Na mijn verslag van de reis door het zuiden van Zweden is het tijd om een aantal van mijn favoriete foodspots uit te lichten. Van die fijne koffiezaakjes, foodhallen, delicatessenzaakjes en meer van dat soort lekkers. In deze editie met foodspots in Zuid-Zweden staat de Fika centraal. Een Zweeds gebruik van een lekker gebakje of zoet broodje bij de koffie (of thee). Een gebruik dat wat mij betreft gelijk in Nederland geïntroduceerd mag worden. Heerlijk zeg! Ik heb dus een paar locaties waar je die Fika dus fantastisch kunt proberen, maar een foodhal, chocoladewinkel en culinair georiënteerd hotel mogen ook niet ontbreken in dit overzicht.
Fika
Laten we beginnen met de Fika. Een van de voornaamste redenen waarom ik graag naar Zweden wilde. Je bent een zoetekauw of niet 😉 . Onderstaand mijn drie favoriete adresjes voor de Fika waar ik kennis mee heb mogen maken.
Flickorna Lundgren
Gelegen aan de rand van het bos en met uitzicht op de zee vind je Flickorna Lundgren, een zaak die sinds 1938 wordt gerund door de zeven gezusters Lundgren. Je bestelling plaats je in het oude traditionele huis. Gebakjes krijg je gelijk mee, voor de drankjes krijg je een briefje. Neem plaats op een van de vele terrassen en iemand van het personeel komt het briefje ophalen en zorgt dat het drinken ook zo snel mogelijk jouw kant op komt.
Wij werden in het huis ook nog even te woord gestaan door de eigenaresse. Een ontzettend lieve vrouw die ons meer vertelde over de geschiedenis van de locatie. Ze zijn ooit begonnen met de verkoop van gebak om het huis te kunnen blijven betalen. Ze werden steeds bekender en een begrip in de omgeving. Zelfs een Zweedse prins (en later koning) kwam graag langs. Zijn favoriete gebakje waren de vanille harten, de specialiteit van Flickorna Lundgren. De eigenaresse stond er dan ook op dat wij deze ook zouden proeven. En ze had gelijk, mijn favoriet van alles dat we hebben geproefd. Een bros koekje met een heerlijke vanillevulling, in de vorm van een hart uiteraard.
Naast dat heerlijke hart kozen we ook voor een kanelbullar (bullar is een broodje) en de bekende Zweedse prinsessentaart. Een basis van biscuit, gevuld met jam, slagroom en banketbakkersroom. Ter decoratie een groen laagje marsepein en een roze marsepeinen roos. Ook al zo heerlijk. Kortom, je kunt hier voor heel erg veel lekkers terecht en het smaakt echt fantastisch.
Flickorna Lundgren
Plaats: Skäret
Adres: Skäretvägen 19
Brödkultur
Dit was onze eerste culinaire stop van de reis; Brödkultur. Het ligt vlak bij het Sofiero Palace dus na een wandeling in de paleistuinen kun je hier prima terecht voor een kop thee of koffie met wat lekkers. We zetten de auto in het weiland en lopen naar het gebouw waar in grote letters Brödkultur op staat. Het lijkt een soort oude boerderij en rondom de deur scharrelen wat kippen en hanen rond. Ik ben dol op dat landelijke sfeertje, dus ik was al enthousiast voordat ik ook maar binnen was geweest.
Eenmaal binnen kijk je gelijk in de grote open keuken waar je kunt zien hoe al het lekkers wordt gebakken. Er zitten veel locals met hun vrienden en/of kinderen te genieten van wat te drinken en wat lekkers. Anderen lopen naar binnen om broden en ander lekkers mee naar huis te nemen. Omdat wij zelf halverwege de middag langskomen is de vitrine al wat leger, maar er is nog steeds genoeg om uit te kiezen. We gaan voor een kardemombullar (bullar is een broodje) en een soort appelflap. Samen met een grote kop thee nemen we plaats op een bankje met gezellige kussentjes en genieten van de gezellige sfeer en het lekkere eten. Een hele leuke zaak!
Als je trouwens even om het pand heen loopt kom je nog een winkel tegen, een soort boerderijwinkel. Je kunt hier plantjes kopen, maar ook groente, fruit, vleeswaren en ander (lokaal) lekkers. Het is dat we al wat boodschapjes hadden gedaan, anders waren we hier zeker niet met lege handen naar huis gegaan.
Brödkultur
Plaats: Helsingborg
Adres: Sofierovägen 126
Mölle Krukmakeri
Een zaak waarvan wij twijfelden of we nu wel of niet naar binnen zouden gaan. Nadat we het terrein opliepen zag het op zijn zachts gezegd bijzonder uit. Eenmaal binnen keken we vol verbazing naar het nogal aparte interieur. Stel je een serre voor die vol staat met allerlei snuisterijen. Van vintage items zoals een oude telefoon tot nogal bizarre dingen als een kroonluchter vol met hoofdjes van poppen. En laten we vooral het levensgrote beeld van een ober niet vergeten. Met een hoofd van een tijger. Nee, het interieur is al een attractie op zich.
In het winkeltje kun je allerlei potten kopen, maar wij kwamen natuurlijk voor het eten. Aangezien het nog te vroeg was voor hun beroemde pizza als lunch, kozen wij voor heerlijke gebakjes. Een soort havermouttaart met rood fruit en een smeuïge chocoladecake met een chocolade-passievrucht topping. Kop cappuccino erbij en wij zaten heerlijk daar in die serre, steeds weer iets nieuws ontdekkend. Ondanks onze twijfel aan het begin, was dit toch een van de leukste locaties waar we lekker hebben gezeten onder het genot van cappuccino en lekkere taartjes.
Oh, en kun je moeilijk een parkeerplek vinden, kijk dan even rechts van het busstation. Hier is ook nog een lange rij met plaatsen. En vanaf hier kun je ook nog even prima naar de haven lopen.
Mölle Krukmakeri
Plaats: Mölle
Adres: Mölle Hamnallé 9
Meer foodspots
Er is meer dan alleen de Fika. Hoe gek we ook zijn op zoetigheid, zelfs voor ons was het op een gegeven moment genoeg. Ik heb nog wel een hele zoete zaak voor jullie met alleen maar chocola, maar bij de anderen kun je ook prima terecht voor andere dingen.
Saluhall
Een foodhal stond op ons lijstje. Ik had een grote hal verwacht met allemaal kleine stands waar je verschillende gerechtjes kunt halen. Wij hadden dus bedacht dat we hier konden lunchen. Dat kan ook, maar niet zoals wij dachten. Deze foodhal ga je namelijk binnen in een soort grote boerenwinkel. In houten stellingen en kratten staan de lekkerste lokale producten op je te wachten. Lange vitrines met kazen, vleeswaren en maaltijden nemen ook een groot deel van de winkel in beslag. Echt, hier kan je je lol op. Wij deden hier dan ook inkopen voor het avondeten en namen een brood mee voor bij het ontbijt.
Naast deze winkel vind je ook een twee restaurants en allerlei boetiekjes. Het eerste restaurant is voornamelijk gericht op de Fika en vind je beneden gelijk naast de boeren supermarkt. Neem je de trap naar boven, dan vind je daar nog een groot restaurant die helemaal bij de stijl en sfeer van de winkel past. We hebben hier niet gegeten omdat we echt helemaal vol zaten en er nog meer lekkers op de planning stond, maar zoals ik kon zien kun je hier ook heerlijk eten.
Höganäs Saluhall
Plaats: Höganäs
Adres: Bruksgatan 36Z
Österlenchoklad
Iedere chocoladefanaat kan hier zijn of haar hart ophalen. We werden in het oude schoolgebouw ontvangen door eigenaresse Ulrika en ze vertelde ons over het ontstaan van de winkel en de productie van hun eigen chocolade. Ze zijn in de regio bekend om hun awardwinnende pralines en eerlijk gezegd begrijp ik dat wel. Bonbons met smaken als appelcake en cheesecake, moet ik het nog verder uitleggen?
Naast dat het pand bijzonder is, is ook de start van het bedrijf op zijn minst opmerkelijk. 5 Jaar geleden namen Ulrika en haar man zonder enige kennis van chocolade de winkel over. Door gewoon te doen en veel te leren is het assortiment flink uitgebreid en maken ze tegenwoordig ook hun eigen chocolade. Bijzonder hier aan is dat ze dus ook chocoladerepen maken op basis van één soort cacaoboon. Meestal zie je dat fabrikanten de bonen uit verschillende landen mixen om zo tot bepaalde smaken te komen. Door slechts een soort te gebruiken kom je erachter dat de smaken zo verschillend kunnen zijn.
Zo is de chocolade van bonen uit Peru heel fruitig van smaak, terwijl de reep uit Sri Lanka weer meer kruidig is. Ik vond het heel bijzonder om deze verschillen zo goed te kunnen proeven. En dat je die specifieke smaken nog zo goed proeft, komt omdat er geen toevoegingen zijn van melk en vanille (iets wat vaak in chocoladeproducten te vinden is). Deze repen bevatten naast cacaobonen alleen wat suiker voor de smaak zodat deze niet heel erg bitter is. Kortom: een aanrader om heen te gaan als je in de buurt bent!
Österlenchoklad
Plaats: Skåne-Tranås
Adres: Tranesvägen 37
Tastecelebration
De laatste foodspot alweer. Dit is er eentje die net even ander is dan de rest, dit was namelijk ons hotel voor de laatste nacht. En waar veel hotels voorzien zijn van een goed restaurant, gaat die culinaire ervaring hier nog net een stapje verder. Door de verschillende ruimtes heen hangen al verschillende foodfoto’s, er is een heuse kookboekenbibliotheek en je kunt hier ook nog workshops volgen. Niet lang na aankomst schoven we aan voor het diner van die avond: 5 gangen in totaal. Ook bijzonder is dat alles hier vegetarisch is en voor een groot deel ook vegan en/of glutenvrij. Ik zou er normaal gesproken zelf niet snel voor kiezen om specifiek op deze manier uit eten te gaan, maar we hebben zitten smullen en gingen met onze buikjes vol naar bed.
De volgende ochtend stond er een heerlijk ontbijt voor ons klaar en konden we daarna aan de slag met een workshop. In de hotelkeuken gingen we aan de slag met eigenaresse Isabel en leerden we vegan bakken. Helemaal leuk was dat we ons resultaat daarna op de foto gingen zetten. Ze maken zelf namelijk regelmatig producties voor magazines en daarom hebben ze van alles in huis voor foodfotografie. Ik was gelijk in mijn element zoals je zult begrijpen. Dus ben je op zoek naar een bijzonder verblijf in een prachtige omgeving? Dan is dit een aanrader.
Tastecelebrationresidence
Plaats: Brösarp
Adres: Jägmästarbostaden 101
En dat waren dan alweer mijn tips voor leuke culinaire plekken in Skåne! Ik hoop dat jullie er wat inspiratie uit hebben kunnen halen. Zelf andere tips? Ik hoor ze graag, want ik zie mijzelf nog wel eens teruggaan naar Zweden 🙂 .
Heerlijk zien die winkeltjes( restaurantjes) eruit in Zweden.
Kom al meer dan 25 jaar in Zweden tis een prachtig land met heel veel mooi’s aan natuur en eet gewoontes.
Zelf maak ik vaak mijn eigen knåckebrod echt ook een aanrader om een keer te doen. Heb in een Zweedse loppis ( tweedehandswinkel) een speciaal soort deegrollen gekocht ( kruskavel) met allemaal knobbeltejs om de rol heen. Wordt gebruikt om de juiste structuur aan de knåckebrod te geven. Enorm leuk hebbe ding.
Succes met het uitproberen en zoeken naar Zweedse gerechten en recepten.
Komt vast goed!