Knoflooksaus maken

Gepost: 29 juli 2025 Laatst bewerkt: 4 september 2025
Knoflooksaus maken

Knoflooksaus maken doe ik het liefst zelf: het is lekkerder en helemaal naar eigen smaak aan te passen. Met een paar simpele ingrediënten zet je binnen enkele minuten een frisse, romige saus op tafel. Heerlijk bij friet, pita’s, gegrilde groenten of bij de barbecue.

Knoflooksaus maken

Vroeger koos ik zonder erbij na te denken voor kant-en-klare knoflooksaus, maar inmiddels weet ik hoe makkelijk én lekker het is om het zelf te maken. Je hebt weinig nodig en de meeste ingrediënten heb je vaak al in huis. Binnen 5 minuten staat deze zelfgemaakte saus op tafel:

  • Mayonaise. Zorgt voor een romige basis, extra lekker met zelfgemaakte mayonaise.
  • Kwark. Maakt de saus frisser én een tikkeltje gezonder.
  • Knoflook. Kan natuurlijk niet ontbreken in deze saus. Voeg naar smaak toe, afhankelijk van hoe krachtig je de knoflooksmaak wilt.
  • Citroensap. Geeft de knoflooksaus een frisse en lichte toon.
  • Verse kruiden. Ik gebruik meestal bieslook en peterselie, maar varieer gerust met wat je in huis hebt.
  • Peper en zout. Om de smaak in balans te brengen.


BAKTIP: 
Met een kruidenschaar knip je je verse kruiden voor deze zelfgemaakte knoflooksaus eenvoudig en snel klein.

Knoflooksaus WM-3

Je knoflooksaus net een beetje anders maken?

Wil je variëren met je knoflooksaus? Met een paar simpele toevoegingen geef je het recept makkelijk een eigen draai. Zo maak je van de klassieke knoflooksaus iets unieks dat perfect past bij jouw gerecht. Probeer bijvoorbeeld eens:

Knoflooksaus met yoghurt

Vervang de kwark of mayonaise (of beide) deels door (Griekse) yoghurt. Dat geeft een frisse, romige balans.

Pittige knoflooksaus

Voeg ½ theelepel chilivlokken of een paar druppels sriracha toe voor wat extra pit. Proef tussendoor en pas aan naar smaak.

Vegan knoflooksaus

Gebruik plantaardige mayonaise en kwark (of yoghurt) in dezelfde verhoudingen als in het basisrecept voor een romige, vegan variant.

Kruidenknoflooksaus

Varieer met kruiden, zoals dille, munt of basilicum, in plaats van of naast bieslook en peterselie. Zo stem je de smaak af op het gerecht.

Zoetere knoflooksaus

Voeg 1 theelepel honing toe aan de saus voor een zachte, lichtzoete ondertoon. Lekker bij pittige gerechten en gekruid vlees.

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!

Bestel hier!

Afbeelding

Knoflooksaus bewaren

Zelfgemaakte knoflooksaus is beperkt houdbaar door het gebruik van verse ingrediënten. Gebruik een schone lepel en zet na gebruik terug in de koelkast, zeker op warme dagen.

Hoelang blijft knoflooksaus goed?

In een schone en goed afsluitbare pot blijft zelfgemaakte knoflooksaus tot 2 weken houdbaar in de koelkast.

Kun je knoflooksaus invriezen?

Liever niet. Bij het ontdooien kan de saus gaan schiften en waterig worden.

Tips: knoflooksaus maken

Mijn knoflooksaus is te dik of te dun

Is de saus te dik? Voeg dan een klein scheutje water, yoghurt of citroensap toe en roer goed door.

Is je saus te dun? Voeg wat extra mayonaise of kwark toe tot de gewenste dikte is bereikt.

Ik heb geen peterselie en/of bieslook in huis

Geen probleem! Je kunt ook andere verse kruiden gebruiken, zoals dille, munt of basilicum. Zo geef je de saus toch een frisse kruidensmaak.

Kan ik ook gedroogde kruiden gebruiken?

Ja, dat kan prima. Gebruik dan een snufje gedroogde kruiden zoals oregano, tijm of een beetje knoflook- of uienpoeder voor extra smaak.

Kan ik de knoflooksaus van tevoren maken?

Ja, dat kan juist handig zijn. De smaken trekken dan nog beter in. Maak de saus bij voorkeur op de dag zelf of de avond ervoor. Maar de saus is tot 2 weken te bewaren dus langer van tevoren is ook mogelijk.

Knoflooksaus WM-2

Andere heerlijke sausjes voor jou

Knoflooksaus is een echte barbecue klassieker: romig, fris en lekker bij vlees, vis, brood of groenten. Maar er is nog veel meer lekkers om mee te variëren. Van pittig tot fris en alles ertussenin: een goede saus maakt je barbecue af! Hieronder vind je een paar van mijn favorieten:

Op zoek naar meer inspiratie? In dit artikel verzamel ik mijn favoriete sauzen, smeersels en salades voor bij de barbecue en meer.

 

makkelijke Knoflooksaus

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Knoflooksaus

De lekkerste knoflooksaus maak je zelf met dit eenvoudige recept.
Voorbereiding5 minuten
Bereiding5 minuten
Totaal10 minuten

Ingrediënten

  • 2 el mayonaise
  • 3-4 el kwark
  • 4-5 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl verse bieslook fijngehakt
  • 0,5 tl verse peterselie fijngehakt
  • peper en zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door.
Bewaren

Tot 2 weken in een schone afgesloten pot in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept