Pastaschelpen met spinazie en ricotta

1 augustus 2016
38

pastaschelpen met spinazie en ricotta 1a

Dit verrukkelijke recept kreeg ik van een vriendin van mij. Ze had het al een aantal keren over deze pastaschelpen met spinazie en ricotta gehad en dat ze het ook een keer voor mij zou maken. Toen ik vorige maand bij haar ging eten was het zover, ik kon ze eindelijk proeven. Inmiddels was ik best nieuwsgierig geworden namelijk. Verbaasd door het gemak waarmee je het recept bereid (het klonk ingewikkelder toen ze erover vertelde) konden we na wat korte voorbereidingen al snel aan tafel. We begonnen vast met een stokbroodje terwijl deze ovenschotel in de oven stond. Prima manier om te wachten kan ik je vertellen. De maaltijd was het halfuurtje wachten meer dan waard, want ik heb zitten smullen! Ik vroeg haar vorige week dan ook om het recept zodat ik het zelf weer eens kon maken. En ik mocht het delen, zo kunnen jullie er ook van genieten!

pastaschelpen met spinazie en ricotta 2a

Pastaschelpen met spinazie en ricotta

Dit ovengerecht is er zeker eentje om uit te proberen: pastaschelpen met spinazie en ricotta. Helemaal niet moeilijk om te maken en ontzettend lekker.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 gram grote pastaschelpen
  • 300 gram gehakt
  • 300 gram spinazie (diepvries, ontdooid)
  • 250 gram ricotta
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • peper en zout
  • 600 gram tomatensaus
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram geraspte kaas
  • handje pijnboompitten
  • handje cherry tomaatjes

Instructies

  • Kook de pastaschelpen in ruim kokend water met een scheutje olijfolie volgens de verpakking beetgaar. Giet ze af met koud water en laat ze een beetje afkoelen.
  • Bereid ondertussen de vulling voor. Doe het gehakt, de ontdooide spinazie, ricotta, gesnipperde ui, geperste knoflooktenen en wat peper en zout in een kom. Roer door tot alles goed vermengd is.
  • Vul de pastaschelpen met de vulling en leg ze in een ovenschaal, dit mag best dicht op elkaar. Ga door tot de vulling op is en de schelpen allemaal goed gevuld zijn. Je ziet vaak bij dit soort gerechten dat er een tomatensaus op de bodem van de ovenschaal wordt gedaan, bij dit recept gaat dat er overheen. Andersom kan ook natuurlijk, maar op deze manier loop je geen risico dat de randjes van de pastaschelpen hard worden in de oven.
  • Giet dus de tomatensaus over de pastaschelpen heen. Iets minder dan 600 gram mag ook, ik had vrij veel, maar dat vind ik juist lekker.
  • Strooi de geraspte kaas over de ovenschotel en doe dit ook met de mozzarella die je in stukken scheurt. Halveer de cherry tomaatjes en verdeel deze met de pijnboompitjes als laatst over de pasta.
  • Zet de pastaschelpen 25-30 minuten in de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • En nu smullen maar!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Ziet er ontzettend lekker uit! Leuk om de pastaschelpen te vullen. Ik denk ook aan.. een heerlijke zalmmousse en gegaard in een spinaziesaus of tomatensaus. Of een kaas-notenvulling. Mmm!

  2. Greet schreef:

    Wist nog niet dat de schelpen in grote en kleine verkrijgbaar waren . Ziet er heerlijk uit . Hou zelf ontzettend van pasta. Ga zoeken of ik die schelpen ergen te pakken krijg. Groetjes Greet

  3. Mirjam schreef:

    Leuk recept. Ziet er smakelijk uit. Zou deze graag meenemen naar Smulweb met Laura’s Bakery in de bronvermelding. Vind je dat een goed idee?
    Bedankt voor het delen !
    Hartelijke groet,

    Mirjam

    1. Laura schreef:

      Nee, ik heb liever niet dat mijn recepten op Smulweb komen. Als iemand het recept wil maken kunnen ze het op mijn site opzoeken 🙂

      1. Dorien Bruning schreef:

        Het is volgens mij niett jouw recept, maar van je vriendin! 😉

        1. Laura schreef:

          Haar recept met een twist wat het mijn recept maakt. Maar ik zie niet echt waarom dit uitmaakt omtrent het copy-pasten van mijn teksten en foto’s naar een andere site. Dat mag zonder toestemming gewoon niet 😉

          1. Dorien schreef:

            Ik snap je, t was een grapje 🙂

  4. Marianne schreef:

    Waar zou je die grote pastaschelpen kunnen krijgen Laura?

    Groetjes, Marianne

    1. Laura schreef:

      Ik koop ze zelf bij Ah (xl), maar delicatessenwinkels hebben ze ook vaak.

  5. Maike schreef:

    Ik heb het recept vandaag al gemaakt. Iedereen vond het heerlijk en ik ga het zeker nog een keer maken.

    1. Laura schreef:

      Leuk om te horen!

  6. Wahiba schreef:

    Kan het ook met de kleine pasta schelpen???

    1. Laura schreef:

      Je zou het kunnen proberen, maar die zijn wel lastiger te vullen.

  7. Sheila schreef:

    Lijjkt me heerlijk. Ga het vanavond proberen maar heb nog twee vraagjes: moet je de ui en knoflook niet eerst aanfruiten en welke tomatensaus moet ik gebruiken??

    1. Laura schreef:

      Kun je doen, maar is hierbij niet nodig. Ik heb zelf een pot pastasaus gebruikt die ik nog had staan, maakt niet heel veel uit wat van soort je neemt.

  8. Yvonne schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Moet je het gehakt eerst rul bakken? Dankje!

    1. Laura schreef:

      Nee is niet nodig, het gaart in de oven

  9. Hannah schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Ik ga het zeker proberen. Moet ik het gehakt nog bakken voordat ik het meng met de rest van de vulling? Of bevat de vulling rauw gehakt?

    1. Laura schreef:

      het gehakt gaat rauw door de vulling ,dat gaart in de oven.

  10. Chantal schreef:

    Dit wordt vanavond hier gemaakt. Lijkt me heerlijk!

    De pastaschelpen heb ik bij de Jumbo gevonden van het merk De Cecco!

  11. Pien schreef:

    Heb het net gemaakt en staat nu in de oven.
    Ik ben erg benieuwd. !!!!
    Leuk recept om met de kerst als klein gerechtje te doen. Probeer het nu uit en bepaal daarna of het 1 van de gangen gaat worden. Super bedankt alvast!!

  12. Ghislaine schreef:

    Beste.Ik ga dit volgende week maken voor vrienden als voorgerecht.Wordt er gehakte spinazie gebruikt of gemixt???Dank bij voorbaat!!Ghislaine

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor zover ik weet is het altijd ‘gehakt’ als het uit de vriezer komt.

  13. Ghislaine schreef:

    Hallo bij ons (belgie) is het als het “gehakt”is dan zijn het nog stukken blaadjes en anders gemixt (fijn)?Ik zal dan gemixt gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ah zo, dan gemixt inderdaad.

  14. Thomas schreef:

    Ik kook voor het eerst voor mijn ouders echt leuk en lekker ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *