Uitgelicht: Basisuitrusting taartdecoratie

4 maart 2012 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
0
Foto: Cake Journal

Veel taartdecoratie shops bieden een startpakket aan voor de beginnende taartenbakker. Hier zitten zeker handige dingen in, vooral als je al zeker weet dat je wil doorgaan met taarten decoreren. Ik kan mij heel goed voorstellen dat velen eerst eens willen kijken of ze het echt wel leuk vinden, daar wil je natuurlijk niet gelijk een hele basisuitrusting voor aanschaffen. Ik zal daarom naast de standaard materialen ook de materialen noemen die je hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt. Als je op de materialen klikt wordt je doorverwezen naar de webshop van deleukstetaartenshop.nl.

Funcakes biscuit mix

Het biscuit is je basis. Dit is veel luchtiger dan cake en wordt gebruikt in de slagroomtaarten die je in de winkel koopt. Omdat de fondant al erg machtig is zou dit in combinatie met cake te veel worden.

Funcakes botercrème mix 

Deze crème gebruik je voor de vulling van de taart. Door smaakstoffen toe te voegen creëer je je eigen smaak, dit kan een extract zijn maar ook stukjes chocola. Maak je eenmalig een taart en wil je niet met een zak mix blijven zitten? Je kunt natuurlijk ook een bekertje slagroom in de supermarkt kopen en opkloppen.

Fondant of marsepein

Ik werk zelf altijd met fondant, dit is gekomen omdat hier niet iedereen een liefhebber van marsepein was. Het voordeel van fondant is dat dit wat fijner is en dat de kleuren mooier worden. Wat jij fijner vindt werken zul je zelf moeten ervaren. Doe dit door van beiden een klein pakje te kopen. Bij voorkeur voorgekleurd, dan hoef je nog geen kleurstoffen te kopen. Je kunt hierna ook nog tussen verschillende merken wisselen om te kijken waar jouw voorkeur ligt.

Bakpan

PME heeft een groot assortiment aan bakpannen, handig om je biscuit in te bakken. Ik ben echter gewoon begonnen met een springvorm. Omdat deze over het algemeen wat lager zijn dan de bakpannen kun je deze verhogen met een rand bakpapier. Je vet de rand in en plakt (aan de binnenkant) een strook bakpapier.

Roller

Er zijn vele verschillende maten rolstokken. Voor taarten gebruik ik zelf de grootste (50cm) en voor decoraties een kleintje (15cm). Het kleintje had ik al snel in mijn bezit, de grote nog niet. Hiervoor gebruikte ik eerst een lang stuk pvc buis. Als je nog andere (siliconen) deegrollers hebt kun je die natuurlijk ook gebruiken.

Smoother

Erg handig, maar om te beginnen nog geen noodzaak. Hiermee krijg je je taarten nog gladder en strakker, om te beginnen kun je echter ook prima je handen gebruiken.

Taartzaag

Deze gebruik je om je biscuit in gelijke delen te kunnen snijden. Als je een vaste hand hebt kun je ook een groot broodmes gebruiken.

Tools

Er zijn een hoop verschillende tools die het decoreren vergemakkelijken. Ik gebruik mijn kleine mesje het meest. Om te beginnen kun je hiervoor natuurlijk ook prima een mesje uit de keukenla pakken.

Dit zijn de belangrijkste middelen om je taart te kunnen maken en te bekleden. Je wilt je taart natuurlijk nog wel wat leuker maken door gebruik te maken van leuke uitstekers en parels. Dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. In de webshop zijn prachtige uitstekers te vinden in verschillende prijscategorieën. Hier nog wat tips voor het maken van een keuze bij uitstekers:

 • Bloemetjes doen het altijd goed, ik gebruik deze vormen het meest. Je hoeft niet gelijk voor de duurdere plungers te kiezen, je kunt ook beginnen met de pastic uitstekertjes.
 • Rondjes, een retro taart met allerlei stippen. Hiervoor kun je een set aanschaffen maar je kunt ook eens kijken in je keukenkastjes. Neem bijvoorbeeld glazen, deze zijn er in vele verschillende maten.
 • Kleisetjes, ja je leest het goed. Kijk eens in winkels op de speelgoedafdeling bij de kleispullen. Hier zitten vaak leuke kleine uitstekertjes. Met de klei maak je je (buur/oppas)kids blij en de uitstekertjes gebruik je gewoon zelf.
 • Met een scherp mesje kun je ook zelf verschillende vormpjes snijden wanneer je nog geen uitstekers hebt.

Ik  hoop dat ik zo een duidelijk beeld heb kunnen geven voor degenen die graag willen beginnen maar geen idee hebben waar ze het best mee kunnen beginnen. Zoals je ziet, je hebt helemaal niet veel nodig om te beginnen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

 1. Janneke schreef:

  Hallo,

  Fijn om te weten wat voor een basis je nodig hebt.
  Alleen ben ik er wel achter dat het aardig wat euro’s in gaan zitten..
  Misschien nog een tip voor een voordelige webshop om de spullen te bestellen?

  gr Janneke

 2. Lekker en Simpel schreef:

  Super handig en leuk artikeltje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *