Moederdag taart met marsepeinen rozen

Gepost: 9 mei 2014 Laatst bewerkt: 21 april 2023

moederdag taart 1a

Deze prachtige Moederdag taart laat zien dat je helemaal niet altijd maar een cadeautje hoeft te kopen om jouw moeder in het zonnetje te zetten. Als kleine uk maakte ik tekeningen en knutsels voor mijn moeder en sommigen daarvan heeft ze altijd bewaard. Het bewijs dat iets dat je zelf maakt ook heel erg gewaardeerd wordt! Op mijn leeftijd zal ik geen tekening meer voor mijn moeder maken, maar ik kan natuurlijk wel een mooie taart maken 🙂

Sterker nog, deze taart kunnen jullie allemaal maken! Je hoeft niet naar speciaalzaken toe voor ingrediënten en materialen, maar je kunt alle materialen gewoon vinden in de supermarkt. Ja, zelfs de marsepein voor de roosjes en blaadjes. De overige benodigdheden heb je ook gewoon al in de keuken liggen. Handig hè? In dit artikel laat ik je zien hoe jij zelf deze Moederdag taart kunt maken om je moeder mee te verrassen!

TIP: Deze prachtige taart hoort natuurlijk op een schitterende etagère. Zelf ben ik erg fan van de etagères van A little love companyDeze zijn in verschillende formaten en pasteltinten verkrijgbaar.

moederdag taart 2a

moederdag taart 4a

moederdag taart 5a

moederdag taart 6a

moederdag taart 7a

moederdag taart 8a

moederdag taart 9a

moederdag taart 10a

moederdag taart 11a

moederdag taart 12a

Opslaan
Recept afdrukken

4.84 van 6 stemmen

Moederdag taart met marsepeinen rozen

Met deze makkelijke Moederdag taart maak je elke mama blij! Alles wat nodig is koop je gewoon bij de supermarkt en met de how to kun jij hem ook maken!
Porties: 15 personen (2 x 20 cm vorm)

Ingrediënten

  • Dr. Oetker Wolkencake Chocolade
  • 200 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 2x Dr. Oetker mix voor botercrème
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 250 ml melk
  • Dr. Oetker marsepein
  • Dr. Oetker chocolade stiften (ik gebruikte alleen de pure)
  • Roze kleurstof

Naast de ingrediënten heb je ook nog wat extra materialen nodig:

  • Springvorm 20 centimeter
  • Spatel of pannenkoekmes
  • Aardappelschilmesje
  • Deegroller
  • Taartzaag of groot (brood)mes

Instructies

  • Begin met het maken van de cake. Deze moet namelijk ook nog afkoelen, je kunt hem ook al prima een dag van te voren maken. Doe de cakemix, slagroom en eieren in een kom en mix op de laagste stand goed door elkaar. Klop dan 3 minuten op de hoogste stand tot een luchtig beslag. Giet het beslag in een ingevette (en bebloemde) vorm.
  • Het enige wat we anders doen dan op de verpakking staat vermeld is het formaat van de springvorm. Voor deze taart is het mooi om een wat hogere cake te gebruiken. Daarom gebruik ik een 20 centimeter bakvorm in plaats van de 24 centimeter vorm. Het zakje poedersuiker hoef je nu niet te gebruiken, deze heb je later nodig bij het maken van de rozen.
  • De baktijd is door de kleinere vorm wel iets langer, namelijk 70 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) (onderin de oven).
  • Na het bakken laat je de cake even afkoelen voordat je hem op een rooster stort. Laat hem zo op zijn kop staan. De onderkant wordt namelijk straks de bovenkant omdat deze mooi recht is.
  • Terwijl de cake in de oven staat kun je de botercrème alvast voorbereiden. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en mix deze romig. Voeg de mix en (koude) melk toe. mix even tot een wat stevigere massa. Gebruik een spatel om de boter  los te halen van de bodem en randen. Mix de crème opnieuw door tot een luchtige massa.
  • Nu is het tijd om de crème roze te kleuren (of in een andere kleur die jouw moeder leuk vindt!). Gebruik hiervoor een kleurstof op gelbasis.
  • Zet de botercrème in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
  • De cake staat nog in de oven en de botercrème is klaar. Tijd om de decoraties te maken. Dit kun je eventueel ook al een dag eerder doen, dat bespaart je weer wat tijd op de dag dat je gaat bakken.
  • Van de groene marsepein maken we blaadjes. Rol hiervoor een balletje dat je vormt tot een kegel. Druk deze kegel plat en maak met de botte kant van een aardappelschilmesje de nerven in de blaadjes.
  • Maak blaadjes in verschillende maten, dat staat straks extra leuk als je ze op de taart plaatst.
  • Van de roze en witte marsepein maken we mooie roosjes. Dat lijkt misschien ingewikkeld maar dat valt echt reuze mee.
  • Rol de marsepein in delen uit tot een langwerpig lapje. Doe dit op de poedersuiker zodat het niet aan het oppervlak gaat plakken. Draai het lapje marsepein om op een deel van je werkblad waar geen poedersuiker ligt.
  • Vouw het lapje marsepein dubbel, maar druk de dichte kant niet plat, hier mag een beetje lucht tussen zitten. Het open uiteinde kun je wel een beetje vast drukken. Als er teveel poedersuiker tussen zit blijft het niet goed plakken. Je kunt dan eetbare lijm gebruiken of heel voorzichtig een beetje water met een kwastje aanbrengen. Gebruik echt niet te veel, anders smelt je marsepein.
  • Snij de zijkanten van de dubbelgevouwen marsepein en snij de lange strook in twee of drie delen.
  • Rol het lapje marsepein op. Zie je dat het al op een roosje begint te lijken? Knijp de onderkant samen waardoor de roos een beetje open komt te staan en snij dan de overtollige marsepein af.
  • De roosjes hoef je niet zo groot te maken, anders heb je niet genoeg voor op de taart. Deze roosjes zijn ongeveer 1 cm in doorsnede.
  • Als je roosjes en blaadjes hebt gemaakt van alle marsepein is het bijna tijd om te gaan decoreren. Controleer of je cake al goed is afgekoeld.
  • Als de cake is afgekoeld snij je de cake horizontaal in drie lagen. Dit werkt het prettigst met een taartzaag, maar je kunt ook prima een groot (brood)mes gebruiken.
  • Leg de onderkant van de taart op een schaal waarop je de taart wilt presenteren. Vul met een dun laagje botercrème. Dit smeer je mooi gelijkmatig uit met een spatel. Leg de volgende plak cake op de onderkant en breng nog een laagje vulling aan voordat je de bovenkant van de cake erop plaatst.
  • Tijd om de chocolade cake van een roze laagje te voorzien. Wrijf eerst even met je vingers langs de randen om alle losse kruimels te verwijderen. Het is niet mooi als je straks allemaal donkere kruimels in je roze crème ziet.
  • Breng met je spatel eerst een dun laagje botercrème aan. Smeer de rest van de crème op je taart en strijk hem glad met de spatel. Als je een draaiplateau hebt is het handig om hem hier op te zetten.
  • Je kunt de taart glad laten, maar je kan er ook een leuk patroontje in aanbrengen. Dit horizontale streeppatroon maak je met een kleine spatel of de bolle kant van een aardappelschilmesje. Houd deze onderaan tegen de taart aan, maar oefen geen druk uit. Aanraken is voldoende. Draai de taart rond en beweeg je spatel of mesje langzaam naar boven toe. Het patroon hoeft niet perfect evenwijdig te zijn, dat is hier juist zo leuk aan. Ben je niet tevreden? Dan strijk je de taart gewoon weer glad en probeer je het opnieuw (of je laat hem glad).
  • De bovenkant van de taart laat je glad. Daar breng je langs de rand de blaadjes en rozen op aan. Ik vond het handig om eerst een aantal grote blaadjes te verdelen en dit op te vullen met de rozen en nog meer kleine blaadjes. Breng dit aan zoals jij mooi vind.
  • In het midden kan je een tekst schrijven met de chocolade stiften. Ik gebruikte de pure variant om ‘Mama’ op de taart te schrijven. Vind je het eng om direct op te taart te schrijven? Oefen dan eerst even op een velletje bakpapier.
Bewaren

De taart kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of onder een stolp of iets dergelijks.

moederdag taart 13a.

Zie je wel dat het echt wel meevalt om deze taart te maken? Als je gewoon aan de slag gaat lukt dat jou ook prima. Ik durf te wedden dat alle mama’s heel erg blij worden van zo’n mooie en lekkere zelfgemaakte taart!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

45 reacties

  1. Daphne schreef:

    Wat mooi! Ik denk dat ik hem ga maken. Eerste keer ooit dat ik ga werken met een botercrème, dus ik ben benieuwd!

  2. henriette schreef:

    Bedankt voor de duidelijke uitleg en deze taart kan je eigenlijk voor veel meer gelegenheden maken ).

  3. Esther schreef:

    Mooie taart! Deze ga ik maken voor Moederdag!

  4. Miss Happinez schreef:

    Wauw, echt een hele mooie (en lekkere!!) taart!

  5. Daniëlle schreef:

    Ziet er echt prachtig uit zeg!

  6. Aydogdu schreef:

    Prachtig!!

  7. Joke schreef:

    Lieve Lau, Ik zal die taart natuurlijk niet gaan maken want ik heb mijn eigen taartenbakster in huis maar het is een plaatje lieverd. Wat ontzettend mooi gemaakt en je hebt er een zeer duidelijke uitleg bij gedaan voor de beginnend taartenbakken waar ik mijzelf onder beschouw.

    liefs, Mam ♥

  8. Patricia schreef:

    Ik heb tot nu toe alleen maar cakes en koekjes gebakken maar met deze uitleg durf ik zo’n taart wel aan. Ik ga er dit weekend mee aan de slag. Fijn dat alle producten gewoon in de supermarkt te koop zijn en niet alleen in speciaalzaken. Dat is nou handig!!! Ik hoop dat er nog meer van deze recepten komen op jouw blog. Groetjes van Patricia

  9. Leonie schreef:

    Mooie taart zeg die ga ik zeker maken. Een vraagje; verkopen ze in de supermarkt kleurstof voor de botercrème of moet ik daarvoor toch nog eventjes naar de taartenwinkel? Ik heb het naar mijn idee nog nooit zien liggen bij ons in de supermarkt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dr. Oetker heeft ook een setje met kleurstoffen. Gebruik een beetje rood om roze te maken 🙂

  10. Carla schreef:

    Heel mooi!

  11. Lisanne schreef:

    Wat een prachtige taart! Echt een super goed idee!

  12. Fay schreef:

    Hee,

    Dit is een leuk idee! Deze ga ik morgen maken. Mijn moeder had laatst de cakemix mee genomen en liet het aan mij zien. Maar heeft er niets mee gedaan. En omdat ik de bakster thuis ben, ga ik morgen lekker aan de slag voor mijn mama!

    Tip voor iedereen: Botercreme met aardbeienjam 😉 Jammie!

    Liefs,
    Fabulous Fay

  13. Amy schreef:

    Ohhhh wat mooi!

  14. Cheryla schreef:

    Hmmmmm….. Lijkt me heerlijk.

    Ik ga er dit weekend ook mee aan de slag – m’n dochtertje van 3 wil super graag helpen.

    Bedankt voor de inspiratie!

  15. Laura's Bakery schreef:

    Wat een leuke en enthousiaste reacties allemaal! Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties 😀 Laten jullie ze zien? Vind ik leuk! Dat kan per mail, maar delen op mijn FB pagina mag natuurlijk ook!

  16. Diana schreef:

    Ik heb hem gemaakt hoor! Gisteren de cake gebakken en alvast de decoraties gemaakt. Vandaag de rest. Nu snel naar schoonmama om haar te verrassen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ben benieuwd naar het restultaat! Laat je een foto zien? (via mail of delen op de FB pagina 🙂 )

  17. Jacqueline schreef:

    Prachtige taart !!!
    Ik heb de taart ook gemaakt maar ik heb een red velvet taart gemaakt met rose cream cheese frostng voor de rest precies zo gemaakt met de roosjes en blaadjes
    Bedankt voor de leuke recepten altijd !!!!

  18. Daphne schreef:

    Ik heb hem gemaakt! De botercrème was iets minder roze, en qua decoratie heb ik meer blaadjes dan roosjes, maar ach.

    Beetje jammer was dat mijn wolkencake inzakte toen ik de oven opendeed. Ik weet niet precies wat er mis ging, want vijf minuten later was hij opeens wel gaar. Maargoed, ik heb het nog een beetje kunnen fixen.

    En ach, voor de eerste keer zo’n botercrème-taart.. ik vind dat ik het best goed heb gedaan haha! http://instagram.com/p/n2l4aTMrWv/

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind dat je het hártstikke goed hebt gedaan! Ziet er super uit, daar is je moeder vast blij mee 😀

  19. Vivian schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil deze heel graag maken voor mijn moeder, maar die eet altijd glutenvrij. Heb je een lekker cake/ taart recept die ik kan gebruiken ipv de wolkencake?
    Dankjewel alvast.
    Groetjes Vivian

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Vivian, hier vind je alle glutenvrije recepten op het blog: http://www.laurasbakery.nl/category/glutenvrij/

      1. Vivian schreef:

        Dankjewel, die had Ik inmiddels al gevonden, maar vroeg me af welke je aanraadde. Ik heb nu de glutenvrije vanillecake in de oven zitten (in 18cm springvorm). Ben benieuwd!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat is degene die ik zou aanraden inderdaad 😉 je zou eventueel nog wat cacaopoeder kunnen toevoegen als je echt een chocolade cake wilt.

          1. Vivian schreef:

            Dat ga ik de volgende keer proberen! Cake was erg goed gelukt (beetje te ongeduldig uit de vorm gehaald dus wat gescheurd), smaakte heerlijk!
            Heb het recept van jouw botercreme gebruikt, alleen de bloem vervangen door rijstmeel. Smaak was heerlijk alleen hij was wel gaan schiften en kreeg dat niet meer goed helaas.. maar volgens mn zus leek het nu net of hij glinsterde!
            Zie hier de foto’s:
            http://instagram.com/p/x_lPC3v9yl/ en http://instagram.com/p/x_U5ftP9-y/
            Binnenkort ga ik de pindakaas koekjes proberen; je blog is super!

          2. Laura's Bakery schreef:

            Hij ziet er prachtig uit! Ik weet niet of het schiften is gekomen door de rijstmeel, maar hier staan wat tips om hem uit de schift te krijgen: http://www.handigebaktips.nl/help-mijn-botercreme-is-geschift/

          3. Vivian schreef:

            Ja die tips heb ik zelf 2x geprobeerd, de kleur werd wel donkerder van al dat kloppen, maar kreeg het niet hersteld.. volgende keer gewoon nog eens prpberen!

  20. Milou schreef:

    Heyy,
    Heeft u voor deze taart een springvorm of zo’n bakpan gebruikt? En wat is eigenlijk het verschil tussen die 2. Ik zat te kijken op http://www.deleukstetaartenshop.nl voor zo’n bakpan maar er zijn veel verschillende afmetingen. Bijvoorbeeld 20×7,5 en 20×10 welke kan ik het beste nemen voor deze taart?

    Groetjes Milou

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb hiervoor een bakpan gebruikt van 20×7,5. Verschil is dat de rand hierbij vast zit, bij een springvorm kun je die los halen.

  21. nadine schreef:

    Hoe kan ik deze het beste bewaren ivm de botercreme ? ik wil hem graag een dag van ten voren maken. Alvast bedankt !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier lees je alles over het bewaren van gedecoreerde taarten 🙂 http://www.handigebaktips.nl/gedecoreerde-taarten-bewaren/

  22. nancy schreef:

    Hoi Laura,
    Ik vroeg mij af of extra aardbeien jam tussen de taart lagen lekker zou zijn?
    Of is de botercreme zoet en smeuïg genoeg denk je? 🙂
    Groetjes,
    Nancy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jam is een hele lekkere toevoeging hoor, zeker doen 🙂

  23. Saar schreef:

    Hallo

    Ik heb thuis fondant liggen, kan ik fondant gebruiken ipv marsepein? Of verschillen ze sterk van smaak..

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker. De smaak is wel heel anders inderdaad, je leest er hier meer over: http://www.handigebaktips.nl/het-verschil-tussen-fondant-en-marsepein/

  24. Madyjan schreef:

    Heeft u ook nog een leuk idee voor een kindertaart

    1. Laura schreef:

      Je kunt even bij de how to taarten kijken, daar staan een paar ideetjes 🙂

  25. Sally schreef:

    Echt een hele mooie taart?
    Ik ga deze ook maken

  26. Aniladia schreef:

    Ik ga deze taart ook voor mama maken

  27. Lisa schreef:

    Leuk ! Ik ga dit maken voor mijn moeder maar kan je inplaats van chocolade mix ook de citroen doen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Tuurlijk! Wat jij (of je moeder) lekker vindt 🙂

  28. merel schreef:

    5 sterren
    geweldig en lekker en handig te bakken met die plaatjes bovenaan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept