Mijn knoflooksaus is te dik of te dun
Is de saus te dik? Voeg dan een klein scheutje water, yoghurt of citroensap toe en roer goed door.
Is je saus te dun? Voeg wat extra mayonaise of kwark toe tot de gewenste dikte is bereikt.
Knoflooksaus maken doe ik het liefst zelf: het is lekkerder en helemaal naar eigen smaak aan te passen. Met een paar simpele ingrediënten zet je binnen enkele minuten een frisse, romige saus op tafel. Heerlijk bij friet, pita’s, gegrilde groenten of bij de barbecue.
Vroeger koos ik zonder erbij na te denken voor kant-en-klare knoflooksaus, maar inmiddels weet ik hoe makkelijk én lekker het is om het zelf te maken. Je hebt weinig nodig en de meeste ingrediënten heb je vaak al in huis. Binnen 5 minuten staat deze zelfgemaakte saus op tafel:
BAKTIP: Met een kruidenschaar knip je je verse kruiden voor deze zelfgemaakte knoflooksaus eenvoudig en snel klein.
Wil je variëren met je knoflooksaus? Met een paar simpele toevoegingen geef je het recept makkelijk een eigen draai. Zo maak je van de klassieke knoflooksaus iets unieks dat perfect past bij jouw gerecht. Probeer bijvoorbeeld eens:
Vervang de kwark of mayonaise (of beide) deels door (Griekse) yoghurt. Dat geeft een frisse, romige balans.
Voeg ½ theelepel chilivlokken of een paar druppels sriracha toe voor wat extra pit. Proef tussendoor en pas aan naar smaak.
Gebruik plantaardige mayonaise en kwark (of yoghurt) in dezelfde verhoudingen als in het basisrecept voor een romige, vegan variant.
Varieer met kruiden, zoals dille, munt of basilicum, in plaats van of naast bieslook en peterselie. Zo stem je de smaak af op het gerecht.
Voeg 1 theelepel honing toe aan de saus voor een zachte, lichtzoete ondertoon. Lekker bij pittige gerechten en gekruid vlees.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!
Zelfgemaakte knoflooksaus is beperkt houdbaar door het gebruik van verse ingrediënten. Gebruik een schone lepel en zet na gebruik terug in de koelkast, zeker op warme dagen.
In een schone en goed afsluitbare pot blijft zelfgemaakte knoflooksaus tot 2 weken houdbaar in de koelkast.
Liever niet. Bij het ontdooien kan de saus gaan schiften en waterig worden.
Is de saus te dik? Voeg dan een klein scheutje water, yoghurt of citroensap toe en roer goed door.
Is je saus te dun? Voeg wat extra mayonaise of kwark toe tot de gewenste dikte is bereikt.
Geen probleem! Je kunt ook andere verse kruiden gebruiken, zoals dille, munt of basilicum. Zo geef je de saus toch een frisse kruidensmaak.
Ja, dat kan prima. Gebruik dan een snufje gedroogde kruiden zoals oregano, tijm of een beetje knoflook- of uienpoeder voor extra smaak.
Ja, dat kan juist handig zijn. De smaken trekken dan nog beter in. Maak de saus bij voorkeur op de dag zelf of de avond ervoor. Maar de saus is tot 2 weken te bewaren dus langer van tevoren is ook mogelijk.
Knoflooksaus is een echte barbecue klassieker: romig, fris en lekker bij vlees, vis, brood of groenten. Maar er is nog veel meer lekkers om mee te variëren. Van pittig tot fris en alles ertussenin: een goede saus maakt je barbecue af! Hieronder vind je een paar van mijn favorieten:
Op zoek naar meer inspiratie? In dit artikel verzamel ik mijn favoriete sauzen, smeersels en salades voor bij de barbecue en meer.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.