Mijn cocktailsaus is te dik of te dun
Is je saus te dik? Voeg een klein scheutje slagroom, melk of water toe en roer goed door.
Is je saus te dun? Meng er wat extra mayonaise door of klop de slagroom wat langer op voor meer luchtigheid.
Ik vond cocktailsaus eigenlijk nooit zo bijzonder, tot ik het zelf ging maken. Sindsdien weet ik dat je met een paar simpele ingrediënten zelf de lekkerste cocktailsaus maakt! Heerlijk bij de gourmet, barbecue of als dipsaus bij de borrel.
Zelf cocktailsaus maken is verrassend eenvoudig en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig: de meeste heb je waarschijnlijk al in huis.
De smaak kun je helemaal aanpassen aan je voorkeur: met wat extra citroensap voor meer frisheid, een snufje paprikapoeder voor zachtheid, of juist wat extra whiskey voor een krachtigere saus.
In deze klassieke cocktailsaus zit een klein scheutje whiskey. Dit geeft de saus een warme, licht rokerige smaak en zorgt voor net dat beetje extra diepte. De hoeveelheid in het recept is klein: ongeveer één eetlepel op een hele kom saus.
Ben je zwanger, eten er kinderen mee of is er een andere reden dat je liever geen alcohol wilt? Dan is het verstandig om de whiskey weg te laten.
Het is af te raden om alcohol te gebruiken in recepten die niet worden verhit (zoals deze saus) wanneer je zwanger bent of om een andere reden geen alcohol mag. En zelfs bij verhitting zal alcohol niet volledig verdampen in een recept.
Gelukkig maak je ook zonder alcohol een heerlijke cocktailsaus. Laat de whiskey gewoon achterwege of vervang eventueel door een beetje extra paprikapoeder en citroensap.
Met een snufje cayennepeper of een paar druppels Worcestersaus kun je de smaak nog wat extra pit geven. Zo heb je een veilige, alcoholvrije saus die net zo lekker is.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!
Bewaar zelfgemaakte cocktailsaus afgesloten in de koelkast. Gebruik een schone lepel bij het opscheppen en laat de saus niet op kamertemperatuur staan, omdat er slagroom in zit.
In een schone en goed afsluitbare pot blijft de cocktailsaus tot één week houdbaar in de koelkast.
Liever niet. Bij het ontdooien kan de saus gaan schiften en waterig worden.
Is je saus te dik? Voeg een klein scheutje slagroom, melk of water toe en roer goed door.
Is je saus te dun? Meng er wat extra mayonaise door of klop de slagroom wat langer op voor meer luchtigheid.
Geen probleem, laat de whiskey weg. Gebruik eventueel een snufje cayennepeper of een paar druppels Worcestersaus voor wat extra pit.
Zo maak je eenvoudig een alcoholvrije cocktailsaus.
Een eenvoudige whiskey volstaat: je proeft amper tot geen verschil tussen een dure of goedkope variant in dit recept. Gebruik vooral wat je hebt staan, want je hebt maar weinig nodig.
Cocktailsaus is ontzettend lekker bij gourmet of barbecue, frietjes, gegrilde groenten of als saus op een broodje hamburger. Vergeet ook de klassieke garnalencocktail niet!
Cocktailsaus is heerlijk en past bij veel gerechten. Maar er zijn nog veel meer ontzettend lekkere sausjes die je kunt proberen. Romig, fris, pittig of juist zoetig: met de juiste saus maak je elk gerecht net even wat lekkerder. Hieronder een paar van mijn favorieten:
Op zoek naar meer inspiratie? In dit artikel verzamel ik mijn favoriete sauzen, smeersels en salades voor bij de barbecue en meer.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ik gebruik altijd een beetje sherry, dat heb ik ook in huis voor bijvoorbeeld surinaamse kip ketjap.
Dat kan natuurlijk ook!
Het is de room die het ‘em doet in dit recept. Zo ontzettend lekker! Maak het al jaren zo en is niet te vergelijken met kant en klaar.
Leuk om te horen Anja! Dankjewel!