Ik heb vooral bakboeken op mijn planken staan, het aantal kookboeken is op twee handen te tellen. Niet zo heel erg verrassend natuurlijk 😉 . Mijn bescheiden rijtje kookboeken is echter uitgebreid en wel met het prachtige kookboek Wat eten we vandaag? van Susan Aretz, jullie kennen haar misschien wel van het blog Smulpaapje. Wat ik zo tof vind aan dit boek is de opzet, iets wat ik nog niet eerder heb gezien in een boek. Het is namelijk opgebouwd in weekmenu’s. Inclusief boodschappenlijstje. Makkelijker kan haast niet!
Susan is van mening dat lekker eten helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn, iets waar ik het helemaal mee eens ben. Hoe leuk ik het ook vind om uitgebreid te koken, dat doe je niet elke dag. Laten we eerlijk zijn. Dit boek is overigens niet alleen maar gericht op eenvoudige en lekkere recepten, maar ook op kinderen. Susan maakt zich met Smulpaapje namelijk sterk voor goed en lekker eten voor kinderen. Reken maar dat de kids thuis hun smaak ontwikkelen met de recepten van Susan.
De inhoudsopgave laat zien dat er dus geen standaard hoofdstukken zijn. Het boek is opgedeeld in de vier seizoenen en elk seizoen heeft 4 weekmenu’s. Achterin het boek staat nog wat extra recepten. Voor lekkere ontbijtjes en toetjes, de bakmomenten maar ook twee speciale feestmenu’s. Voordat aan de weekmenu’s begonnen wordt, neemt Susan eerst even de keukenkastjes met je door. Welke basisvoorraad zou je nu eigenlijk gewoon standaard in de kast moeten hebben? Op pagina 13 vind je hier een handige lijst voor.
Een weekmenu geeft je de recepten voor doordeweeks, maandag tot en met vrijdag dus. Elk weekmenu begint met een overzicht van de recepten voor die week en de boodschappenlijst. De recepten zijn voor elke week zo samengesteld dat je in één keer alles inkoopt voor de hele week, maar wel zo min mogelijk verspilling hebt aan het eind van de week. Een halve paprika over bij het ene recept? Dan gebruik je die later die week weer voor een ander recept. Handig!
De weekmenu’s zijn bovendien ook nog eens heel gevarieerd, alle recepten in het boek trouwens. Wat dacht je van een zoete aardappellasagne, zoete bieslookkip, quesadilla’s, verschillende soorten quiches en nog veel meer. Ook als je je niet aan de weekmenu’s houdt ben je met dit boek in staat om zelf lekkere en gevarieerde menu’s samen te stellen.
De recepten zelf zijn duidelijk uitgewerkt en vaak ook voorzien van een extra serveertip. Zo weet je bijvoorbeeld gelijk dat bij de peulvruchten-fiësta heel goed nacho’s geserveerd kunnen worden.
Wat vind ik van het boek?
Kinderen of geen kinderen, van dit boek wordt iedereen blij. De recepten zijn heel gevarieerd en bieden voor ieder wat wils. Er zitten weinig echt typische kindermenu’s tussen, de ‘volwassen’ recepten zijn hooguit iets aangepast naar de smaak van kinderen. Niet té pittig bijvoorbeeld. De kids eten dus gewoon lekker mee met hun ouders en zullen hun smaak zo zeker ontwikkelen.
Vrijwel alle recepten zijn voorzien van prachtige foto’s waarbij het water je direct in de mond loopt. Ik krijg zin om te koken van dit boek! Zeker omdat je weet dat je niet uren in de keuken hoeft te staan.
Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.
Dat ziet er heel handig uit!
Mooie foto’s staan er in het boek.
Ik heb ook bijna geen enkel normaal kookboek. Het ziet er wel een leuk boek uit. Mooie foto’s ook
Het klinkt als een fijn boek en de foto’s zijn erg mooi!
Dit lijkt me een heel erg leuk boek!
Deze komt op mijn te vragen lijstje, jammer dat het net Moederdag is geweest;-)
Wat een leuk boek! Mooie foto’s ook!
Wat een leuk boek!
wat een leuk boek! Hoe het boek is opgedeeld vind ik echt creatief! Mooie foto’s ook!