Cranberry-amandel scones

Gepost: 7 december 2016 Laatst bewerkt: 22 september 2023

cranberry-amandel-scones-1a

Ik heb vast op mijn lijstje met kerstrecepten voor volgend jaar gezet dat ik niet zoveel cranberry’s mag gebruiken. Geheel onbewust gebruik ik die dit jaar namelijk best wel veel, hopelijk vinden jullie ze net zo lekker als ik! Ik gebruikte ze ook om deze lekkere cranberry-amandel scones mee te maken, die passen perfect bij het kerstontbijt. Of bij de brunch natuurlijk. Fijne aan deze scones is dat je ze prima van tevoren kunt maken, je kunt ze bijvoorbeeld ook invriezen. En om je tafelgenoten dan het idee te geven dat je lang in de keuken hebt staan zwoegen, warm je ze vlak voor je aan tafel gaat gewoon nog even op in de oven.

BAKTIP: Om de scones met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

cranberry-amandel-scones-2a

CRANBERRY-AMANDEL SCONES

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Cranberry-amandel scones

Ben je nog op zoek naar een lekker hapje voor bij het kerstontbijt, als brunch of bij de high tea? Dan zijn deze cranberry-amandel scones een grote aanrader.
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 110 ml melk
  • 1 tl amandel extract
  • 60 gram gedroogde cranberry’s
  • 1 ei (geklutst, voor bestrijken)
  • handje gehakte amandelen (of amandelschaafsel)

Instructies

  • Doe het zelfrijzend bakmeel en de boter in een kom, wrijf dit met je vingers tot een kruimelig geheel. Voeg suiker, zout en de cranberry’s toe en roer dit er gelijkmatig doorheen.
  • Giet de melk en het amandel extract erbij en roer met een vork even tot een kruimelig deeg. Met de hand kneed je het tot een bal. Maak een ronde plak van het deeg van ongeveer 3 centimeter dik. Snij met een scherp mes in 8 stukken.
  • Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de scones in met het ei en strooi er wat amandelen over.
  • Bak de scones in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

De scones blijven zo’n 4 dagen goed, bewaar ze in een afgesloten verpakking buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan zijn ze 3 maanden houdbaar. Wil je ze warm serveren? Schuif ze dan nog even 5 minuten in de oven op 200 °C.

cranberry-amandel-scones-3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Margot schreef:

    Volgens mij heb ik nog cranberry’s in huis, dus dit ga ik snel eens maken!

  2. Carolien schreef:

    Ziet er heerlijk uit!

  3. saida schreef:

    Kan he iets anders dan cranberries gebruiken?

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt vrijwel alles gebruiken dat je lekker vindt, of gewoon weglaten.

  4. Marijke Michels schreef:

    Geen ei in dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jawel, maar alleen voor het bestrijken.

      1. Marijke Michels schreef:

        Ik twijfelde nl want in de meeste scones worden ook eieren in het beslag gedaan !
        Maar ze zijn lekker geworden !

        1. Laura's Bakery schreef:

          Gelukkig! Vele wegen leiden naar een lekkere scone 😉

  5. Anneke schreef:

    De scones waren heerlijk Laura. Dit recept ga ik zeker vaker gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept