Een dagje in: Culinair Leeuwarden

30 maart 2015
0

Culinair Leeuwarden

Ik moet bekennen dat ik veel kan eten, er is altijd nog wel een gaatje over voor wat lekkers. Dat was maar goed ook toen ik vorige week dinsdag samen met nog veel meer leuke foodbloggers op ontdekkingstocht ging door culinair Leeuwarden. Er was namelijk veel te eten! Zo veel, dat ik aan het eind van de dag echt niets meer op kon. Degenen die mij wat beter kennen, weten dat dit wat zegt over de hoeveelheid eten! We gingen met zijn allen naar Friesland omdat Leeuwarden dit jaar Hoofdstad van de Smaak is. Aan ons de taak om dit te ervaren.

Het eten begon ’s ochtends al, toen wij onder andere bierbrood en ganzenworst konden proeven. Bij de lunch heb ik maar liefst 7 gerechtjes gegeten. Dan zou je wel genoeg hebben zou je denken. Maar nee, ’s middags nog 7 amuses die in het teken stonden van de duindoorn, om tot slot ’s avonds bij het Friesland College nog een suikerbrood soufflé te verorberen. Wat was die lekker trouwens! Lees je mee? Dan vertel ik je alles over mijn avonturen in culinair Leeuwarden.

Culinair Leeuwarden

De dag begon met een ochtendprogramma. We werden opgedeeld in drie groepjes en gingen zo 3 locaties af waar we iets konden proeven. Op de eerste locatie stond Barbara Geertsema van Goede Vissers klaar met waddenoesters. Daarna door naar de tweede boot, daar stond Koopmans ons op te wachten met Fryske Bapao, koekjes en pannenkoeken. Hielke liet ons hier zijn bierbrood proeven met zelfgemaakte daslookpesto, zó ontzettend lekker! Ook stond Boomsma hier met Beerenburger kruidenbitter. Kun je je voorstellen dat je daar om 11 uur ’s ochtends al een glaasje van achter de kiezen hebt? Ik nu dus wel 😉 .

Ons ochtendprogramma sloten we af bij Stichting Lost Animals bij de kiosk van We Are Grutsk (trots). Zij laten zien welke knelpunten er zijn in de voedsel industrie. Ik wist wel dat er veel delen van dieren werden weggegooid, maar dat het zo veel was wist ik niet. En dat terwijl van die delen heerlijke producten gemaakt kunnen worden. We proefden hier een saté van malse geitenblokjes, rookworst van jonge Jersey stieren en gerookte ganzenborst.

Culinair Leeuwarden

Er was dus al genoeg te eten op deze ochtend. Op naar de bus die ons naar de lunchlocatie zou vervoeren; restaurant Sems. En wat voor een bus, er stond een heuse gele schoolbus op ons te wachten! Met de bus maakten we een korte tocht door het mooie Leeuwarden, waarbij ik probeerde goed naar buiten te kijken in plaats van jullie via de social media te updaten van mijn avonturen. Tsja, dat heb je als blogger op dit soort dagen. Je wilt zoveel doen en zien (en proeven), maar zeker ook delen!

De lunch dan. Ik heb werkelijk waar nog nooit zó uitgebreid geluncht. In totaal heb ik 7 gerechtjes mogen proeven, eerlijk gezegd heb ik zelfs nog nooit een 7-gangen diner genuttigd. Voor alles is een eerste keer en deze eerste mega uitgebreide lunch beviel goed.

We begonnen met een kleine pizza met paddestoelen en truffel, gevolgd door een eitje gevuld met kippendij, mayonaise en ei. Heerlijke kleine hapjes! Hierna stond een flinke sandwich met makreel voor ons neus en een sapje van wortel, gember en sereh. Onze magen waren al best wel gevuld op dit moment, maar er kwamen er nog 3 aan. Namelijk babi ketjap, een eton mess van hangop, perzik en meringue en bij vertrek nog een bonbon van mascarpone met sinaasappel in witte chocola.

Ik hou van al het eten, maar mijn hart maakt een klein sprongetje zodra ik iets zoets mag proeven. Daar hou ik nog net een beetje meer van. Ik heb dus volop zitten genieten van die eton mess en de bonbon. Nadat de lunch in rap tempo was geserveerd was het tijd om verder te gaan.

Op naar de bus dus, waar Boer Bart met kalfje Wybe en kip Antoinette op ons wachtte. Wat een schatje was Wybe zeg, nog maar één week oud was dit kalfje. In de bus vertelde hij ons alles over zijn boerderij. Hij kijkt goed welke mogelijkheden de natuur hem geeft. Waarom zou hij immers zelf de mest over het land verspreiden als de kippen dit ook voor hem kunnen doen? Ik heb wel iets met het boerenleven en raakte geïnspireerd door de enthousiaste verhalen van Boer Bart. Kijk zeker eens op zijn website!

culinair leeuwarden

Hoe leuk ik het ook vond om naar de verhalen van Boer Bart te luisteren, we waren toch echt bij onze bestemming aangekomen. Wij gingen met een deel van de bloggers namelijk meer leren over de duindoorn bessen. De duindoorn is een powerbes die een citrus-achtige smaak heeft. Dat je prima kunt koken met deze bes mochten wij ervaren. Er wachtte namelijk een 7 gangen amuse menu op ons! Zo heb je nooit een 7 gangen menu, en zo twee keer op slechts één dag. Gelukkig waren het amuses, want we zaten al behoorlijk vol.

De eerste amuse was een pastinaak bitterbal, daarna volgden mini loempia’s met geitenkaas, makreel met romanesko en pompoenpuree, buikspek met bloemkoolpuree, een fijne crème brulee en als laatst een magnum. Wauw, die magnum was lekker! Een combinatie van fris citrus ijs met een laagje heerlijke melk chocolade. Super! En in al deze amuses was dus ook de duindoornbes verwerkt.

Culinair Leeuwarden

Onze Friese foodtour door Leeuwarden eindigde op het Friesland College. Friese topchefs lieten hier van alles zien. Eerst een demo van Willem Schaafsma, hij liet zien hoe je een koeienhart en stierenballen klaar maakt. We leerden meer over wildplukken, want welke plantjes kun je nu eigenlijk prima gebruiken in gerechten? Daarna mochten wij ook aan de slag gaan door de chefs te helpen.

Ik nam de rol van reporter op mij bij de afdeling suikerbrood soufflé maken. Jup, ik was uiteraard bij de zoete afdeling te vinden. Met mijn camera stond ik in de aanslag om dit allemaal vast te leggen en vooral goed op te letten hoe chef Daan Nagelkerke deze soufflés maakte. Ik heb goed opgelet en zelfs het recept ontfutseld. Ik ga zelf dus ook zeker aan de slag met het maken van deze suikerbrood soufflés! Wanneer dit is gelukt laat ik het jullie uiteraard weten 😉 .

Culinair Leeuwarden

Zo aan het einde van de dag konden we alles proeven wat de chefs in samenwerking met de bloggers hadden gemaakt. Ik moet bekennen dat ik het bij de suikerbrood soufflé heb gehouden, ik kon gewoon echt niets meer op daarna. Maar wat was die soufflé onwijs lekker zeg (en machtig, dat ook), echt een aanrader voor iedereen die dol is op suikerbrood! Er was nog wel genoeg keuze wat eten betreft. Het koeienhart en de stierenballen konden uiteraard worden opgegeten, maar er waren ook nog oosterse bitterballen met pittige pindasaus.

Nadat iedereen zijn buik meer dan vol had gegeten was het tijd om weer op huis aan te gaan. Het was een lange dag, maar ik lag ’s avonds voldaan in mijn bedje na te genieten van deze topdag! Culinair Leeuwarden heeft mij niet teleurgesteld en de zoete kant heeft mij nieuwsgierig gemaakt. Ik ben benieuwd wat de stad op zoet vlak nog meer te bieden heeft.

Culinair Leeuwarden

Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden en wil je Leeuwarden zelf verder ontdekken? Speciaal voor jullie hebben Landgoed Lauswolt en het Oranjehotel een mooi arrangement samengesteld:

Aanbieding Landgoed Lauswolt

  • Overnachting op een luxe tweepersoonskamer
  • Ontvangst koffie/thee en Fries suikerbrood
  • Glas champagne met de chef kok in de keuken
  • Viergangen diner aan chef’s table (inclusief een gerecht met kaas van De Gelder)
  • Bijpassend wijnarrangement
  • Heerlijk Fries suikerbrood bij vertrek
  • Mogelijkheid om bezoek te brengen aan kaasboerderij de Gelder

Prijs per persoon: € 199.00

Reserveren kan bij Landgoed Lauswolt op telefoonnummer 0512-381245 ovv foodblog

Per email: lauswolt@bilderberg.nl

Aanbieding Hamsphire Oranjehotel Leeuwarden

  • 2 Overnachtingen inclusief uitgebreid ontbijtbuffet op een standaard kamer
  • 1x Friese Food Tour
  • 1x 4 Gerechtjes Menu du chef
  • gratis plattegrond van Leeuwarden
  • gratis funshopgids van Leeuwarden
  • gratis shoppingvouchers 11% korting
  • gratis WiFi

Arrangementprijs € 119,00 per persoon op basis van een tweepersoonskamer

Eenpersoonstoeslag € 25,00 per nacht, toeslag Superior kamer € 10,00 per nacht

Reserveren kan op basis van beschikbaarheid tot 31 december 2015.

Reserveren via Oranje Hotel o.v.v. foodblog

Telefonisch +58 212 6241 of E-mail info.oranjehotel@hampshire-hotels.com

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. ohladybake schreef:

    zag er een heel leuke dag uit!
    zou je een receptje hebben van de suikerbroodsouflé?
    heel benieuwd naar.
    liefs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Recept komt online wanneer ik het gemaakt heb 🙂

  2. Margot schreef:

    Wat een lekkers allemaal!

  3. Joyce schreef:

    Het water loopt me gewoon in de mond terwijl ik dit aan het lezen ben! Ik ben erg benieuwd naar de suikerbroodsouflé. Een souflés staat al een hele tijd op mijn ‘to bake’-lijstje, maar ik heb het voorlopig nog niet aangedurfd, bij kookprogramma’s zie ik ze te vaak mislukken 😛

  4. Angela schreef:

    Ik woon bij Leeuwarden, maar zo heb ik de stad nog nooit ervaren, dit moet echt een top dag zijn geweest!

  5. Annemiek schreef:

    O wat een leuk stukje heb je geschreven Laura! En wat was het leuk! En veel … Haha.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Thanks! 🙂 Was inderdaad ontzettend leuk en heb echt nog nooit zoveel gegeten op één dag volgens mij 😉

  6. marianne schreef:

    Ziet er uit als een super leuke dag! vooral dat kalfje in de bus is schattig! En die soufflé ’s zien er super lekker uit!

  7. Iris schreef:

    Is er ok de site een recept hiervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *