Mijn 5 beste baktips

Gepost: 3 november 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
1
ingrediënten 1a
5 tips die bij élk recept van pas komen

Er staan al heel wat tips online, maar ik heb nog zóveel tips die allemaal nog online gaan komen. Sommige heel specifiek voor bepaalde situaties in de keuken. Anderen juist algemeen die je kunt toepassen op meerdere dingen. Maar er zijn ook nog tips die je bij élk recept kunt toepassen. De beste tips als je het mij vraagt, ze vormen een goede basis. Daarom bij deze mijn 5 beste baktips.

1. Recept goed lezen

Heel simpel, maar zó belangrijk! Lees het hele recept door voordat je begint met bakken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en moeten er wel hele rare dingen gebeuren wil jouw baksel compleet mislukken.

2. Ingrediënten op kamertemperatuur

Haal voordat je begint met bakken de ingrediënten op tijd uit de koelkast. Alle ingrediënten moeten namelijk op kamertemperatuur zijn, dan mengen ze veel beter met de andere ingrediënten.

Dit is een regel die je vrijwel altijd kunt aanhouden. Tenzij er in het recept iets anders staat natuurlijk, soms heb je bijvoorbeeld wel eens koude boter nodig.

(Slag)room is ook een uitzondering, dit moet altijd koud zijn als je het verwerkt.

3. Ingrediënten afwegen

Meten is weten zullen we maar zeggen. Bakken is een precies klusje waarbij een weegschaal onmisbaar is. Zodra de verhoudingen niet meer kloppen komt jouw recept nooit zo uit de oven zoals het eigenlijk zou moeten.

Investeer dus in een goede, liefst digitale, weegschaal.

4. Check van tevoren of je alles (en genoeg!) in huis hebt

Klinkt logisch, maar toch is het mij al regelmatig gebeurd dat ik halverwege een recept tot de ontdekking kwam dat ik net niet genoeg suiker in huis had. Omdat ik andere ingrediënten al vermengd had kon ik ook geen hoeveelheden meer aanpassen. Ik vind niets irritanter dan dat ik mij halverwege nog naar de supermarkt moet haasten.

Dus: van te voren goed kijken of je alle ingrediënten in huis hebt en dat het ook genoeg is. Twijfel je of er in de pot nog 200 gram bloem zit? Gewoon even afwegen!

5. Leer je oven kennen

Natuurlijk, elk recept geeft een temperatuur en baktijd aan. Hartstikke handig en ook ik maak hier dankbaar gebruik van. Maar eigenlijk moet je dit meer zien als een richtlijn. Elke oven is namelijk anders. De een stelt hem in op 180 graden maar is eigenlijk net iets warmer terwijl de andere oven juist net iets kouder is. Dat heeft effect op je eindresultaat.

Leer je oven dus goed kennen. Zo weet ik dat onze oven vaak net iets langer nodig heeft dan in recepten wordt aangegeven. Misschien weet jij wel van jouw oven dat hij altijd net iets warmer moet staan.

Heb je net een nieuwe oven? Neem dan de tijd om je oven te leren kennen. Dat resulteert in het begin misschien in wat te donkere koekjes, maar zodra je je oven kent tover je er de lekkerste dingen uit.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. Maartje schreef:

  Hoi Laura!

  Wat een handige en leuke site! Nou vraag ik me vaak bij mijn oven af, welke hoogte ik moet gebruiken. Er zit niet echt een hoogte in het midden in, het is of wat lager of wat hoger. Op welke stand kun je het beste bakken?

  Groetjes Maartje

 2. Nicole schreef:

  Beste Laura,
  ik bak graag gevulde koeken maar ondanks dat ik het vaak doe is er iets wat niet lukt. De eerste keer waren ze perfect, beginners geluk, daarna zijn ze nooit meer zo mooi glad geworden.
  Ze komen zo gekreukt uit de oven. Ze zijn echt zálig en krokant, dat wel.
  Kneed ik het deeg te kort?
  Heb ik ze te lang gekoeld?
  Te koud in de oven?
  Als ik ze zonder extra te koelen maar wel met goed koude boter meteen in de oven doe, lopen ze erg uit.
  misschien heb je een idee wat ik zou kunnen doen.

  Groetje Nicole

 3. Martine Scholten schreef:

  Hallo Laura,

  Ik heb al meerdere recepten van je website geprobeerd en ze zijn stuk voor stuk heerlijk.
  Het is soms een beetje puzzelen met de temperatuur van de oven.
  Nou was ik wel benieuwd wat voor soort oven je gebruikt. Elektrisch/ hete lucht?
  aangezien je dan de temperatuur voor het bakken ook behoorlijk moet aanpassen.

  Groetjes Martine

 4. Claire schreef:

  Ik heb een cake gebakken. Hij had vanboven een laagje dat helemaal zwart verbrand was en onderaan en in het midden was hij nog niet helemaal gaar. Waar kan dit aan liggen?

 5. Onlyme schreef:

  Ik gebruik altijd spelt meel of spelt bloem en moet dan zelf bakpoeder toevoegen maar hoeveel bakpoeder per 100 gram heb je eigenlijk nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *