Review: Bakbijbel

Gepost: 3 november 2015 Laatst bewerkt: 28 juni 2023

bakbijbel 1

Sinds Rutger van den Broek het eerste seizoen van Heel Holland Bakt heeft gewonnen, heeft hij niet stilgezeten. Onlangs is alweer zijn derde boek verschenen! Na Rutger Bakt en Rutger Bakt Feestelijk kun je nu ook zijn Bakbijbel op de boekenplank zetten. Een bijbel is het qua formaat in ieder geval al te noemen. Dit dikke boek moet wel heel veel informatie en recepten bevatten. Denkend aan een bakbijbel, verwacht ik vooral heel veel theorie waarin technieken, ingrediënten en begrippen worden uitgelegd. Ik ben benieuwd of dit boek daaraan voldoet!

bakbijbel 2

De inhoudsopgave laat zien dat het boek inderdaad de door mij verwachte onderdelen bevat. Ik zie de volgende informatieve hoofdstukken staan: bakbenodigdheden, basis ingrediënten, bakbegrippen en -technieken, how-to’s en nooit meer misbaksels. Het hoofdstuk basisrecepten reken ik ook nog tot het informatieve gedeelte, daar kun je er immers nooit genoeg van hebben.

Veel informatie dus, maar het valt mij op dat het boek voornamelijk uit recepten bestaat als ik de inhoudsopgave zo bekijk. Koekjes, cakes, taarten, gebak, friandises, desserts en wafels en pannenkoeken. Ze staan er allemaal in. In het voorwoord lees ik dat er meer dan 160 recepten in dit boek staan, de basisrecepten en variaties hierop.

bakbijbel 3

Na een korte inleiding over het gebruik van het boek, worden de bakbenodigdheden besproken. Deze zijn allen voorzien van illustraties. Daarna zijn de ingrediënten aan de beurt, gevolgd door de begrippen en technieken die worden toegelicht.

Het hoofdstuk met how-to’s is voorzien van stap voor stap foto’s. Hier wordt van alles en nog wat besproken. Hoe je je bakvorm met bakpapier bekleedt bijvoorbeeld, maar ook hoe je bladerdeeg maakt en je spuitzak gebruikt.

bakbijbel 4

Dan volgen de basisrecepten. Ik hou van dit soort recepten. Rutger vertelt hoe je onder andere amandelspijs, gekonfijte citroenschilletjes en nougatine maakt. Na dit hoofdstuk zit ik ongeveer op een kwart van het boek en beginnen de recepten.

Die recepten zijn ingedeeld op soort gebak. Elk hoofdstuk begint met een overzicht van de recepten. Het duurde even voordat ik begreep hoe het in elkaar zit. De dikgedrukte woorden geven aan welk soort recept er wordt behandeld, de niet dikgedrukte woorden zijn de recepten zelf. De basis en de variaties hierop. Zo vallen onder de subcategorie Palmiers de gewone palmiers en de sinaasappelpalmiers.

bakbijbel 5

De recepten zelf zijn duidelijk en bevatten vaak ook extra tips. Ook wordt aangegeven welke benodigdheden je nodig hebt met de icoontjes uit het eerdere hoofdstuk. De meeste recepten zijn voorzien van een foto, maar de variatierecepten hebben deze niet altijd.

Na de ruim 160 recepten, volgen nog wat meer tips. Dit keer tips om misbaksels te voorkomen. Waarom komt je cake niet uit de vorm, waarom schift de botercrème en waarom rijst je deeg niet? Deze vragen worden behandeld, samen met nog veel meer bakproblemen.

bakbijbel 6

Wat vind ik ervan?

Je haalt met de Bakbijbel niet alleen de theorie in huis, maar ook heel veel recepten waar je deze theorie op kunt toepassen. Ik had van tevoren in verhouding meer theorie verwacht, maar eigenlijk staat bijna alles wat je moet weten in dit boek. Ik kom enkele recepten tegen die ik al ken uit zijn eerdere boeken. Als je zijn eerste twee boeken al hebt, kan ik begrijpen dat je dit jammer vindt. Maar aan de andere kant mogen sommige recepten ook niet ontbreken in een bakbijbel natuurlijk. Een zeer compleet boek over bakken!

Dit boek telt 496 pagina’s, ruim 160 recepten en is verkrijgbaar via Bol.com.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

 1. Inge schreef:

  Ik heb zelf ook de bakbijbel en kan hem echt iedereen aanraden! Er staan makkelijke recepten in voor de beginnende bakker, maar ook recepten voor de bakkers met wat meer ervaring. Alles is duidelijk geschreven en het kan dan ook bijna niet zo zijn dat er een recept mislukt. Ik ben er in ieder geval erg lovend over!

 2. Margot schreef:

  Het lijkt me een heel handig boek om te hebben en hij ziet er ook nog eens goed uit!

 3. Marja schreef:

  Wat een mooi boek vol recepten, trucs en tips om je baksel zo mooi mogelijk te maken. Hij staat vanaf nu op mijn verlanglijstje! Ook al bak ik al een aantal jaar…toch zijn er nog altijd dingen die mis blijven gaan. Dan is de bakbijbel een uitkomst want daar staan de antwoorden in!
  Nu nog even wachten op de komende feestdagen…
  Groetjes en bedankt voor de fijne review!
  Marja. :-D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *