgbaar is. Hier heb ik het inderdaad ook nog nooit gezien.

  11. Anita schreef:

    Waar koop ik volkorenbloem?

  12. Gonnie schreef:

    Lekker hoor. Volgende keer doe ik er nog wat stukjes zongedroogde tomaat door

  13. Mr schreef:

    Ik ben inmiddels al 1,5 uur aan het zoeken in zowel het nederlands als het engels, maar ik vind nergens een uitleg WAAROM er in dit recept geen boter hoeft, kun je dat eens uitleggen? Wat doet dit met de smaak, textuur etc?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ook prima scones bakken mét boter, maar in dit recept heeft Paul Hollywood er inderdaad voor gekozen dit niet te doen. Mijn gok is dat hij hiervoor heeft gekozen zodat de scones qua structuur meer naar brood neigen, dan naar cake/muffins. Dat laatste is bij een zoete scone dan weer wenselijker.

      1. Mr schreef:

        Top, bedankt voor je antwoord/uitleg! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *