Waarom je je bakvorm altijd in moet vetten

1

invetten bakvorm

Het is een vraag die niet heel veel wordt gesteld, maar een enkele keer zit hij ertussen: “Moet ik mijn bakvorm altijd invetten?”. Mijn antwoord is steevast; “Ja, dat moet altijd”. Ik vet al mijn bakvormen in, zelfs de siliconen bakvormen waarvan meestal wordt gezegd dat het niet nodig is. Waarom zou je het risico lopen dat je cake in stukken uit de vorm komt terwijl je met een minuutje de vorm ingevet kan hebben? Beslag al in de vorm gestort en kom je erachter dat je deze bent vergeten in te vetten? Haal het beslag eruit en vet hem alsnog in. Het is zo zonde als de cake (of welk baksel dan ook) straks in stukken uit de vorm komt.

Gebak laat makkelijker los

De reden dat je je bakvorm moet invetten heeft vooral te maken met het verwijderen van het baksel uit de vorm. Je hebt vast wel eens gehad dat je cake vastzat in het bakblik en met geen mogelijkheid wilde loslaten. Ik wel in ieder geval.

Je kunt met een mes langs de zijkanten gaan zodat deze los zijn van de vorm, maar dit lukt je natuurlijk niet bij de bodem. Door je vorm goed in te vetten voorkom je dit probleem.

Bakvorm invetten + bestuiven met bloem

Ik vet dus altijd mijn bakvormen in, maar ik bestuif ze ook met bloem. Dit geeft je bijna 100% zekerheid dat je cake of elk ander baksel probleemloos loslaat.

Ook belangrijk

Om een cake heel uit de vorm te laten komen heeft dus te maken met het invetten en bestuiven van de vorm. Het laten afkoelen van de cake is minstens zo belangrijk. Je kunt de cake namelijk niet direct op een rooster storten, dan komt hij er in stukken uit. Laat de cake dus rustig even zitten, minstens 10 minuten zodat de cake steviger wordt. Daarna komt de cake probleemloos en in één geheel uit de vorm.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

 1. Corrien schreef:

  Ik vet mijn bakvormen ook altijd in en bebloem het daarna.
  Maar met paneermeel kun je je ingevette vorm ook bestrooien en dit proef je niet terug..

 2. Corien schreef:

  Als ik cake bak gebruik ik altijd paneermeel ipv bloem. Geeft ook een mooi eindresultaat.

 3. Gerda schreef:

  ik doe meestal bakpapier in de cakevorm, dan komt de cake er altijd mooi uit.

 4. Willy Prill schreef:

  Mijn moeder deed het altijd met paneermeel en na het 10 minuten af koelen schudde zij eerst voorzichtig de cake zodat hij los kwam. De cake en taarten waren altijd prachtig .Ik zelf doe het natuurlijk net zo en nooit geen problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *