The making of: Het Basisbakboek #3

20 september 2016 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
0

bts-september-1-10

De laatste making of van Het Basisbakboek is alweer van begin juni. Inmiddels ligt mijn boek al in de winkels, staat het in de bestsellerlijst en zijn er al heel veel mensen mee aan het bakken geslagen. Je begrijpt dat er ontzettend veel is gebeurd in de tussentijd. Wat er allemaal gebeurde nadat ik mijn teksten en foto’s had ingeleverd, lees je hier!

redactie

Nadat ik mijn teksten en foto’s had ingeleverd, gingen we als eerst met de teksten aan de slag. Alle teksten gingen naar een redacteur en die keek dit allemaal na. Op grammatica, maar ze keek ook of alle zinnen wel goed liepen en ik geen dingen was vergeten.

Daarna kreeg ik de teksten weer terug, en mocht ik weer een correctieronde doen. Klopte het nog na de aanpassingen van de redacteur en ik checkte zelf ook op spelfoutjes. Met dit soort grote hoeveelheden tekst is het bijna niet te doen om alle foutjes er in de eerste ronde uit te halen. Zelfs na de 3e correctieronde toen het boek al was vormgegeven haalde ik er nog kleine foutjes uit. En dan ook echt zo’n foutje waarvan je je afvraagt waarom je het überhaupt verkeerd had geschreven. En zelfs nu het boek gedrukt is, is het eerste foutje al gespot.

the-making-of-3-5

Op dit moment maakte ik ook nog een register in het boek. Ik heb een flinke stapel kookboeken uit de kast gepakt om te kijken hoe dit in andere boeken was aangepakt. Verrassend genoeg was dit in elk boek anders. Ik heb vooral gekeken naar wat ik wel en niet prettig vond werken, en heb uiteindelijk een versie gemaakt zoals ik hem zelf graag zou gebruiken. Dat betekent dat smaakmakende ingrediënten zoals aardbeien, chocola en karamel op alfabetische volgorde staan, met daaronder de recepten waar dit ingrediënt in zit (+ paginanummer).

Vormgeving

Na de eerste correcties gingen alle teksten en foto’s naar de vormgever. Ik had al eerder een proef opmaak ontvangen en na een paar kleine aanpassingen was dit helemaal naar wens. Ik had bijvoorbeeld meerdere voorstellen gehad van recept pagina’s, maar er waren ook verschillende opties voor de informatieve stukken. Met deze basis kon uiteindelijk het hele boek vormgegeven worden.

De eerste keer dat ik de pdf van mijn boek ontving toen hij helemaal was opgemaakt, was dat zo speciaal. Ineens hebben al die losse foto’s en stukken tekst vorm gekregen en is het een geheel geworden. Je zult wel begrijpen dat ik het met een gigantische grijns op mijn gezicht doorbladerde.

the-making-of-3-4

Maar nu was het belangrijk dat ik het goed zou controleren. Met een geprinte versie, de originele teksten en een rode pen ging ik ervoor zitten. Ik moest letten of alle teksten nog goed stonden en klopten, maar ook of ik het eens wat met de opmaak. Ook hier geldt weer dat je niet alles in een keer eruit kunt halen, dus in totaal zijn hier 5 rondes van geweest. Die gingen natuurlijk wel steeds sneller omdat er minder aangepast hoefde te worden.

Naar de drukker

Het volgende moment was heel spannend. Ik kon mijn akkoord geven zodat het naar de drukker ging. Aan de ene kant een soort van opluchting, want het is af. Maar aan de andere kant ook wel weer eng, want nu kon ik echt niets meer veranderen.

Na de drukker ging het boek naar de binderij. Ik had gevraagd of ik daar wat foto’s van mocht zien en dat kon! Hoe tof ziet dit eruit? Gewoon een hele pallet vol met het binnenwerk van mijn boek en al die losse kaften. Heel gaaf!

the-making-of-3-3

Aan het boek zelf kon ik nu dan niets meer doen, maar dat betekende niet dat ik echt helemaal niets meer hoefde te doen. Het boek verkoopt zichzelf natuurlijk niet, daar heeft het wat hulp bij nodig. Nu laat ik jullie via mijn blog en social media kanalen natuurlijk al weten dat het boek te koop is etc., maar er komt nog veel meer bij kijken als het gaat om promotie. Ik heb zelf marketing gestudeerd en vind dit dan ook een heel leuk onderdeel. Samen met de uitgeverij ben ik hier druk mee bezig en ik vind het ook heel leuk dat ik zoveel mag meedenken.

Boekpresentatie

Waar ik de laatste tijd vooral druk mee ben geweest is het organiseren van de boekpresentatie en bijbehorende goodiebag. Ik heb inmiddels al heel wat evenementen mee mogen maken, en tegenwoordig is het bijna standaard dat je een goodiebag mee naar huis krijgt. Nu leek het mij ook onwijs leuk om dit te regelen voor de gasten op mijn boekpresentatie. Daarom bedacht ik welke zoete merken en producten ik nu echt tof vind, maar ook welke items er niet mogen ontbreken als je gaat bakken. Wat er uiteindelijk allemaal in die goodiebag zat, dat kun je zien in deze video. En momenteel loopt daar ook een hele leuke winactie van 😉

winactie-goodiebag-uitgelicht

Dan de boekpresentatie zelf. Er is natuurlijk een locatie nodig waar dit kan plaatsvinden. Het leek mij en de uitgever leuk om dit in mijn mooie stadje Haarlem te doen en ik dacht na over toffe zoete locaties met genoeg ruimte. Het eerste dat in mijn hoofd schoot was de Chocolate Company en gelukkig waren ook zij heel erg enthousiast. Na verschillende overleggen vond vorige week donderdag dan eindelijk de presentatie plaats!

Samen met heel veel pers vierden we dat Het Basisbakboek nu eindelijk uit is! En daar was natuurlijk ook lekkers te vinden. De dag voor mijn presentatie stond ik (met die extreme hitte) in de keuken met de oven aan om allerlei lekkers te bakken uit mijn boek om te serveren aan de pers.

the-making-of-3-2

En nu?

Dit was wel zo’n beetje het hele proces van een boek maken. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om hierbij een kijkje achter de schermen te krijgen! Komende tijd staan er nog wat promotie dingetjes op het programma. Zo ben ik bijvoorbeeld aanstaande zaterdag bij Taart en Trends aanwezig om mijn boeken te verkopen en te signeren. Waarschijnlijk komen er nog meer van dit soort momenten, zodra ik daar meer over weet laat ik het jullie weten.

Nu ga ik gewoon lekker genieten van het feit dat mijn boek uit is en iedereen er mee aan de bak gaat. Ik zie al allemaal foto’s online verschijnen en dat vind ik zo leuk! Wat denken jullie ervan, binnenkort een artikel met jullie foto’s van de baksels die jullie uit mijn boek hebben gemaakt?

the-making-of-3-1

Wil je het hele proces van het maken van dit boek teruglezen? Lees dan ook deel 1 en 2!

Geen update over mijn boek missen? Volg mij dan op Instagram, hier houd ik jullie gelijk op de hoogte. Onder de hashtag #LBhetbasisbakboek kun je alles bij elkaar zien staan.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

27 reacties

 1. Leanne schreef:

  Gisteren je boek gekocht. Ziet er prachtig uit. Kreeg meteen zin om aan de slag te gaan.

 2. chantal schreef:

  Nou ik heb je boek nu wel al een keer of 20 doorgenomen aan gezien ik niet vaak bak. Meteen alles wat ik nodig heb doorgestuurd naar de jumbo en kan ik het straks gaan halen en dan nog wachten op mijn online bestelling van alle bakblikken en de rest van het materiaal. Er is toch wel wat meer nodig dan wat je in je eerste pagina’s schrijft. Maar dat is niet erg ik heb alles besteld. En ga met veel plezier eraan beginnen morgen. Ik begin bij de koekjes 😉 hmmmm zo enthousiast

 3. Michelle schreef:

  Oh wat leuk om te lezen. Ben ook benieuwd naar wat al iedereen uit je boek gaat makenm

 4. Mariette schreef:

  Heel tof om het hele proces zo na te lezen Laura!

 5. Marleen schreef:

  Ziet er leuk uit, jammer dat je vrijdag niet op de taartenbeurs staat. Dan had ik je graag eens Live ontmoet 🙂 en uiteraard een getekend exemplaar gewild.

 6. Lianne schreef:

  Leuk om het proces te lezen van het bakboek wat ik in mijn handen heb gehad. 🙂 Zit heel wat werk in, maar ik denk ook heel veel plezier!

 7. John Driehuis schreef:

  Hi Laura

  Ik heb je boek besteld by Bol.com en het wil take niet zo lang dat je boek gaat naar de andere kant
  van de wereld, all the way to Perth West – Australia

  “congratulations ” Well done

  1. Laura schreef:

   Wat gaaf dat mijn boek zo’n verre reis gaat maken 😀

 8. Wij krijgen het boek binnenkort ook binnen en we kunnen niet wachten!

 9. rianne schreef:

  Wat leuk om te lezen hoe je boekpresentatie ging. Ziet er zo gezellig uit en wat een lekkere hapjes allemaal!

 10. Margot schreef:

  Wat leuk om te zien, het lijkt me heel bijzonder om je eigen boek voor het eerst in je handen te hebben.

 11. Lutgart Forceville schreef:

  Beste Laura
  Waar zou uw boek in België verkocht worden? Misschien bij Standaard Boekhandel.

  1. Laura schreef:

   durf ik je niet te zeggen, maar de boekhandels kunnen het wel gewoon bestellen mochten ze hem (nog) niet hebben

  2. Evy schreef:

   Gewoon via bol.com 🙂

 12. Jenny Peters schreef:

  Wat leuk, en behind the scenes verhaal! Ik ga het boek voor de feestdagen cadeau vragen, dan ben ik ook weer terug in Nederland 🙂

 13. Rain schreef:

  Wat leuk om dit te lezen. Je schrijft op een heel toegankelijk en spontane manier en dat is erg prettig om te lezen. Ik ben echt blij voor je omdat jezelf zo blij bent ook!

  Ik ben fan ?

  1. Laura schreef:

   Wat leuk om te horen, dank je wel 😀

 14. Carla schreef:

  Hoi Lieverd,

  Je mag super trots zijn op je zelf! En dat zijn je ouders, Monica en wij natuurlijk ook! Wat een origineel cadeau kreeg je van hen! En wat heb je een leuke foto’s bij dit artikel geplaatst. Je boek kan niet anders dan een succes worden!
  Xus,
  Car

 15. Ger schreef:

  Wat leuk om te lezen. Ik heb je boek vandaag gekocht, wow wat een schitterend boek! Ik ben geen beginner meer, maar toch vind ik het een grote aanvulling op mijn collectie bakboeken. Je stroopwafel cake met karamelsaus ziet er super uit en ook van je hoofdstuk brownies word ik heel blij! Ik ga ze allemaal uitproberen! Dankjewel Laura. Ik hoop dat er meer boeken zullen volgen en dat je door blijft gaan met je blog.

 16. Ger schreef:

  Leuk om te lezen. Vandaag je boek gekocht, het ziet er prachtig uit. Vooral de afdeling brownies, wat een geluk!

 17. Alinda schreef:

  Hallo Laura,
  Gefeliciteerd met je boek, heel stoer! Stiekem zou ik dat ook wel willen, vrees echter dat ik er niet creatief genoeg voor ben en dat de tijd ontbreekt, want hier zitten heel veel uurtjes werk in! Ik hou het toch maar bij hobby bakken, tot groot genoegen van familie, vrienden en collega’s.
  Ik vind je blog geweldig en zou heel graag een goodybag winnen om met m’n dochtertje (die ook reeds besmet is met het ‘bakvirus’) aan de slag gaan.
  Veel succes en dat je boek maar een grote bestseller mag worden!!
  Lieve groet, Alinda Weltevreden

 18. Caroline schreef:

  Bij een kennis even in je boek mogen bladeren, prachtig!! Ik heb de cinnamon rolls gemaakt maar heb wel een vraagje. Mijn kaneelmengsel was niet uit te smeren op m’n deeg! Het was heel vast. Boter was wel op kamertemperatuur. Heb jij enig idee hoe dit kan?

  1. Laura schreef:

   Misschien dat je boter nog net iets te koud was waardoor het nog zo stevig was.

 19. Michelle schreef:

  hallo Laura,
  wat vind ik die tas die jij gebruikt als goodie bag!
  Is het ook mogelijk om die te bestellen?
  alvast bedankt.
  groetjes Michelle

  1. Laura schreef:

   Vooralsnog niet, maar wie weet dat dat nog komt. Ik krijg er veel vraag naar 😉

 20. Geertje schreef:

  Hallo Laura,
  Als beginnende bakster en frequent bezoeker van je site wil ik gewoon even iets vertellen
  omdat ik zo blij ben.
  Ik heb afgelopen week jouw boek voor mijn verjaardag gekregen en ik ben er zo blij mee.
  Lekker samen met de kleinkinderen (peuter en kleuter) leren bakken.
  Bedankt dat je alles zo duidelijk uitlegt en snel antwoord op vragen geeft.
  En nooit laat je iemand er dom uitzien, terwijl je sommige vragen al tig keer
  beantwoord hebt. Ook dat vindt ik grote klasse.
  Je boek is ook geweldig!

  1. Laura Kieft schreef:

   Wat leuk en lief om te horen, dank je wel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *