Review: Feestelijke taarten, cupcakes & koekjes

Gepost: 22 juli 2011 Laatst bewerkt: 28 juni 2023
1

De oplettende lezer heeft het tabblad ‘reviews’ vast al eens opgemerkt bovenaan deze pagina, dan is ook opgevallen dat hier nog niets bij stond. Daar komt met deze eerste review verandering in. Ik heb gekozen om een review te schrijven over het allereerste boek dat ik in mijn bezit had over taartdecoratie: ‘Feestelijke taarten, cupcakes en koekjes’ van de Koekjesfee.

Het boek en waarom ik het kocht

Ruim 1,5 jaar geleden had ik nog nooit een taart of cupcake gedecoreerd, laat staan dat ik over de koekjes had nagedacht. Door het taarten forum was ik inmiddels wel al aangestoken met het zo genoemde ‘taartenvirus’. Dat ik ook taarten wilde decoreren stond vast, daar moest naar mijn mening alleen een goed boek bij waar ik veel van kon leren. Dit boek sprak mij aan omdat er niet alleen maar taarten in stonden, maar ook cupcakes en koekjes. Het boek behandeld alles vanaf de basis en is daarmee zeer geschikt voor beginners. Termen worden uitgelegd, alle stappen staan goed beschreven en er staan veel tips in het boek.

Na een kort voorwoord behandeld de Koekjesfee, hoe kan het ook anders, de koekjes. Ze geeft twee lekkere recepten en legt de verschillende decoratiemethodes uit. Hierna worden 25 verschillende ontwerpen uitgelegd. Bij elk idee staat duidelijk beschreven wat er nodig is en hoe de werkwijze is, samen met een duidelijke foto van het eindresultaat. Van alle koekjes staan achter in het boek sjablonen zodat je niet gelijk alle uitstekers hoeft aan te schaffen en je gelijk kunt beginnen.

Na de koekjes gaat ze verder met de cupcakes. Met 3 recepten en een korte toelichting over vullen en bekleden kun je aan de slag gaan met 13 ideeën. De ontwerpen zijn vrij eenvoudig en daarmee uitermate geschikt voor beginners om te leren omgaan met de materialen.

Het laatste onderdeel bevat de taarten, hierin staan verschillende recepten voor de taart zelf en de vullingen. Er wordt uitgelegd hoe je een taart moet vullen en afsmeren alvorens de taart te bekleden. Ook staat uitgelegd hoe je een stapeltaart moet stapelen. Met 7 taartontwerpen kun je aan de slag.

Ze eindigt het boek met een lijst benodigdheden en tabellen met de benodigde hoeveelheden fondant en een stapelschema.

Mijn mening

Toen ik dit boek net in mijn bezit had was ik er helemaal lyrisch over, ik heb gelijk alles gelezen en bleef het maar doorbladeren. Ik raakte helemaal geïnspireerd en zat vol ideeën.

Nu, anderhalf jaar later, is mijn mening toch iets minder enthousiast. Ik ben nogal een pietje precies en vind het jammer dat ik op veel foto’s niet echt een mooie afwerking zie. Hiermee bedoel ik rafelige randjes, kleine deukjes, cakeboard dat nog te zien is en lintjes die niet mooi strak zitten. Daarnaast vind ik alle ontwerpen heel eenvoudig, echt voor beginners. Als je niveau al wat hoger is leer je niet meer heel erg veel van dit boek.

Let wel, toen ik nog een beginner was zag ik dit allemaal niet. Ik denk daarom dat dit boek heel goed is om mee te beginnen. Alles wordt duidelijk uitgelegd, van stappen tot termen. Van dit boek heb ik zeker veel geleerd. Soms pak ik het boek nog voor het stapelschema. En toen ik net begon met koekjes decoreren heb ik ook weer dit boek gepakt, juist omdat de uitleg zo duidelijk is. Het boek zou ik dus zeker aanraden voor beginners, voor ervaren en gevorderde decorateurs zal dit boek weinig toe te voegen hebben.

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

 1. Joli Gâteau schreef:

  Ik ben het helemaal eens met je review! Het was ook mijn eerste taartboek en toen was ik er ook helemaal happy mee en ik dacht dat ik zoiets nooit zou kunnen 🙂 maar nu vind ik er ook niets meer aan en vind ik haar taarten ook niet zo mooi afgewerkt of gedecoreerd!

 2. Dzoli schreef:

  Ik kan aleenmaar zeggen het schijnt een nuttige boek te zijn.En toevoegen
  Op mijn blog worden twee gelukkige lezer fantastische kookboek krijgen.Het si eenvoudig mee te doen en iedereen is welkom
  here:
  http://dzolistic.blogspot.com/2011/07/hip-hip-hooray-i-have-passed-hundred.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *