The making of: Het Basisbakboek #2

Gepost: 10 juni 2016 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
0

basisbakboek the making of 3

Daar ben ik weer! Ik weet het, het is iets stiller op het blog de laatste dagen, maar ik vertel je in dit artikel waar ik dan allemaal zo druk mee was. Onderwerp: mijn basisbakboek. Yep, het komt allemaal steeds dichterbij en daar ging de laatste tijd heel erg veel tijd inzitten. Afgelopen week heb ik een paar dagen non stop teksten geschreven. Begin deze week kon ik dan de foto’s en teksten voor het boek inleveren. De vorige boek update was ik nog maar net begonnen met bakken dus het is tijd voor een update dacht ik zo. Wat ik de afgelopen tijd gedaan heb? Voornamelijk gebakken, gebakken en nog eens gebakken. En al die resultaten op de foto gezet natuurlijk.

Ik ben iemand die heel goed kan plannen, maar mij houden aan die planning vind ik lastiger. Onder druk presteer ik het best en ik doe dan ook vrijwel alles op het laatste moment. Waarom vandaag doen als het morgen ook nog kan zeg maar. Ik vind het een vervelende eigenschap van mijzelf, maar al mijn goede voornemens lopen op dit gebied altijd op niets uit. Zo gebeurde het nu dus ook dat ik met te veel dingen tot het laatst had gewacht. Last minute misschien, maar ik red het uiteindelijk wel altijd.

basisbakboek the making of 4

Voor het boek hield mijn plangedrag in dat ik ongeveer 60 recepten in 2,5 week tijd heb gebakken en gefotografeerd. Daarnaast heb ik ook nog wat recepten voor het blog gemaakt, dus ik denk dat het totaal zo rond de 65 recepten ligt. Hier had ik eigenlijk veel meer tijd voor uitgetrokken, maar het is gelukt!

Dat was wel bikkelen kan ik je vertellen. De meeste dagen ging mijn wekker om 6 uur en begon ik rond kwart voor 7 in de keuken met de eerste voorbereidingen. De hele dag ging ik door om vervolgens rond een uur of 6 a 7 te stoppen. Dan moest ik avondeten regelen al had ik daar vaak niet echt trek meer in na de hele dag met eten bezig te zijn geweest.

basisbakboek the making of 2

Voor zoveel recepten heb je ook heel veel ingrediënten nodig. Ik ben benieuwd wat ze bij de kassa dachten als ik weer een berg boter, suiker, bloem, slagroom en meer zoetigheid insloeg. Ik maakte daarom ook regelmatig gebruik van de zelfscan.

Mijn huis werd met de dag een grotere chaos. De eettafel stond vol met baksels, bordjes, kommetjes en ingrediënten. Over de stoelen hingen ondergronden voor de foto’s en naast het raam stond mijn salontafeltje met planken te fungeren als mijn kleine fotostudiootje. In de keuken probeerde ik mijn werkblad zo vrij mogelijk te houden, al lukte dat niet altijd. Ik ben trouwens nog nooit van mijn leven zo ontzettend blij geweest met een vaatwasser, wat heb ik die vaak aangezet op de bakdagen.

basisbakboek the making of 5

Voor iedereen die zich afvraagt wat er toch gebeurt met al die taarten: Nee, die eet ik echt niet allemaal op. In het begin nam ik van elke taart een stukje, een heel koekje of een lekker plakje cake. Op het eind bleef het bij 1 tot 2 hapjes om te proeven van elk baksel. De rest ging allemaal mee naar het werk van mijn vader en/of moeder. Daar waren hun collega’s maar wat blij mee. En ik ook, want het was gelijk een mooi testpanel!

basisbakboek the making of 1

Op zondag 29 mei bakte ik de laatste taarten en fotografeerde die ook gelijk. Heerlijk om dat van mijn lijst afgestreept te kunnen hebben. Maandag was een grote schoonmaak dag. Mijn bakhuis moest toonbaar zijn voor de fotoshoot van de volgende dag! ’s Avonds kwam mijn zusje langs die zich als ware stylist heeft ontpopt voor het boek. We waren al eerder wezen shoppen voor wat nieuwe kleding en nu maakten we verschillende setjes om te dragen voor de foto’s. Die hing ik allemaal klaar voor de volgende dag.

Vriendin Larissa deed mijn haar en make-up voor de fotoshoot. Zij is net afgestudeerd als kapster en visagist en dat kwam natuurlijk perfect uit. Ik heb daar namelijk totaal geen verstand van. Thanks Larissa! Binnenkort moet je mij die vlecht nog maar eens leren 😉 .

BTS mei 1

Ik was best een beetje nerveus voor de fotoshoot. Ik sta namelijk helemaal niet graag voor de camera. Hoewel ik er steeds een beetje meer aan begin te wennen, loop ik toch het liefst zelf met een camera rond om foto’s te maken. Simone deed de fotografie en daar was ik heel erg blij mee. Ik voelde mij helemaal op mijn gemak en ben werkelijk waar blij met alle foto’s.

We hebben deze dag ook een foto voor de cover geschoten. Hoewel we eigenlijk al een lay out klaar hadden liggen, is er na overleg toch besloten dat we het anders gingen doen. Het idee was om meerdere foto’s te gebruiken op de omslag, maar er werd bepaald dat het gewoon één foto moest worden. En ik moest zelf ook nog steeds te zien zijn. Je weet wat dat betekent, ik sta straks met mijn hoofd op de omslag van al die boeken in al die winkels. Ik moet er nog even aan wennen hoor.

Terwijl ik dit schrijf zijn we nog druk bezig met de omslag van het boek, maar ik kan vast vertellen dat het echt ontzettend mooi wordt. Waarschijnlijk kan ik jullie eind deze maand de omslag laten zien! Dan kan ik jullie ook gelijk nog veel meer vertellen over het boek, zoals wanneer het eigenlijk uitkomt. We werken er met zijn allen hard aan om dit in september te laten gebeuren, maar de precieze datum is nog niet bekend.

basisbakboek the making of 7

En nu, heb ik nu niks meer te doen? Nee hoor, er is nog genoeg te doen. Ik moet bijvoorbeeld nog een register maken voor in het boek, er komen nog verschillende correctierondes van alle teksten en we zijn ook al bezig met de promotionele kant van het boek. En dan zijn er ook vast nog wel wat dingen die ik nu ben vergeten.

Voor nu zijn jullie weer op de hoogte van al mijn avonturen rondom het maken van een bakboek. Wanneer de cover bekend is en het boek gereserveerd kan worden (spannend!) plaats ik weer een nieuwe update, dat is waarschijnlijk eind deze maand.

Tussendoor kun je mij natuurlijk op Instagram volgen, want hier plaats ik tussendoor ook nog wel eens updates. Onder de hashtag #LBhetbasisbakboek kun je alles bij elkaar zien staan.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

 1. Eline schreef:

  Ik ben echt super benieuwd naar je boek! Wel fijn dat je keuken nu niet meer helemaal vol staat met allerlei lekkers en rommel. Succes nog met alles dat je moet doen.

 2. Tessa schreef:

  Wauw wat super leuk ik heb de vorige update gezien! Ahh wat tof dat je weer met boek bezig ben. En dat zou niet te doen zijn geweest als je alles met de hand moet afwassen. Halleluja voor de vaatwasser.

 3. Margot schreef:

  Wat leuk om te lezen en ik ben nu al heel benieuwd naar het resultaat!

 4. Carola schreef:

  Wow, en nu mijn nieuwsgierigheid naar het resultaat maar bedwingen. Leuk om een beetje mee te kunnen leven.

 5. Marion schreef:

  Ik vind het superleuk dat je alles deelt wat betreft je belevenissen van je boek. Jij kan niet wachten tot het er is maar ik ook niet hoor!!! 😉

 6. Yvonne schreef:

  Wat jammer dat ik niet bij jouw moeder of vader werk!

 7. Tonny schreef:

  Spannend allemaal, het zal vast en zeker een mooi boek worden met lekkere recepten.

 8. Wendy Peeters schreef:

  Ben echt benieuwd naar je boek en zal er ook zeker een aanschaffen.

 9. C. schreef:

  Wat spannend allemaal! Ik ben ontzettend benieuwd naar je boek. Het staat al op mijn lijstje om aan te schaffen!

 10. Sandra schreef:

  Leuk zo’n update, knap dat je in zo’n korte tijd alles hebt gebakken en gefotografeerd zeg!

 11. ypie schreef:

  Heel erg leuk om zo mee te lezen!! En heel erg benieuwd! Succes nog!

 12. Fran schreef:

  Leuk dat je ons meeneemt in het proces om een boek te maken. Ben benieuwd naar het eindresultaat.

 13. Maaike schreef:

  Goed gedaan in zo`n korte tijd, zo gaaf dat je straks gewoon een eigen boek hebt!

 14. Linda schreef:

  Hee Laura ik ben heel erg benieuwd wordt vast een leuk boek , maar wanneer komt je boek uit?

  1. Laura schreef:

   eind september, precieze datum maak ik bekend zodra ik meer weet 🙂

 15. Betsie theunissen schreef:

  Leuk om te volgen hoe het boek tot stand komt
  Ben reuze benieuwd naar het eind resultaat
  En natuurlijk wanneer het te koop is
  Ik maak alvast een plaatjes vrij op mijn boekenplank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *