Valentijn Lemon Meringue Wolken cake

13 februari 2015
8

Valentijn lemon meringue wolkencake

Als ik een bakmix gebruik, vind ik het leuk om hier creatief mee om te gaan. Ik hou mij eigenlijk nooit aan de omschrijving op het pak, geef er altijd wel een draai aan. Toen Dr. Oetker mij vroeg of ik voor Valentijn creatief aan de slag wilde gaan met hun Wolken cake, schoten mij direct al wat leuke ideeën te binnen. Ik besloot om voor de citroen smaak te kiezen en deze te combineren met de Dr. Oetker Meringue mix. Dat citroen en meringue goed samen gaan bewijst deze lemon meringue Wolken cake maar weer!

Valentijn lemon meringue wolken cake

De cake zelf is heel erg luchtig. Dat komt omdat je bij de bereiding van de cake geen boter, maar slagroom gebruikt. Slagroom klop je luchtig, zo dus ook dit beslag. Je merkt al snel dat het beslag heel luchtig wordt tijdens het mixen. Eindresultaat is een luchtige, zachte en smeuïge taart.

De structuur doet mij overigens ook wel een beetje denken aan een biscuit. Ik denk dat de Wolken cake ook een goede basis is voor wanneer je normaal een biscuit zou bakken. Deze Wolken cakes hebben veel meer smaak dan een gewoon biscuit, een heel lekkere basis voor een gedecoreerde taart!

Valentijn lemon meringue wolkencake

Baktijd: 55 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Moeilijkheidsgraad: **

Valentijn lemon meringue wolkencake

Valentijn lemon meringue wolken cake

Op zoek naar een leuk en niet al te ingewikkeld recept voor Valentijn? Maak dan deze Valentijn lemon meringue Wolken cake! Een heerlijke verrassing.
Porties: 10 personen (24 cm vorm)

Ingrediënten

  • Dr. Oetker Wolken cake citroen
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom

Ingrediënten vulling

  • Dr. Oetker meringue mix
  • 60 ml water
  • roze kleurstof

Extra nodig

  • springvorm (24 cm)
  • bakpapier
  • hartjes uitsteker
  • taartzaag of broodmes
  • spatel
  • mixer

Instructies

Bereiding wolken cake

  • Maak als eerst de cake. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, leg het vel over de bodem en zet de ring hier overheen. Vet de randen in met boter.
  • Doe de mix in een kom en voeg de eieren en slagroom toe. Mix op lage stand kort tot een glad mengsel. Zet de mixer dan op de hoogste stand en mix het beslag in 3 minuten luchtig.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig in de springvorm en bak de cake in 55 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte). Laat volledig afkoelen tot je verder gaat.

Bereiding meringue

  • Als de cake eenmaal is afgekoeld kun je de meringue maken. Doe de mix in een kleine kom en voeg het water hier aan toe. Mix op de hoogste stand in minimaal 4 minuten tot een stijf mengsel. Halverwege het mixen voeg je vast de kleurstof toe voor een mooi roze mengsel.

Bereiding lemon meringue wolken cake

  • Snij de afgekoelde Wolken cake net boven het midden door met een taartzaag of groot broodmes. Uit de bovenkant steek je met de uitsteker rondom harten uit. Deze harten kun je opsmikkelen, maar je kunt ze eventueel later ook bij een puntje taart serveren.
  • Verdeel de roze meringue over de onderste cake. Leg dan de bovenste plak cake voorzichtig op de meringue, druk zachtjes aan.
  • De taart is klaar om geserveerd te worden!
Bewaren

De cake kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de cake in een afgesloten doos zit of onder een stolp of iets dergelijks.

Valentijn lemon meringue wolkencake

Deze Valentijn Wolken cake is slechts een voorbeeld. Je kunt hier natuurlijk allerlei varianten mee maken. Pas de kleur van de meringue aan, gebruik andere vormen uitstekers en gebruik eventueel een andere smaak Wolken cake.

Voor nog meer inspiratie met de Wolken cakes kijk je op de Dr. Oetker website!

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

20 reacties

  1. Lian schreef:

    Leuk! Zeker voor mensen die graag met bakmixen bakken, want ook daar kun je creatief med zijn.

  2. Corinne schreef:

    Wat ziet het er leuk uit. Je moet maar net op het idee komen. Lekker!

  3. Joke schreef:

    Meid wat heb je een leuke creatie gemaakt met de bakmix. Zo zie je maar, zelfs met een bakmixen kun je nog leuk variëren.

    Liefs, mam ❤️

  4. Ada schreef:

    Ziet er fantastisch uit. Echt een leuk idee om te maken. Of het nu wel of niet Valentijnsdag is. Ik zal de webpagina naar mijn schoonzuster doorsturen.
    Zij bakt vaak met haar achterkleinzoons.

  5. Margot schreef:

    Wat ben je toch creatief! Leuk om te zien!

  6. Deb schreef:

    Het ziet er prachtig uit en lijkt me ook heerlijk!

  7. Emily van Kampen schreef:

    Wat een onwijs originele manier om een kant en klare bakmix te gebruiken! Het ziet er fantastisch uit met de roze meringue er in.

  8. susan schreef:

    Hoi laura

    ik heb al een aantal keren een poging gedaan om zelf een wolkencake te maken dus geen mix maar zelf ingredienten en dan ipv boter maar slagroom gedaan. Helaas krijg niet her gewenste resultaat. Tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dit nog niet eerder zelf geprobeerd. Ik denk dat je echt een heel ander recept nodig hebt, met andere verhoudingen. Ik denk dat het uiteindelijk tussen een cake en biscuit recept in komt te zitten.

      1. susan schreef:

        Ja dat denk ik ook idd….veel ei, slagroom erbij….zal eens verder gaan goochelen 🙂

  9. Linda schreef:

    Hallo Laura,
    Kan ik de meringue ook gebruiken om de taart helemaal mee te besmeren en dan bekleden met fondant? Of is het beter om dat met botercrème te doen? Hij ziet er weer fantastisch uit.

    Groetjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, daar is meringue niet geschikt voor. Dat kun je het best met 1:1 botercreme doen.

  10. Catherine schreef:

    Bonjour Laura,

    Het lukt me niet om je recept van de Valentijn Lemon Meringue wolken cake te zien. Elke keer wordt de link overgeslagen en kom ik op je blog. Geen mogelijkheid om het recept te lezen. Het is jammer omdat de cake heel goed er uit ziet.
    Lieve groeten van mij.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Catherine,
      Zou het kunnen dat je een adblocker aan hebt staan? Door deze uit te schakelen kun je hem waarschijnlijk wel zien.
      Liefs, Laura

  11. Elisabeth schreef:

    Hoi,
    ik wilde deze taart graag maken alleen hadden ze bij onze appie geen merengue mix. Ik heb nu bavarois voor taartvulling etc gekocht zou het daar ook lekker mee zijn?
    groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat is ook een lekkere combinatie. Je moet de taart dan wel in de koelkast bewaren waardoor de cake uitdroogt. Je kunt dus het best vlak voor serveren de taart vullen.

  12. kirstie schreef:

    Kan je de taart ook een dag van te voren maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, maar als je de mogelijkheid hebt zou ik de vulling pas op de dag zelf maken, dan blijft hij het mooist.

  13. Roëlla schreef:

    Ik heb deze afgelopen week gemaakt voor een jarige logee maar ipv wolkencake een gewone spongebiscuit gebruikt. Een keer extra doorgesneden en daar viervruchtenjam tussen gedaan. Daarna licht ingesmeerd met slagroom en gedecoreerd met verse aardbeien. Iedereen heeft er van gesmuld hoor!

  14. Willeke schreef:

    Ik heb net deze wolkencake gemaakt. Alleen brak helaas de bovenkant toen ik de hartjes uitgestoken had en de bovenkant weer op de taart wilden leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *