Review: Het nieuwe grote bakboek – Heel Holland Bakt

8 november 2015 Laatst bewerkt: 28 juni 2023
0

heel holland bakt S3 1

Vandaag alweer het laatste boek van deze (bak)boekenweek! Seizoen 3 van Heel Holland Bakt is voorbij en dat betekent dat het niet lang kon duren voordat het bijbehorende boek uitkwam: Het nieuwe grote bakboek. Afgelopen week plofte hij al bij mij op de mat en kon ik er lekker in bladeren. Sterker nog, mijn zusje en haar vriend hebben er al uit gebakken en ik mocht proeven. Ik kan je vast vertellen dat hun slagroomschnitt heerlijk was. Benieuwd naar het hele boek? Ik vertel je er alles over!

heel holland bakt S3 2

Het eerste dat mij opvalt is dat dit een écht Heel Holland Bakt bakboek is. De eerste twee boeken waren vertalingen van de Engelse versie (Great Britisch Bake Off) met een paar recepten uit het Nederlandse seizoen eraan toegevoegd. Dit boek is geen vertaling, gewoon echt een boek naar het Nederlandse seizoen. Dat vind ik leuk! Wie het hele seizoen gezien heeft, komt veel bekende baksels tegen. De recepten zijn ingedeeld op soort gebak en er wordt geëindigd met de finaletaarten van Sarena en Martine

Elk hoofdstuk begint met twee tips ,trucs en technieken. Hoe bak je nou een luchtige cake en hoe maak je eigenlijk een mooie meringue. Deze handige trucs hebben uiteraard altijd betrekking op de recepten die je in dat hoofdstuk kunt vinden. Normaal zie je in boeken dat er een hoofdstuk met theorie is, ik vind het erg leuk dat elk hoofdstuk zijn eigen stukje theorie heeft. In recepten wordt ook naar deze theorie doorverwezen.

Ook de technische opdrachten van het derde seizoen vind je terug in dit boek. En wees gerust, je krijgt gewoon het hele recept. Geen incomplete versie zoals de kandidaten in het programma krijgen. Zelf wil ik graag de harde mokka’s eens proberen, maar ook het paleisbanket staat hoog op mijn lijstje.

heel holland bakt S3 3

De technische opdrachten herken je dus van het seizoen. Maar er staan meer bekende recepten in. Een aantal toppers van het seizoen staan er ook in. Het rozetsuikerbrood bijvoorbeeld, prachtig! Maar ook de red velvet cheesecake lijkt mij leuk om een keer te maken.

Naast die bekende recepten staan er ook meer dan genoeg recepten in die je nog niet op tv voorbij hebt zien komen. Robèrt heeft ervoor gezorgd dat er Hollandse klassiekers in staan. Denk hierbij aan pindakoeken, boterkoek en gemberbolussen. Maar het zijn natuurlijk niet alleen maar klassiekers, er staan nog veel meer recepten in. Een paar van mijn favorieten: taaitaai, rozemarijn crackers, tartelettes en apfelstrudel.

heel holland bakt S3 4

Wat vind ik ervan?

Ik ben gek op de serie Heel Holland Bakt en vind het dan ook leuk om na afloop van het seizoen door het boek te bladeren en weer even terug te blikken op de afleveringen. Bij veel recepten heb ik zo’n “o ja momentje”. De receptuur vind ik duidelijk uitgelegd en waar nodig wordt verwezen naar een eerder genoemde techniek of tip. Ik heb veel inspiratie opgedaan in dit boek, vooral met de Hollandse klassiekers en technische opdrachten wil ik graag aan de slag. Één van de recepten uit het boek heb ik al mogen proeven: mijn zusje maakte de slagroomschnitt. die heeft ze -samen met haar vriend- niet alleen prachtig gemaakt, hij smaakt ook nog eens perfect. Een boek dus waar iedereen mee uit de voeten kan.

Dit boek telt 288 pagina’s en is onder andere verkrijgbaar via Bol.com.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

 1. Carlijn schreef:

  Heel Holland Bakt is een van mijn favoriete televisieprogramma’s dus ik ben helemaal enthousiast over dit mooie boek! Hij staat nu zeker op mijn verlanglijstje 🙂

 2. Alicia Regenspurg schreef:

  ik kijk er ook naar, en ik vind het superrrr leuk om te zien.
  En als je de serie zo leuk vind moet je er een keer aan mee doen het lijkt me super gaaf om jou op tv te zien.

 3. Carla schreef:

  Weer een Hebbeding. Je hebt het mooi beschreven en HHB is ook één van mijn favoriete programma’s! De harde mokka’s kom ik graag eens bij je proeven, daar ben ik namelijk ook dol op!
  Xus,
  Car

 4. Monica Kieft schreef:

  Super leuk bakboek!

  We konden maar moeilijk kiezen wat ze zouden maken, het zag er allemaal zo lekker uit!
  Uiteindelijk werd het toch de schnitt! Leuk recept met een kleine eigen inbreng ;)!
  Bedankt voor het lenen zus!

  Kus Monica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *