Je snoep of je leven

Gepost: 31 oktober 2017 Laatst bewerkt: 8 november 2022
Je snoep of je leven

Zoals eigenlijk altijd wel op dinsdag het geval is komt er vandaag geen recept. In plaats daarvan nemen we jullie even mee in de traditie van Halloween, trick or treat oftewel ‘je snoep of je leven’. Misschien vieren ze bij jou in de buurt vanavond wel Halloween en staat de kom met snoepgoed al klaar. Omdat velen eigenlijk niet precies weten waar Halloween vandaan komt en we het voornamelijk kennen van de Amerikaanse films, leek het mij wel leuk om wat te delen over hoe dit soort tradities zijn ontstaan en waarom het zo grappig is dat wij ze vanuit Amerika overnemen. 

Laten we beginnen bij het begin. Amerika, oftewel de Verenigde Staten, is een land opgebouwd door immigranten uit voornamelijk Europa. Heel veel typisch Amerikaanse tradities vinden hierdoor hun oorsprong in Europa. Hetzelfde geldt voor Halloween.

Allerheiligen

halloween-dessert-2a

De meesten van jullie zullen wel bekend zijn met Allerheiligen. Dit wordt altijd gevierd op 1 november en het is een Christelijke feestdag, afkomstig uit Europa, waarop we alle heiligen eren. Op de dag daarna, Allerzielen, eren we alle doden. Alhoewel de meeste dit tegenwoordig ook gewoon op Allerheiligen doen, bij ons in ieder geval wel. De avond voor Allerheiligen is Allerheiligenavond en dit is dus altijd 31 oktober. Als je Allerheiligenavond vertaalt krijg je All Hallows’ Eve, dit werd verbasterd naar Hallows’ Eve en eventueel uitgesproken als Halloween. En zo is het woord Halloween geboren, maar waarom gaan kinderen dan verkleed langs de deuren en vragen om snoep?

Trick or treat

halloween-trick-or-treat2

Allerheiligen is een Christelijk feest, maar zoals dat met de meeste Christelijke feestdagen gaat stamt het af van een heidens feest. Laten er nou al vanaf de Middeleeuwen feesten bestaan waarbij de doden rondom die datum geëerd worden. Zo gingen arme mensen rond die tijd langs deuren voor eten in ruil voor het bidden voor de doden. Ook zijn er verhalen dat mensen verkleed gingen met huidenvellen om de duivels weg te jagen en bestond er een traditie dat men een rijmpje oplas of een liedje zong, de trick, in ruil voor de treat.

De Verenigde Staten zijn ontzettend jong vergeleken met Europa en is een land dat is opgebouwd door immigranten. Verschillende culturen kwamen samen en een nieuwe cultuur met eigen tradities werd gecreëerd. Het langs de deuren gaan op All Hallows’ Eve was al bekend, ook het idee van het geven van een treat in ruil voor iets anders. Alleen ontstond er in de jaren 30 van de 20ste eeuw een nieuwe variant waarbij kinderen gingen spoken in de wijk en als je ze iets lekkers gaf dan haalden ze geen ongein uit. Het hele gebeuren kreeg dus een totaal andere wending en de volwassenen vonden het maar niets. Toch is het een ware traditie geworden die nu overal in de Verenigde Staten en tot ver daarbuiten gevierd wordt.

Snoep of je leven

Oreo spinnen 3a

De trick is niet langer meer een kunstje dat je doet in ruil voor snoep, maar het uithalen van een streek geworden. Juist daarom is het wel grappig dat we het in het Nederlands dan weer vertaald hebben naar ‘je snoep of je leven’. Het heeft een nog meer dreigende toon gekregen en is dan ook nog eens een verbastering van iets dat stamt uit onze eigen Europese geschiedenis. Gelukkig wordt het voornamelijk onder de allerjongsten gevierd en is er helemaal niets gevaarlijks aan deze uit Amerika afkomstige traditie. Ik ben benieuwd hoe Halloween zich verder zal ontpoppen over de komende jaren.

Vier jij vanavond Halloween? Misschien dat je dan nog even snel de keuken in wilt duiken om de Oreo spinnen of Halloween toetjes te maken. Boe!

Gebruikte bronnen: History.com en Phrases.org.uk

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

  1. Britt schreef:

    Wat leuk om te lezen! Heel interessant, want dit allemaal wist ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *