Gastblog: Banoffee Pie recept (Uit Pauline’s Keuken)

2 november 2012
60

Pauline ken ik via de freubelavondjes van onze gezamenlijke hobby: taarten en cupcakes. Het blijft voor Pauline niet alleen bij deze zoetigheden, ze maakt de mooiste en lekkerste gerechten die ze allemaal deelt op haar blog: Uit Pauline’s Keuken. Hier zit ook gelijk een heel leuke webshop aan vast met leuke streekproducten en een theebrouwerij (ik als theeleut vind dit super!). Jullie begrijpen dan ook zeker wel waarom ik vroeg of Pauline een leuke gastblog kon verzorgen voor Laura’s Bakery. Het recept dat Pauline uitkoos is een banoffee pie:

*******************

Het leukste aan jarig zijn, vind ik het maken van de taart! Ik bak graag en het liefst zoete dingen! Uit zelfbescherming doe ik dit niet al te baak en ook de collega’s van M. zitten er niet elke keer op te wachten. Maar bij jarig zijn hoort taart! Ik kon alleen niet kiezen, de banoffee pie stond al een tijdje op mijn to cook lijstje. Bovendien is deze taart heel makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker! Banaan, caramel en chocola… do I need to say more?

Banoffee Pie

Zoetekauwen zullen ontzettend blij worden van deze overheerlijke banoffee pie. Zeker uitproberen dus!
Porties: 8 tot 10 personen

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)
  • 3 el ijskoud water
  • snuf zout
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 5 bananen
  • 200 ml slagroom + 1 eetlepel suiker
  • 100 gram pure chocolade

Instructies

  • Maak eerst de caramel, dit doe je door een blikje gecondenseerde melk gedurende drie uur zachtjes te koken. Haal het papiertje van het blikje af en zet het in een ruime pan. Giet hier kokend water op en laat het zachtjes koken. Zorg dat het blikje continu onder water staat, anders heb je straks de hele keuken onder de caramel en dat wil je niet! Laat het blikje vervolgens afkoelen.
  • Maak nu het deeg: snij de boter in blokjes en doe deze samen met de bloem, het ei, de suiker en het zout in een keukenmachine. Laat het deeg rustig kneden en voeg beetje bij beetje het water toe. Het deeg is klaar als het zich tot een licht plakkerige bal gevormd heeft. Pak het deeg in in huishoudfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Vet een bakvorm in met bakspray of boter. Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes op de bodem.
  • We gaan de bodem blind bakken. Neem een stukje bakpapier en maak dit nat onder de kraan. Wring het goed uit en verdeel het bakpapier over de bodem. Vul de bodem met rijst of droge bonen en bak de taart in ongeveer 35 minuten af. Verwijder 10 minuten voor het einde de inhoud zodat de bodem mooi bruin wordt. Laat de taartbodem afkoelen
  • Verdeel de caramel over de bodem van de taart en zet de taart weg in de koelkast.
  • Vlak voor het serveren ga je de taart afmaken, de banaan kan anders bruin worden. Bij mij heeft hij toch een nacht in de koelkast gestaan en dit is wel goed gegaan.
  • Halveer de bananen en snij ze in tweeën. Klop de slagroom stijf met het suiker. Ik heb zelf niet zoveel suiker gebruikt omdat de caramel al vrij zoet is.
  • Laat de chocola rustig smelten in de magnetron. Ik doe het steeds per tien seconden. Chocola kan ook verbranden, dus doe dit rustig. Leg de plakken banaan op de caramel. Verdeel de slagroom over de banaan en besprenkel het met de gesmolten chocolade.
  • En nu smullen maar!
Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen houdbaar.

*******************

Bedankt Pauline voor het delen van dit recept!

Willen jullie meer zien van Pauline haar kook- en bakkunsten in de keuken? Kijk dan zeker eens op haar blog!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

29 reacties

  1. Marit schreef:

    Klinkt erg lekker, maar lijkt me wel moeilijk om te maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het moeilijker lijkt dan het is. Door dat blikje caramel.

  2. Joke schreef:

    Lieve Laura en Pauline,

    Klinkt goed die taart dames behalve…….. die bananen. Maar die zou je natuurlijk voor een ander fruitje kunnen vervangen ;-).

    Liefs, Mam/Joke ♥

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat ik hem eens ga maken met appels, dat lijkt me ook erg lekker!

  3. Pauline schreef:

    Ahh wat leuk! Hij staat er op. Tnx Laura 🙂

    Fijn weekend.

    Xx

  4. Unknown schreef:

    Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  5. Lian schreef:

    Erg lekker idee en ook makkelijk te maken!

  6. juf maaike schreef:

    Ik proefde hem twee jaar geleden voor de eerste keer in Engeland en was er op slag verliefd op. Het ‘moeilijkste’ is de caramel maken… Mijn buurvrouw is er ook al verlekkerd op. Maar het is wel een caloriebom…

  7. Lilian schreef:

    Klinkt erg lekker, wil hem wel eens maken!

    Ik had een vraagje:
    In de bereidingswijze staat dat je het blikje continu onder water laat staan. Kun je me dit uitleggen hoe je dit doet? Staat hij dan op zijn kop of vul je een pan helemaal met water en breng je dit aan de kook, plaats je het blikje in het water (gaat hij dan niet drijven?) met de opening naar boven en dan zachtjes laten doorkoken?

    Ik hoop dat je m’n vraag begrijpt!

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je vult inderdaad een pan met water waar je het blikje in zet. Het blikje zal niet gaan drijven maar doordat het water kookt verdampt het. Je moet daarom in de gaten houden dat er niet zoveel verdampt dat het blikje niet meer helemaal onder water staat. als het blikje niet helemaal onder water staat kan het ontploffen, dat maakt zo’n rommel 😉

  8. Bedje schreef:

    Je moet het blikje dicht laten he, om de caramel te maken … ik heb m nog gebruikt als taartvulling tussen een biscuit 🙂

  9. renee schreef:

    Ik kook zelf altijd meerdere blikjes tergelijk, scheelt weer gas.
    De blikjes die je nu niet gebruikt kan je nog erg lang in de kast bewaren.
    Bodem maken van koekjes met chocolade is ook erg lekker

  10. Sonja schreef:

    Erg lekker, en verrassend dat de karamel zo lekker zacht blijft tov de karamel shortcake.
    Lees nu de handige tip om meerdere blikjes te koken, want drie uur is natuurlijk best lang voor een blikje.

  11. Yvonne Severins-Smeets schreef:

    Klinkt geweldig, hoe groot is de vorm die gebruikt is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      zo’n 20-24 centimeter

  12. Rianne schreef:

    Ik wil graag deze taart ook eens proberen. Heb eigenlijk alleen geen 3 uur de tijd voor het blikje karamel.
    Kun je de karamel ook maken zoals deze beschreven is bij de karamel shortcake?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan ook! 🙂

  13. Kim Vernimmen schreef:

    Heerlijke taart! Al mijn gasten waren onder de indruk 🙂 Alleen mijn caramel was donkerder van kleur.. Te lang gekookt? ( hij smaakte wel heerlijk, alleen lijkt wat dikker dan jullie foto) Ik las ergens dat je ook meerdere blikjes tegelijk kon koken en de niet gebruikte dan een tijdje kon bewaren. Enig idee hoe lang dit zou kunnen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan is hij waarschijnlijk iets te lang gekookt. Als je de gekookte blikjes dicht laat kun je ze wel een paar weken/maanden bewaren.

  14. Annet schreef:

    Als ik de taart een dag van te voren maak, wordt de banaan dan niet bruin…?

  15. Annet schreef:

    Maar als ik de taart een dag van tevoren maak, wordt de banaan dan niet bruin..?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Banaan kun je daarom het best vlak voor serveren er op doen 😉

  16. Mariska schreef:

    Ha, ik heb een vraagje over de karamel. Als ik de bereidingswijze van blikje in pan gebruik en dan de karamel na afkoelen over de bodem doe is de karamel de volgende dag heel erg vloeibaar en druipt eigenlijk uit de vorm. Hoe kan dit?

    1. Laura schreef:

      Was de karamel wel stevig toen je hem in de vorm deed? Anders heeft hij waarschijnlijk niet lang genoeg gekookt. Het kan ook door vocht uit de slagroom komen.

      1. Sylvia schreef:

        Ik heb dezelfde ervaring als Mariska, de dulce de leche wordt zo dun dat het er enigszins uitloopt (gelukkig niet te veel) wanneer ik het de avond ervoor al klaar maak. Het blikje was 3 uur gekookt en de karamel was zo stevig dat ik het even moest doorroeren. Ik ben zelf bang dat het door de banaan komt, iets van enzymenwerking of zo? De volgende keer zal ik een laagje slagroom over de karamel smeren en dan pas de bananen erop leggen, hopelijk geeft dat een beter resultaat.

        1. Laura Kieft schreef:

          misschien komt het door het vocht, dan zou slagroom hetzelfde effect geven (maar dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen)

          1. Sylvia schreef:

            Hi Laura, dank je wel voor je reactie. Ik had die mogelijkheid ook al overwogen. Dan is de enige oplossing om de bananen en slagroom pas op het laatste moment toe te voegen…. Ik heb ook niets teruggevonden op internet over enzymenwerking door bananen, dus waarschijnlijk is inderdaad het vocht uit de slagroom de boosdoener. Wanneer ik hem weer maak, zal ik mijn ervaring delen! Groetjes, Sylvia

  17. Lisa schreef:

    Hoelang van te voren kan je deze taart maken?
    Kan ik hem bijv. vandaag maken voor a.s zondag?

    1. Laura Kieft schreef:

      2-3 dagen van tevoren moet lukken hoor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *