Rutger Bakt Feestelijk is het tweede boek Heel Holland Bakt winnaar (seizoen 1) Rutger van den Broek. Zijn eerste boek kwam dit voorjaar uit, een half jaar later ligt zijn tweede boek al in de schappen. Een bezige bij kunnen we Rutger wel noemen dus. Dit tweede boek is overigens kleiner en dunner dan zijn eerste, maar dat mag de pret niet drukken. De recepten in dit boek zijn vooral geïnspireerd op het najaar. Een periode waar ik dol op ben met al die feestdagen, dus dit boek komt zeker van pas!
Het is leuk dat de stijl van het boek hetzelfde is als zijn eerste. Dat viel mij bij de inhoudsopgave gelijk op, wederom staat de korte maar krachtige inhoud op een bakplaat. Voordat de recepten aan bod komen bespreekt Rutger eerst de bakbenodigdheden, bakbegrippen, technieken, ingrediënten en tips en trucs. Een goede basis voordat je kunt mixen en kneden.
De hoofdstukken zijn ingedeeld op momenten van de dag: brunch, bij de koffie, dessert, grand dessert en bij de bubbels. In het laatste hoofdstuk worden ook nog handige basisrecepten gedeeld. Daar kun je er nooit genoeg van hebben!
De eerste recepten zijn dus voor bij de brunch. Denk hierbij aan bovenstaande winterbuns, maar ook aan een kerststol en krentenbollen met appel. Genoeg recepten voor een feestelijke en overheerlijke brunch!
Na het uitbuiken is het tijd voor wat lekkers bij de koffie. Een plakje van de kersttulband, of misschien wil je juist wel een lekker schuimkransje. In dit tweede hoofdstuk staan een aantal taarten maar ook kleine zoete lekkernijen. Of je nu liever een hele taart serveert of juist een etagère met kleine hapjes, in dit hoofdstuk vind je zeker wat lekkers!
Nadat de koks in de keuken hebben gestaan en heerlijke diners hebben geserveerd is het tijd voor de bakkers en patissiers in de dop. Tijd voor een dessert! Vaak mijn favoriete onderdeel, zeker bij speciale gelegenheden. Serveer je gasten een overheerlijke frambozencharlotte met champagne of kies voor de crispy appel-kersencrumble.
Kun je niet kiezen bij de desserts? Ga dan voor een grand dessert! Rutger deelt verschillende recepten voor het maken van een indrukwekkend grand dessert. Winterse madeleines, citroen cheesecake in een glaasje en chocolade macarons zijn zomaar een paar voorbeelden.
Na uitgebuikt te zijn na de kerstdagen is het alweer tijd voor oud en nieuw! Tijd voor nog meer lekkers! Of je nu kiest voor klassieke oliebollen of voor sneeuwballen, met deze recepten zal het zeker een geslaagde avond worden.
Last but not least: de basisrecepten! Van een goed recept voor soezendeeg tot chocolade tempereren. Met deze basics zullen de recepten van Rutger een eitje zijn!
Wat vind ik van het boek?
Het boek is speciaal gericht op de feestdagen, erg leuk! Met 40 recepten kun je hier genoeg inspiratie uithalen. Of het nu voor bij de koffie is of een spectaculair dessert, aan alle momenten is gedacht. Elk recept is voorzien van een mooie foto wat uitnodigt tot bakken! Met de duidelijke uitleg van de recepten vormt dit ook geen enkel probleem. In het boek staan ook een hoop sfeer foto’s, ik krijg nu nog meer zin in de feestdagen! Zeker nu ik nog meer inspiratie heb om te bakken voor deze dagen.
Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.
Bedankt voor de leuk geschreven review! En wat een schappelijke prijs!
Het lijkt me een mooi en leuk boek!
Persoonlijk vond ik hem wel leuk, maar voor mij was het niet een boek met veel recepten die nieuw voor me waren. Daarom heb ik hem zelf niet gekocht.
Ah, ziet er zo leuk uit! Ik houd wel van die feestelijke recepten voor Kerst enzo!
O dit is zo erg… mijn verlanglijstje wordt steeds groter met al jouw reviews…. en ik was nog niet door de van vorig jaar heen! Ik leen de boeken altijd eerst ij de bibliotheek (deze is nog niet verkrijgbaar helaas…) en als het me heel goed bevalt komt hij op mijn verlanglijstje bij Bol.com.
haha, sorry 😛 😉
Ik heb dit boek gekocht! En ik kan hem zeker aanraden. Ik word er helemaal blij van en ik heb er al een taart uit gemaakt! De frambozen charlotte maar dan met aardbeien, een groot succes! 😀
Wat een leuke review! Ze zijn altijd zo leuk bij jou, die reviews. Op die manier groeit wel mijn verlanglijstje gestaag! Want ook deze wil ik dolgraag hebben. Alles wat met bakken van doen heeft, heeft mijn intresse! Ik hou ontzettend veel van bakken, maar we zijn maar samen, dus taarten bakken doe ik niet zo vaak! Alleen met onze verjaardagen en met feestdagen. Dus superleuk dat dit bakboek over feestdagen gaat! Bedankt Laura voor deze gezellige boekbespreking.
Groetjes en tot de volgende keer! 😀
Oh wat een geweldig boek!
Leuk hoor je bakboekenweek, ik heb net alles even teruggelezen.
Ben eigenlijk wel heel benieuwd naar jou boekenkast, staan vast mega veel bakboeken in. Lees je eigenlijk ook nog andere boeken?
Groetjes, Rensina
Mijn boekenplank(en) staan inderdaad behoorlijk vol met boeken. Vooral bakboeken maar ook veel leesboeken hoor, ik lees graag 🙂
Beste Laura,
ik sta voor n raadsel. Ik maak zelf al jaren soezen met succes. Echter ineens willen mijn soezen niet meer rijzen. Waar kan dit aan liggen? Kan dit de thermostaat zijn? Ik gebruik altijd onder n bovenwarmte, maar heb ook al n keer hete lucht uitgeprobeerd. Hoop dat iemand n tip heeft voor mij. Ik wil héél graag met de kerst weer soezen maken
Hoi Ingrid, dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik kan natuurlijk niet met je meekijken. Is er iets dat je anders doet dan voorheen. Een ander soort/merk ingrediënt misschien?
Lijkt me een heel erg leuk boek zo voor de feestdagen!