Omrekentabellen voor gewichten en temperaturen

Gepost: 21 september 2013 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
3

omreken tabellen 2

Een korte post vandaag, maar wel een hele handige! Wie wel eens Amerikaanse of Engelse recepten bekijkt weet dat zij niet met grammen werken zoals wij dat doen. Hier komen de cups en ounces tevoorschijn. Ik heb zelf zo’n setje met cups en spoons liggen dat ik dan gebruik. Maar soms is het wel gewoon makkelijk om van te voren uit te rekenen wat je nodig hebt. Daar zijn gelukkig vele handige tabelletjes voor te vinden op het internet zoals ik deze vond op Pinterest. Toch moet je ook opletten als je deze tabellen gebruikt.

In bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld dat de cups in zowel volume als gewicht wordt omgerekend. Wij zijn gewend gelijk naar het gewicht te kijken maar het is makkelijker om naar het volume te kijken. Een cup poedersuiker is namelijk niet even zwaar als een cup gewone suiker. Maar als je je maatbeker uit de kast pakt weet je precies tot hoever je die moet vullen, ongeacht het ingrediënt omdat de inhoud hetzelfde blijft. Onderstaande afbeelding rekent alleen om naar volume en vind ik daarom lekker overzichtelijk. Wat trouwens wel belangrijk is voor het vullen van cups of de maatbeker: de ingrediënten (zoals suiker) moeten altijd stevig aangestampt worden en dan pas gemeten.

omreken tabellen 1

Niet alleen inhoud is wel eens lastig in recepten uit Engelse kookboeken, ook de oventemperatuur wordt anders aangegeven. Meestal in Fahrenheit terwijl wij juist met graden Celsius werken. Onderstaande tabel geeft een handig overzicht voor het omrekenen van Fahrenheit naar Celsius en geeft ook gelijk aan welke gasovenstand dit is. Heb je een hete lucht oven? Hou dan aan dat die temperatuur altijd 10-20% lager is.

omreken tabellen 4

Maak jij vaak gebruik van omrekentabellen voor gewichten en temperaturen?

Z Liefs Laura PNG

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. Erica Monkelbaan schreef:

  Hallo Laura,

  Leuk dat je het allemaal eens op een rijtje zet. Ik ben al een paar keer op zoek geweest naar tabellen en dan print ik ze uit, maar raak het steeds weer kwijt in mijn enorme stapel uitgeprinte recepten. Ik heb het niet heel vaak nodig. Ik kreeg laatst van een vriendin een engels bakboekje, enig! Ik kook en bak heel graag! Ik vind dat je een ontzettend leuk blog hebt! Het geeft weer veel inspiratie.
  Veel succes!
  Groeten van Erica

 2. Ans van Gremberghe schreef:

  Dat is handig Laura. Hier in Noorwegen gebruiken ze soms ook andere tabellen dan ik gewend ben vanuit Nederland. Ga het zo kopieren en bewaren. Vind je toch wel goed hé?
  Had mijn zus “opdracht” gegeven om de nieuwe Allerhande te kopen voor me en ze heeft de opdracht uitgevoerd. Kom eind volgende maand naar Nederland en dan gaan er zeker stroopwafels mee in de koffer.
  Wens je nog heel veel succes met alles wat je gaat doen en natuurlijk ook een heel fijn weekend.
  Groetjes Ans

 3. Susann schreef:

  Very handy! I already decided not to do a receipt because I was not sure about the measurements. Thanks so much. This is really helpful!
  Many greetings,
  Susann

 4. lisette schreef:

  super handig! Het klopt alleen niet allemaal helemaal. Dan bedoel ik het stukje met de cups erin. Een cup meel is heel anders dan een cup suiker of een cup griekse yoghurt bijvoorbeeld, dan verschillende de gewichten wel, het ene kan 200 gram wegen en het andere 250 gram dus dat kan best verschillen. Maar alles bij elkaar is altijd handig!!!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat van de gewichten klopt inderdaad, daarom had ik dat er ook bij gezet in de tekst en een extra tabel toegevoegd. Maar de tabel heeft ook een hoop andere handige informatie, vandaar dat hij er toch bij staat 🙂
   Liefs, Laura

 5. Lilian Vaassen schreef:

  Laura,
  heb je toevallig ook een tabel van de oventemperaturen voor hetelucht oven?

  Ga zo door met je site!

  lieve groet, Lilian

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Lilian,
   Ik heb daar geen aparte tabel voor, maar je moet 10-20% van de normale temperatuur afhalen.
   Hoop dat je hier mee aan de slag kan 🙂
   Liefs, Laura

 6. juf Leej schreef:

  Handig zeg! Ik heb me nog niet gewaagd aan een Engels recept, maar ik denk dat ik het met dit schema wel aan ga durven… Dankjewel!

 7. Clarinda schreef:

  ik kwam laatst de matentabel van Monique vering tegen. Die plaatste ook de verschillen in cups van de droge stoffen.. Een cup poedersuiker is namelijk anders dan een cup bloem bv.. Handig, deze tabel is niet helemaal juist.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat heb ik ook vermeld in het artikel, daarom staat de tabel in ml er ook bij 😉

 8. Clarinda schreef:

  Ik plaatste de verkeerde naam.. Monique vring, te vinden op pinterest!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *