Ik heb vast op mijn lijstje met kerstrecepten voor volgend jaar gezet dat ik niet zoveel cranberry’s mag gebruiken. Geheel onbewust gebruik ik die dit jaar namelijk best wel veel, hopelijk vinden jullie ze net zo lekker als ik! Ik gebruikte ze ook om deze lekkere cranberry-amandel scones mee te maken, die passen perfect bij het kerstontbijt. Of bij de brunch natuurlijk. Fijne aan deze scones is dat je ze prima van tevoren kunt maken, je kunt ze bijvoorbeeld ook invriezen. En om je tafelgenoten dan het idee te geven dat je lang in de keuken hebt staan zwoegen, warm je ze vlak voor je aan tafel gaat gewoon nog even op in de oven.
BAKTIP: Om de scones met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.
Cranberry-amandel scones
Ingrediënten
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 40 gram ongezouten roomboter
- 30 gram fijne kristalsuiker
- snufje zout
- 110 ml melk
- 1 tl amandel extract
- 60 gram gedroogde cranberry’s
- 1 ei (geklutst, voor bestrijken)
- handje gehakte amandelen (of amandelschaafsel)
Instructies
-
Doe het zelfrijzend bakmeel en de boter in een kom, wrijf dit met je vingers tot een kruimelig geheel. Voeg suiker, zout en de cranberry’s toe en roer dit er gelijkmatig doorheen.
-
Giet de melk en het amandel extract erbij en roer met een vork even tot een kruimelig deeg. Met de hand kneed je het tot een bal. Maak een ronde plak van het deeg van ongeveer 3 centimeter dik. Snij met een scherp mes in 8 stukken.
-
Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de scones in met het ei en strooi er wat amandelen over.
-
Bak de scones in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Volgens mij heb ik nog cranberry’s in huis, dus dit ga ik snel eens maken!
Ziet er heerlijk uit!
Kan he iets anders dan cranberries gebruiken?
Groetjes
Je kunt vrijwel alles gebruiken dat je lekker vindt, of gewoon weglaten.
Geen ei in dit recept?
Jawel, maar alleen voor het bestrijken.
Ik twijfelde nl want in de meeste scones worden ook eieren in het beslag gedaan !
Maar ze zijn lekker geworden !
Gelukkig! Vele wegen leiden naar een lekkere scone 😉
De scones waren heerlijk Laura. Dit recept ga ik zeker vaker gebruiken!