Het Grote Sinterklaas kookboek

Gepost: 8 november 2014 Laatst bewerkt: 21 juni 2023
0

review sinterklaas kookboek 1a

Toen ik voor het eerst hoorde over het enige echte Het Grote Sinterklaas Kookboek was ik al direct enthousiast. Het idee van een Sinterklaas kookboek vind ik erg leuk! Als je het boek in je handen hebt, heb je ook echt het idee dat je het Grote Boek van Sinterklaas in je handen hebt door de rode stoffen kaft met gouden glimmende letters. Op de foto zie je ook nog wat foto’s op de kaft, dit is een losse  omslag

review sinterklaas kookboek 2a

De inhoudsopgave is kort maar krachtig. Het is niet echt opgedeeld in duidelijke hoofdstukken die je ook in het boek weer duidelijk tegenkomt. Na het zien van alleen de inhoudsopgave heb je nog niet echt een idee van het soort recepten dat je kunt verwachten.

Deel 1 gaat om de voorpret voor het sinterklaasfeest. Daarna gaat het om ingepakte lekkernijen. Voor de avond zelf is er ook een hoofdstuk met vooral ideeën voor het avondeten. Het laatste deel bevat recepten om mee te nagenieten.

review sinterklaas kookboek 3a

Het eerste hoofdstuk staat dus vol met projecten door de voorpret. Maak samen met de kinderen bijvoorbeeld een heuse aftelkalender. Een soort advent, maar dan voor Sinterklaas. Ook leuke eenvoudige recepten en how to’s voor speculaas popcorn, geld kettingen, letter koekjes en een banketletter mogen niet ontbreken. Wat ik ook een erg leuk project vind zijn de kunstletters. Hiervoor koop je een eenvoudige chocoladeletter die de kinderen vervolgens zelf kunnen versieren met snoepjes en ander lekkers. Je eigen versierde chocoladeletter maken dus! Het zijn overigens niet alleen maar knutsel projecten in dit hoofdstuk. Ook recepten voor speculaaskruiden, kruidnoten, pepernoten, taai taai en borstplaat zijn hier te vinden.

Bij ingepakte lekkernijen in het tweede hoofdstuk moet je denken aan bijvoorbeeld pietenpakjes: saucijzengehakt ingepakt in een pakje van bladerdeeg. Genoeg lekkere hartige hapjes dus. Net als de Spaanse broodjes, ook deze zien er heerlijk uit! Hier  staan dus lekkere hartige hapjes die leuk zijn om op tafel te zetten wanneer je Sinterklaas viert, maar ook in de aanloop naar Sinterklaas zijn de hartstikke leuk. Niet alleen maar hartige hapjes in dit hoofdstuk trouwens, je vind er namelijk ook bonbons, cakejes en een heus chocolademelk buffet!

Hoofdstuk drie toont lekkere hapjes om te serveren en avondmaaltijden. een gave boterletter bijvoorbeeld, maar ook recepten voor een aardappeltortilla, wortelsoep, gehakttaart en Spaanse plaatpizza. Ook een aantal heerlijke desserts mogen niet ontbreken.

Bij het nagenieten vind je zowel hartige als zoete recepten. Er zijn er niet veel in dit hoofdstuk maar ze zijn zeker niet minder lekker. De warme appeltjes met speculaasvulling uit de oven lijken mij bijvoorbeeld heerlijk!

review sinterklaas kookboek 4a

Wat vind ik van het boek?

Het is een heel divers boek met veel recepten die goed in deze tijd passen. Waar ik natuurlijk vooral denk aan de zoete lekkernijen heeft dit boek ook genoeg hartige recepten die leuk zijn voor in de Sinterklaas periode. Deze recepten hebben vooral een Spaans tintje en zijn niet zozeer qua ingrediënten echt heel passend bij Sinterklaas. Toch vind ik het leuk dat dit boek ook hier aandacht aan besteed.

Wat ik jammer vind is dat de hoofdstuk indeling niet heel duidelijk is. Achter in het boek staat nog wel een index op alfabetische volgorde, maar hier staat natuurlijk alles door elkaar. Ik had ook wel een overzicht willen zien welke recepten er allemaal passen bij de voorpret. Op dit ene puntje na vind ik het een geslaagd boek dat je zeker genoeg inspiratie geeft voor Sinterklaas!

Het boek telt 216 pagina’s is nog bij enkele online winkels (tweedehands) verkrijgbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. Simone schreef:

  O wat leuk! Die mist nog in mijn collectie…:)

 2. Margot schreef:

  Wat een leuk en origineel boek!

 3. O nee wat doe je me aan!
  Ik had al zoveel boeken op mijn verlanglijstje staan.
  Nu wil ik deze natuurlijk ook weer.

 4. Annet schreef:

  Tja ik had nog een bol bon waar ik geen raad mee wist ;-).
  Hahaha mijn wil ik hebben lijstje krimpt nooit op deze manier!

 5. henriette schreef:

  Ik was onlangs in de Pepernoten winkel van van Delft in de van Woustraat in Amsterdam en daar lag het boek ook . Heb het door gebladerd maar niet gekocht . vond het een beetje tegenvallen,

 6. Marjolein schreef:

  Waar kun je die kopen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *