Review: Baking cups

Gepost: 12 augustus 2011 Laatst bewerkt: 21 juli 2023

Ik ben gek op leuke baking cups, ze maken je cupcakes helemaal af. Tegenwoordig kun je je lol op met alle leuke kleurtjes en printjes. Sommigen zien er in de verpakking alleen heel erg leuk uit maar eenmaal gebakken zie je maar weinig terug van je ó zo leuke baking cup. De kwaliteit van de verschillende merken ligt ver uit elkaar. Daarom deze test om het verschil goed te kunnen laten zien. Belangrijk is de dikte van het papier, de kleur blijft beter behouden als het papiertje van zware kwaliteit is en er kleurvaste inkten zijn gebruikt. De prijs is erbij vermeld maar neem ik niet mee in de weging voor de cijfers omdat het mij hier vooral om het resultaat gaat. Daarnaast vind ik het niet erg om iets meer te betalen voor een mooier resultaat.

Merk: Albert Heijn

Prijs:  €0,04 per stuk (€1,89 voor 48 stuks)

Tijdens een rondje boodschappen doen kwam ik deze tegen, volgens de verpakking een zware kwaliteit papier dus het proberen waard dacht ik zo. En wat een goede keuze is dit geweest, het resultaat is echt super en had ik totaal niet verwacht. De kleur is nauwelijks veranderd nadat de cupcakes uit de oven kwamen, ze hebben geen vet opgenomen en de papiertjes lieten niet los. Helaas is dit het enige printje dat ze hebben bij Albert Heijn, dus ik zou zeggen: ‘Albert Heijn, kom maar op met meer soorten!’.

Cijfer: 9

Merk: Squires Kitchen

Prijs: €0,09 per stuk (€3,25 voor 36 stuks)

Ook deze baking cups zijn van een zware kwaliteit, en dat is te zien. De kleur blijft hetzelfde, of het nu op een stapeltje, los of uit de oven is. Het papier neemt nauwelijks vet op, zo krijg je dus ook geen vlekjes op het papier. Dit merk heeft wel meerdere soorten printjes voor hun baking cups maar is niet overal verkrijgbaar.

Cijfer: 9

Merk: House of Marie

Prijs: €0,07 per stuk (€3.25 voor 50 stuks)

Dit merk zie je tegenwoordig op steeds meer plaatsen verschijnen in de meest leuke kleurtjes. Ook printjes hebben ze volop. In mijn collectie heb ik dan ook steeds meer soorten van dit merk. Het papier is van een stevige kwaliteit, al is het iets minder dan bovenstaande 2 papiertjes. Je ziet dat een losse baking cup wat meer doorschijnt en dat de gebakken cupcake het papiertje een iets andere kleur geeft. Het verschilt echter maar weinig en het stoort niet, een enkele keer zie je wat lichte vetvlekjes op het papiertje. Eerlijk is eerlijk, je moet het dan wel echt goed bekijken.

Cijfer: 8,5

Merk: Vestli House

Prijs: €0,25 per stuk (€4,95 voor 20 stuks)

Vestli House is het duurste merk dat ik ken op het gebied van baking cups. Deze Zweedse fabrikant heeft echter wel hele leuke printjes in verschillende maten (S, M, L) waarvan ik eigenlijk alleen maar de medium variant gebruik. Voor de hoge prijs vind ik echter dat de kwaliteit veel beter kan. De papiertjes zijn vrij dun, kijk maar naar het verschil zodra je één papiertje van de stapel afhaalt. Eenmaal gebakken schijnen de lichte stukjes behoorlijk door, bij dit printje is het gelukkig niet storend. Ook heb ik bij dit merk al verschillende keren gehad dat de papiertjes gaan doorschijnen.

Cijfer: 7

Merk: Cook&Co

Prijs: €0,04 per stuk (€1,99 voor 48 stuks)

Cook&Co is haar collectie op het gebied van taartdecoratie flink aan het uitbreiden, ook hebben zij baking cups van eigen merk al is dit maar één soort. Toch ben ik heel tevreden over dit merk, papier is van vrij stevige kwaliteit. Het wit blijft na het bakken ook mooi wit al neemt het iets meer vet op waardoor je wat vlekjes krijgt.

Cijfer: 7

Merk: Wilton

Prijs: €0.03 per stuk (€2.25 voor 75 stuks)

Wilton is denk ik wel het meest bekende merk dat artikelen levert voor taartdecoratie. Veel spullen zijn kwalitatief hartstikke goed van hen maar bij de baking cups laten ze toch een behoorlijke steek vallen. De printjes zijn hartstikke leuk maar het papier is zo dun dat het ontzettend gaat doorschijnen en het neemt veel vet op. De figuurtjes blijf je wel zien maar de kleuren veranderen flink. Ik denk dat dit hele leuke papiertjes zijn voor lekkere cupcakes met toeven maar voor het mooie zou ik deze toch afraden.

Cijfer: 5,5

Merk: Hema

Prijs: €0,01 per stuk (€2,25 voor 200 stuks)

‘Goedkoop is duurkoop’ is iets wat helemaal klopt bij deze laatste twee merken.  Op de foto is het lastig te zien maar Hema maakt zijn papiertjes veel lager waardoor je cupcakes een stuk kleiner zijn. Als je het vergelijk met bijvoorbeeld House of Marie zijn ze zo één centimeter lager. De printjes zijn erg leuk maar de kwaliteit van het papier is ontzettend laag. Het is zo licht dat de papiertjes flink doorschijnen en veel vet opnemen wat er zelfs doorheen lekt.

Cijfer: 4

Merk: Xenos

Prijs: €0,01 per stuk (€1,- voor 90 stuks)

Je ziet het verschil al zodra je één papiertje van de stapel af haalt. Het schijnt heel erg door. Zodra de cupcake gebakken is zie je helemaal niks meer terug van de gele kleur. Dit komt doordat het een hele lichte papiersoort is. Erg jammer want het voegt weinig toe aan een mooie gedecoreerde cupcake. Ook neemt het papiertje erg veel vet op waardoor het nog meer gaat doorschijnen. De rode variant blijft zijn kleur overigens wel beter behouden.

Cijfer: 3

Hebben jullie een favoriet merk?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

 1. His schreef:

  De enige die ik mis in je rijtje zijn de supermarkt Dr Oetkerpapiertjes… Daar heb ik zelf wisselende ervaringen mee. Maar ik ben blij dat jij ze allemaal hebt uitgeprobeerd! Die van de AH had ik nl laten liggen, in de veronderstelling dat ze door zouden gaan schijnen, maar nu spring ik toch maar op m’n fietsje! Op naar Albert Heijn!

 2. Caroline Brouwer schreef:

  Ik had inderdaad ook goede ervaringen met die van AH!

 3. Anonymous schreef:

  Hoi Lady,

  Zo dametje, jij hebt mij even een stuk wijzer gemaakt! Eerlijk gezegd let ik nooit zo op het vetvrije en dikke papier. Ik koop ze bij Blokker of de Plus. De consumentenbond zal denk ik ook dolblij zijn met jouw vergelijkend warenonderzoek! Weet je welke ik mis in de rij? De siliconen cups. Ik heb al een paar maal overwogen ze te kopen, maar ze gaan dan per 4 stuks en zijn vrij prijzig.
  Trouwens is het een idee om ook eens de siliconen
  bakspullen onder de loep te nemen? Ik heb er amper ervaring mee, moet je dikke of dunne silicone hebben, krijg je het er makkelijk uit, moet het ingevet worden, etc. etc.
  MrsP.

  1. René schreef:

   In de handleiding van mijn Bosch oven wordt het gebruik van siliconen bakvormen afgeraden. Het gebruik ervan kan een sensor in de oven beschadigingen.

 4. Het Thuisproject schreef:

  Ik gebruik enkel de siliconen cups. Ze zijn fantastisch! Ik heb die van mij vrij goedkoop ergens per zes opgepikt (misschien een tijdelijke actie bij Aldi of Liddl of zo, kan het mij niet herinneren). Maar zelfs de iets duurdere bij Blokker zou ik kopen, het is echt de moeite als je regelmatig cupcakes bakt.
  De voordelen:
  * Schijnt helemaal niet door ;).
  * vrolijke kleurtjes (ik heb er gele, groene, rode en blauwe). Je kan afhankelijk van het thema één van de kleuren gebruiken of allemaal. Als je ze graag helemaal in een thema wil, kan je er een cupcakewrapper rond doen, templates genoeg te vinden op internet.
  * Herbruikbaar dus op termijn spaar je ermee uit + geen afval.
  * Voor mij het allerbelangrijkste: Je hebt geen muffinvorm nodig en je kan ze dichter bij elkaar zetten zodat er meer tegelijk in de oven kunnen.

 5. Het Thuisproject schreef:

  Je ziet de siliconencups hier in gebruik, weliswaar met muffins en voor ik de truuk met de ijsschep kende om mijn cupcakes allemaal even groot te krijgen ;).

 6. Joke schreef:

  Leuk en leerzaam deze test van je Lau. Dank je wel daarvoor en inderdaad zie je maar weer, goedkoop is duurkoop.
  Siliconen cups zijn natuurlijk wel leuk en kleurvast maar is niet handig als je een grote opdracht krijgt van iemand. Dat is meer voor als je voor thuis bakt lijkt mij.

  Liefs, Mam ♥

 7. Anneke schreef:

  Hoi Laura, ikzelf heb ook een paar siliconencups dat vind ik ook hartstikke handig! Maar voor mijn verjaardagcupcake’s had ik de papiertjes van Wilton en die werden inderdaad doorzichtig na het bakken 🙂 En omdat ik een tijdje geleden vergeten was cups in huis te halen ben ik snel naar de hema gegaan! Maar die zijn inderdaad niet zo best! Bedankt voor deze tips! Ik ga zeker die van AH halen 😉
  Groetjes Anneke

 8. Nicole schreef:

  Ik ben ook niet zo tevreden over de cups van Wilton. Dezelfde ervaring als die jij beschrijft.
  En de cups van dr. Oetker, laten altijd los bij mij. Dat ziet er dan zo rommelig uit.

 9. HandmadebyHelen schreef:

  De rode papiertjes van de Xenos vind ik toch wel erg fijn, ze blijven beter qua kleur dan de groenen en de gele cups (al ligt het er bij mij ook aan wat voor cupcakes ik bak)

  Ik ben erg blij met deze post, was zelf ook op zoek naar leuke variaties op baking cups.
  Ben erg benieuwd naar de kwaliteit van Dille Kamille, dus die ga ik binnenkort eens testen denk ik.

 10. Laura schreef:

  Bedankt voor al jullie reacties!

  Die van dr. Oetker heb ik uit de rij gelaten omdat ik die nooit meer gebruik, de papiertjes laten los bij mij en ik vind het vervelend dat de kleuren in de verpakking altijd verschillen.

  Over de siliconen vormpjes, ze schijnen inderdaad niet door maar ik vind ze zeker niet ideaal. Ze zijn veel wijder wat niet te corrigeren is, papieren zijn veel minder wijd wat ik mooier vind. Ook hebben de siliconen geen leuke printjes en met verjaardagen en opdrachten vind ik papieren toch echt vele malen makkelijker. Dus nee, voor mij geen siliconen vormpjes.

 11. Dzoli schreef:

  Ja de helft ban de cupcake is d ecup dus hoe leuker hoe beter.En er zijn er heel wat van:))

 12. Leuk Laura, goed om te weten van de AH! Die neem ik ook mee. Ik kan nog aan je rijtje toevoegen: Culpitt, super goede dikke papiertjes, allen wel iets groter dan gemiddeld. En Dille en Kamille, leuke prints, helaas wel vet doorlaten!

  Liefs Pauline

 13. Esther schreef:

  Super dat je zo’n test hebt gedaan.. Het was mij ook al opgevallen dat die van Wilton niet zo best waren.
  Jammer dat die van Hema ook niet zo mooi zijn, heb er laatst een setje meegenomen maar thuis gebruik zijn ze goed maar voor iemand anders zou ik dus toch wel een van de mooiere gaan.

 14. leuke post! herken er veel in, vooral de slechte kwaliteit van de hema…

  ik werk het liefst met cupcake liners die ik meeneem uit de VS (sla redelijk veel in daar). de kwaliteit ligt vaak hoger dan de producten op de nederlandse markt, maar ik haal ze dan ook wel bij bakwinkels daar en idd geen wilton (niet zo’n fan van qua baking cups). ik let tegenwoordig ook enorm op dikte en stevigheid (en hoogte, iets waar de hema idd de plank mee misslaat).

 15. Astrids Atelier schreef:

  Wat fijn dat je deze moeite hebt genomen! Ik vond Dr.Oetker ook niks… ik heb ze ook nog van IKEA en die zijn wat mij betref redelijk, ook qua model zijn deze wat smaller en hoger dan de ‘goedkope’ merken die jij hebt genoemd. Uit je test blijkt toch wel weer dat ‘duur’ meestal wel beter is… Ik heb zelf ook een siliconen cupcake/muffin vorm van Tupperware (per 12 mini’s en per 7 in de normale maat)waar ik de cakejes dan in bak en ze dan na het bakken in een papiertje zet. Bevalt mijook prima. Groetjes Astrid

 16. Joyce schreef:

  Ik haal zojuist mijn superduperchocolatecupcakes uit de oven en zag weer enorm verschil in naar wat ik dacht garing, de kleinere, dunnere papiertjes leken aan de onderkant een stuk kleffer. Toch maar even internet op en hoppa, bij jouw verslag zie ik meteen ‘het probleem’. Mijn ‘kleffere’ cupcakes zitten in hema-papiertjes! Ga ik niet meer gebruiken dus!

 17. Gertrude schreef:

  hoi laura,

  schiet me ineens weer te binnen
  ik heb pas een siliconen cupcakevorm gekocht.
  ik wilde heel leuk cupcakes gaan bakken en toen kwam ik erachter dat de cups te klein warenze gaan dus helemaal verbobbelen. ik gebruik wel een goed merk cupcakevormpjes!heb jij dat probleem ook en weet je daar een oplossing voor?

  groetjes

 18. Het Thuisproject schreef:

  @ Gertrude: Misschien kan je de cupcakevorm goed invetten en ze zonder bakken. Dan kan je ze daarna elk in een cupcakepapiertje doen.

 19. Laura schreef:

  @ gertrude, ik bak zelf altijd in een metalen bakpan. Voor mijn gevoel zijn de siliconen te ‘recht’ in verhouding met de papiertjes waardoor ze gaan frummelen. Ik zou ze persoonlijk niet eerst bakken en daarna in het vormpje zetten. Dan is het papiertje los en staat open, ik vind dat niet mooi bij het decoreren van cupcakes.

 20. marieke schreef:

  he hallo

  kwam door wat google werk op je blog terecht. erg leuke dingen gezien!
  Maar hoe krijg je je cupcakes zo plat!
  je kan een plank er op leggen na het bakken of afsnijden maar dat wordt toch nooit zo mooi bij mij. bij jouw sluiten ze zo mooi aan op het papier en die zijn niet afgesneden.

  Ik hoor graag je tips en trics (als je dat niet vervelend vindt?)

  gr
  marieke

  1. Laura schreef:

   Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  2. Laura schreef:

   Hoi marieke, in de volgende post lees je hoe ik mijn cupcakes bak: http://laurasbakery.blogspot.com/2011/01/how-to-cupcakes-bakken.html

 21. Marije schreef:

  Wow leuk om het zo eens te zien en te lezen!
  Ik heb pas bij de ah cupcake papiertjes gekocht en was daar ook zo verbaast over.
  Tijdens feestdagen enz hebben ze nog wel eens andere printjes, dus dat is zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

 22. Lianne schreef:

  Hallo, ik wil gehaktmuffins bakken in de oven. Zijn papierenbakingcups bestand tegen een hete oven 250 graden ( half uur)? Ik hoor graag je reactie,
  Mvg Lianne

  1. Laura schreef:

   Ja hoor, daar kunnen ze tegen.

 23. Irene schreef:

  Hallo
  Ik heb mini appeltaartjes gemaakt in AH muffinvormpjes maar het blijft erg plakken in de vormpjes. Dat is niet prettig eten. Je hoeft ze toch niet in te vetten??

  1. Laura Kieft schreef:

   Je hoeft de vormpjes inderdaad niet in te vetten, maar bij sommige vormpjes (en recepten) blijft het meer plakken dan bij de ander.

 24. Lizanne schreef:

  waar zijn die van vestli house te koop? ben namelijk op zoek naar grote cupcake cups . mvg lizanne

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik kocht ze zelf bij online taartdecoratieshops

 25. Nathalie schreef:

  Hey Laura,

  Ik gebruik de cupcake cups van house of Marie. De cups lossen na het bakken van de cupcake ?

  Enig idee hoe dit komt ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oei nee! Ik zou het merk/de producent er even over mailen als ik jou was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *