Meer meesterlijk brood + interview

Gepost: 25 juni 2015 Laatst bewerkt: 21 juni 2023

meer meesterlijk brood

Eind vorig jaar kwam het eerste boek van Robèrt van Beckhoven uit, nu is het alweer tijd voor zijn tweede boek: Meer meesterlijk brood. Ik vroeg Robèrt wat we in zijn tweede boek kunnen verwachten nadat hij ons de basis van het brood bakken heeft geleerd in zijn eerste boek: “We gaan de lat weer wat hoger leggen met getoerd en gerezen deeg (croissant en brioche degen). We gaan meer op de verwentoer in dit boek.”. De ondertitel zegt het eigenlijk al; van brioche tot bijzondere broodjes. Met dit boek kan elke thuisbakker zelf aan de slag met luxe broden voor speciale gelegenheden.

meer meesterlijk brood

In het eerste hoofdstuk wordt de basis weer even doorgenomen, zoals we dat ook in het eerste boek zagen. De ingrediënten worden hier uitgebreid besproken en ook verschillende technieken worden uitgelegd. Dit is overigens niet helemaal hetzelfde als het eerste boek hoor.

De eerste recepten zijn te vinden in het tweede hoofdstuk; getoerd gerezen deeg. Verwacht hier recepten voor verschillende soorten croissants, gewoon naturel of juist gevuld met bijvoorbeeld spijs. Ideaal hoofdstuk voor de croissant liefhebber.

meer meesterlijk brood

Het derde hoofdstuk is meer gericht op feestdagen. Een brood voor Sinterklaas bijvoorbeeld waar pepernoten inzitten. Maar je kunt natuurlijk ook de kerststol maken of een palmpasenhaan. Brood voor speciale gelegenheden vind je in dit hoofdstuk. Niet alleen maar voor feestdagen overigens, ook een mooie brood voor de picknick inclusief broodmand en een heerlijk verwenbrood.

Het laatste hoofdstuk draait om brioche. Een gewoon brioche brood, brioche roosjes, maar ook een hartig brioche brood is hier te vinden. Dit is overigens ook één van de favoriete recepten van Robèrt zelf. Ik mocht hem een tijdje geleden wat vragen stellen ter ere van het nieuwe boek en die deel ik vandaag met jullie!

meer meesterlijk brood

Interview Robèrt van Beckhoven

1. Welk recept uit het nieuwe boek is favoriet en moeten we thuis als eerste bakken?

Worstenbrood natuurlijk!

2. Is dit ook jouw favoriete recept, of heb je een andere favoriet?

Het is zeker één van mijn favorieten, maar een brioche deeg is dat ook.

3. Je bent zowel Meester Boulanger als Meester Patissier. Is er nog iets dat je moeilijk vindt of misschien wel eens mis gaat in de keuken?

Het moeilijkste in de keuken blijft toch het gevoel met de oven. Dat blijft altijd een uitdaging, je moet je oven goed kunnen bedienen.

meer meesterlijk brood

4. Je brengt je kennis graag over aan iedereen die wil leren, is er iets dat je zelf graag nog zou willen leren bakken?

Ja, de Franse gebakken taarten. Die zouden in onze winkel ook heel goed verkopen.

5. Uit jouw oven zijn talloze broden, taarten en ander lekkers getoverd. Niets lijkt te gek, maar is er iets dat je liever niet maakt omdat je het bijvoorbeeld niet lekker vindt?

Nee, hier heb ik geen antwoord op. Ik vind alles lekker.

6. Zijn alle thuisbakkers uitgeleerd wat brood maken betreft na dit tweede boek, of kunnen we ons verheugen op meer?

Je bent nooit uitgeleerd, dat ben ik ook niet. Bij dit boek begint het pas.

7. Tot slot, wat zijn jouw beste tips voor de thuisbakker?

Voldoende water toevoegen aan het deeg, goed kneden, bakken maar niet drogen, geduld en liefde.

meer meesterlijk brood

Wat vind ik van het boek?

Iedereen die het boek Meesterlijk brood op de plank heeft staan en hier enthousiast over is, zal zeker blij zijn met deze opvolger. Het gaat een stapje verder dan het eerste boek. Het richt zich op recepten die iets ingewikkelder zijn, maar ook geschikt zijn voor de bijzondere momenten. Een uitgebreide zondagse brunch bijvoorbeeld, maar ook voor het paasontbijt of de kerstbrunch. Bijzondere recepten voor speciale gelegenheden.

Wel staan er in dit boek beduidend minder recepten dan in de voorganger. Waar het eerste boek 42 recepten telde, bevat dit boek er 25. Dit komt deels doordat de recepten ingewikkelder zijn en dus meer uitleg nodig hebben. Er wordt ruimte genomen voor een duidelijke uitleg zodat iedereen thuis met het boek aan de slag kan.

Het boek telt 176 pagina’s en is onder andere verkrijgbaar via Bol.com.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. omi schreef:

  geen goeie recensies over
  boek te onduidelijk

 2. chucky1012 schreef:

  Die man maakt zulke heerlijke lekkernijen.
  Wat zijn er eigenlijk zoveel soorten brood en fijn om te weten hoe men het zelf kan bakken.
  Handig boek.

 3. Eline schreef:

  Zijn alle recepten ook te maken met spelt- of glutenvrije bloem?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat staat niet heel duidelijk in het boek, maar je kunt hier zeker mee proberen te variëren.

 4. Margot schreef:

  Vooral dat eerste boek lijkt me nog steeds erg leuk. Deze is nog wat te fanatiek voor mij 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *