Citytrip Londen – verslag + tips

6 september 2016
0

Citytrip Londen 2

Ik heb nog nooit iets over reizen geschreven hier op Laura’s Bakery, voornamelijk omdat ik natuurlijk een foodblog heb. Dat blijft het uiteraard ook, maar in de loop der jaren is mijn blog steeds iets persoonlijker geworden en ik merk dat jullie het altijd leuk vinden om te lezen wat ik allemaal heb meegemaakt. Nu ben ik eind augustus een weekend met mijn vader in Londen geweest en heb het daar zó naar mijn zin gehad, dat ik er graag iets over wilde schrijven. Net iets meer dan ik in de behind the scenes artikelen kwijt kan, daarom dus een apart verslag over mijn citytrip naar Londen! Dit reisverslag van drie dagen Londen is voor mijzelf leuk om later weer eens terug te lezen, en wie weet helpt het jullie wel weer bij het plannen van een tripje naar Londen, want ik geef ook verschillende tips.

Eerste tip: pak er een grote kop koffie of thee met wat lekkers bij, want ik zat op mijn schrijfstoel 😉

Voorbereiding

Thuis hadden mijn vader en ik al een beetje bedacht wat we wilden zien, maakten een kaartje waar we de locaties op markeerden en planden zo wat we met elkaar konden combineren. We zouden immers maar 3 dagen in Londen zijn, dus om veel te zien moesten we van tevoren wel bedenken wat we wilden doen.

We maakten zelfs een globale planning per dag, maar spraken ook gelijk af dat we ons daar niet aan hoefden te houden. We wilden vooral genieten en niet stressend van hot naar her rennen.

Citytrip Londen 5

Hotel en vlucht

Verder boekten we natuurlijk van tevoren een hotel en onze vlucht. We vlogen op vrijdagochtend om 7 uur naar Londen, waar we ook weer om 7 uur lokale tijd aankwamen op het vliegveld. Zondag vlogen we om 8 uur ’s avonds pas naar huis. De vlucht hadden we zo uitgekozen dat we zoveel mogelijk uit ons weekend konden halen. We hadden bijna 3 volle dagen, ondanks dat we op twee van de drie dagen in het vliegtuig zaten.

We vlogen trouwens op Gatwick Airport, met de Gatwick Express (trein) ben je in 30 minuten in het centrum van Londen. Er zijn meerdere vliegvelden in de buurt van Londen, eentje is nog dichterbij, maar dat maakt de tickets ook veel duurder. Je kunt ook goedkoper vliegen, maar dan ben je veel langer onderweg naar Londen zelf. Dat vonden we zonde van de tijd, dus we kozen voor een middenweg.

Ik wist al vrij snel in welk hotel ik wilde verblijven, namelijk Motel One. Ik had hier wel eens persberichten van ontvangen en kreeg er een goede indruk van. Daarnaast zit het hotel lekker in het centrum (loopafstand van de Tower Bridge) wat ook weer een hoop tijd bespaart. Je kunt wel aan de rand van Londen een goedkoop hotel boeken, maar als je vervolgens elke dag ruim een uur bezig bent om in het centrum te komen is dat zonde van de tijd. Dat vonden wij in ieder geval, gezien de korte tijd die we in Londen waren. We verbleven dus bij Motel One, inclusief ontbijt want beiden willen we wat gegeten hebben voordat we op pad gaan. Omgerekend kostte het ongeveer 75 euro per persoon per nacht (inclusief ontbijt), gezien de locatie vond ik dat niet extreem duur (en dat betaalden we allemaal gewoon zelf, mocht je het je afvragen 😉 ).

Citytrip Londen 7

Je kunt hier trouwens pas na 15:00 uur inchecken, dus dat betekende dat we op de aankomst- en vertrekdag grotendeels met onze bagage zouden sjouwen. We namen daarom alleen een rugzak mee als handbagage, mede door het fijne weer waren onze tassen niet zwaar en dat was prima te doen.

Vervoer in Londen

Van tevoren ben ik even bezig geweest met uitzoeken hoe we het best van A naar B konden gaan in Londen zelf. We vinden het niet erg om veel te lopen, maar alles lopen is ook wel heel enthousiast. Ik heb gekeken naar de toeristische bustours die bij alle hoogtepunten stoppen (dit vond ik in Barcelona erg leuk), maar ik hoorde al snel van mensen dat dit niet handig was. Het verkeer in Londen is druk, en de bus staat dus ook vaak stil in het verkeer.

De metro zou het worden. Ook hier zijn heel veel verschillende tickets voor, maar wij kozen uiteindelijk voor een Oyster Visitor Card. Een soort OV chipkaart eigenlijk. Met een tegoed van 20 pond (per persoon) hebben wij ons prima gered, we hadden zelfs nog een paar pond over. Als je liever niet teveel wilt lopen, zou ik voor een hoger tegoed gaan, maar je kunt de kaart ook prima opladen op de verschillende stations. De Oyster Card zelf kun je via verschillende sites in Nederland al bestellen, maar wij kochten hem op het vliegveld (Gatwick). Ook op de stations in Londen is hij te koop.

Citytrip Londen 13

Dag 1 – vrijdag 26 augustus

Vrijdagochtend was het dan eindelijk zover. Om 05:00 uur stond mijn vader voor de deur en reden we met de auto naar Schiphol. Voor het openbaar vervoer was het nog te vroeg. We parkeerden de auto daarom het hele weekend bij het vliegveld. Gelukkig hadden we geen vertraging van de controles door de marechaussee en waren we lekker op tijd. Na alle security checks konden we naar ons vliegtuig.

Na geland te zijn op Gatwick pakten we snel de shuttle naar het station en namen daar de Gatwick Express. Op zich een vrij prijzige trein (43 euro voor een retour), maar het gaat wel snel en makkelijk.

Eindelijk in Londen

Om kwart voor 9 kwamen we dan eindelijk aan in Londen. Op Victoria Station om precies te zijn. Vanaf daar besloten we te lopen naar Buckingham Palace. In augustus was er helaas niet elke dag een wisseling van de wacht, dus we hebben lekker rondgekeken en na wat toeristische foto’s gingen we met de benenwagen naar Kensington Palace.

Citytrip Londen 4

Hyde Park

Hierbij liepen we door Hyde Park waar ik echt een beetje verliefd op ben geworden. Ik vond het zo bijzonder dat er zo’n gigantisch park in deze drukke stad lag. Al na een klein stukje lopen waande je je helemaal in de natuur en had je niet meer het idee dat je in een wereldstad was. Hier kon je stoeltjes huren, picknicken, op de waterfiets en nog veel meer. We hebben zelf ook nog even lekker op het gras gezeten om te genieten van de omgeving.

Het grappige is dat we dit park helemaal niet op ons lijstje hadden gezet, want hoe bijzonder is een park nu wanneer je een citytrip doet. Maar echt hoor, een aanrader. Kensington Palace vonden we daarentegen minder indrukwekkend. Het was nog best een modern paleis en na het even bekeken te hebben van buiten waren we daar wel klaar mee.

Citytrip Londen 3

Whole Foods

We liepen naar het dichtstbijzijnde metrostation en kwamen daarbij langs de Whole Foods, daar moest ik even naar binnen. Hoewel ik geen zin had in een super culinair weekend, was ik zo nieuwsgierig naar deze supermarkt. En jeetje, wat wil ik er graag eentje in Nederland (en dan in Haarlem graag). Een hele luxe supermarkt met zo’n groot assortiment. De groentes zagen er prachtig uit en werden net zo mooi gepresenteerd, kruiden kun je scheppen uit grote vaten en er was een muur met kokers die vol zaten met noten en zaden. Het was dat ik niet veel ruimte over had in mijn rugzak, anders had ik het wel geweten.

Big Ben, London Eye en WestMinster Abbey

Met de metro gingen we naar Westminster en wanneer je hier het station uitstapt staat iedereen gelijk stil om een foto te maken van de Big Ben. Kijk naar rechts en dan kun je ook gelijk de Westminster Abbey op de gevoelige plaat kunnen vastleggen. Nu we toch zo lekker bezig zijn, paar stappen naar links en dan krijg je ook de London Eye in het vizier. Drie vliegen in één klap zeg maar. We hebben hier op ons gemak rondgelopen, foto’s gemaakt en alles bekeken. Ook hebben we een stukje langs de Thames gelopen en hier een lekker ijsje gegeten.

Citytrip Londen 1

Hotel

Tijd om naar ons Hotel te gaan om in te checken en ons even op te frissen. Met de metro waren we hier zo en het inchecken ging soepel en vlot. We hadden er al een lange dag opzitten en besloten even op bed te ploffen om onze voetjes wat rust te geven voordat we weer verder gingen. Gemiste kans, want ik schrok mij al snel wezenloos van het brandalarm. Op blote voeten vanaf de achtste verdieping naar beneden gesneld om er daar achter te komen dat het gelukkig vals alarm was. We moesten wel even buiten wachten voordat we weer terug naar onze kamer konden.

Uit eten onder de Tower Bridge

We gingen uit eten bij een heel leuk restaurant (Perkin Reveller) onder de Tower Bridge. We zaten naast het raam en als we naar buiten keken, hadden we een prachtig uitzicht op de brug.

Na het eten was het al wat donkerder buiten en de Tower Bridge was mooi verlicht, perfect om hem zo op de foto te zetten en wat ziet het er prachtig uit daar ’s avonds. Wat ik niet wist is dat (dit deel van) de boulevard op een gegeven moment wordt afgesloten, we werden allemaal weggestuurd door een soort lakei-achtig persoon en de hekken werden gesloten.

Citytrip Londen 12

Dag 2 – zaterdag 27 augustus

Na een nacht goed geslapen te hebben, begonnen we met het ontbijt in het hotel. Niet gigantisch uitgebreid, maar wel lekker en goed. Er waren verschillende soorten broodjes, beleg, fruit en een cereal bar.

Aan de wandel

Na het ontbijt gingen we op pad, we liepen naar de Tower Bridge om de Thames over te steken en liepen zo een heel stuk over de Queens Walk richting de volgende brug, de London Bridge. Het is een leuk stuk om te lopen en je komt verschillende plekken tegen waar je kunt zitten, wat kunt eten en er is zelfs een klein winkelcentrum.

Citytrip Londen 11

Borough Market

Vlakbij de London Bridge zit Borough Market, wat een feest! Onder een oude spoorbrug vind je hier een gigantische foodmarkt. Er zijn talloze kraampjes waar je als het ware je boodschappen kunt doen, maar ook kramen waar je gelijk een maaltijd kunt halen en dus kunt eten. Je begrijpt dat het hier rond het middaguur dan ook gigantisch druk is. Wij kochten twee focaccia broden en mega grote chocolate chip koeken voor onderweg. Ter plekke haalden we bij een heuse barista (ja, op de markt) een fijne cappuccino en we dronken ook nog een watermeloen sapje.

Citytrip Londen 15

St. Paul’s Cathedral

Vanaf de Borough Market is het ongeveer een kwartier lopen naar de St. Paul’s Cathedral. In een parkje vlakbij namen we vast één van onze gekochte broden voordat we naar binnen gingen. Onze tickets voor deze kathedraal kochten we al van tevoren (via internet) waardoor je gelijk door kunt lopen. Handig voor als het druk is. Houd er trouwens rekening mee dat hij op zondag gesloten is voor bezoekers.

Eenmaal binnen mochten we niet fotograferen en dat was erg jammer, want wat was het hier mooi zeg. Je kunt met een gids (gratis) op pad, of gebruik maken van een audio tour die je bij de balie kunt halen. wij cultuurbarbaren deden geen van beide en liepen gewoon zelf rond en lazen bordjes als we meer wilden weten.

Citytrip Londen 10

We beklommen de St. Paul’s natuurlijk ook, want ik kreeg de tip van Lian dat het uitzicht fenomenaal is. Na 530 treden ben je boven, een flinke klim via smalle trappetjes, maar dan heb je ook echt wel wat. Je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht over Londen. De 530 treden hoef je niet in één keer te beklimmen, er zijn 2 niveaus waarop je een soort tussenstop kunt maken.

Harrods en Hyde park

Vanaf St. Paul’s liepen we naar Harrods, een luxe warenhuis. Ik hoorde hier goede verhalen over en was dan ook wel benieuwd. Hoewel we het gebouw echt prachtig vonden (een speciale Egyptische kamer bijvoorbeeld), deed het mij verder gewoon denken aan een luxe Bijenkorf. Heel leuk om gezien te hebben, maar we zijn hier niet lang gebleven.

Omdat we onze voeten best voelden na het vele gewandel en onze kuiten de 530 traptreden ook niet helemaal gewend waren, besloten we weer naar Hyde Park te gaan. Dit was dichtbij en we ploften neer op het eerste lege bankje dat we tegenkwamen. Hier smulden we van het brood dat we nog hadden en hebben hier ruim een uur gezeten. Daarna liepen we weer terug richting Buckingham Palace waar we in de buurt uit eten gingen. Na het eten pakten we de metro om naar ons Hotel te gaan.

Citytrip Londen 14

Dag 3 – zondag 28 augustus

Onze laatste dag alweer. Op de planning stond Piccadilly Circus en het British Museum, verder zouden we wel zien wat we gingen doen voordat we weer richting het vliegveld moesten gaan.

Trafalgar Square en Piccadilly Circus

We pakten vanaf het Hotel de metro richting Piccadilly circus en liepen daar via Trafalgar Square heen. Van Trafalgar Square had ik weinig verwachtingen en van Piccadilly Circus juist veel meer, grappige was dat dit precies andersom uitpakte. Piccadilly Circus is eigenlijk niet meer dan een pleintje waar op een gebouw grote reclameschermen zijn aangebracht, terwijl je op Trafalgar Square onder andere een imposant gebouw vindt waar de National Gallery zich bevindt.

Citytrip Londen 9

In de buurt van deze pleinen zit een filiaal van Hummingbird Bakery, en daar wilde ik graag heen. Gelukkig is mijn vader net zo’n zoetekauw als ik en vond hij dit geen probleem. Ik koos voor de raspberry cheesecake brownie en mijn vader genoot van een salted caramel cupcake. Op Instagram plaatste ik een foto van mijn brownie.

British Museum

Op naar het British Museum, dit is een ontzettend groot museum waar je van alles uit de oudheid ziet. Overblijfselen van Griekse tempels, Egyptische hiëroglyfen, mummies en nog veel meer. Zo hebben we Cleopatra gezien (nooit geweten dat ze slechts 17 is geworden) en een prachtige Griekse tempel die ze in het museum hebben gemaakt met alle overblijfselen van het origineel. De toegang tot het museum is gratis, maar soms zijn er wel bepaalde tentoonstellingen waar betaald voor dient te worden.

Citytrip Londen 8

Zelf hebben wij maar een klein deel van het museum gezien, het Griekse en Egyptische deel. Er is nog veel meer te zien, maar het was zo druk, benauwd en warm dat we al vlot even buiten gingen zitten om wat te eten bij de foodtrucks die hier stonden. We waagden nog een tweede poging, maar besloten al snel dat we gewoon door zouden gaan. Ik zou heel graag nog meer willen zien, maar dan een keer wanneer het niet zo benauwd is (het was ook lange tijd al erg warm) en hopelijk ook iets rustiger zodat je op je gemak alles kunt bekijken.

Thames en London Eye

Van tevoren hadden we gedacht dat we lang niet alles konden doen van ons lijstje, maar in de praktijk bleken we juist nog meer te kunnen doen. Omdat we nog een paar uur te overbruggen hadden tot we naar het vliegveld moesten, besloten we met de metro naar de London eye te gaan. Hier was de boulevard heel breed met heel veel om te zien. Talloze straatartiesten vermaakten de toeristen en lokale bevolking, je kon doorlopen naar het reuzenrad en iets verderop was ook nog een aquarium. Wij hebben ons prima vermaakt door op ons gemak over de boulevard te slenteren, te genieten van het uitzicht (Big Ben aan de overkant) en te kijken naar optredens van straatartiesten.

Citytrip Londen 6

Naar huis

Daarna was het tijd om naar het vliegveld te gaan. Met de metro weer terug naar Victoria Station en met de Gatwick Express naar het vliegveld. Hier hebben we ook een hapje gegeten bij Jamie’s Bakery (van Jamie Oliver) voordat we in het vliegtuig stapten naar Nederland.

En toen was ik alweer thuis, het weekend is omgevlogen en ik wil stiekem nu alweer terug. Er is nog zoveel te zien daar! Mocht iemand van jullie nog leuke Londen tips hebben: deel ze vooral in een reactie. Handig voor als ik zelf weer een keer ga, maar we helpen elkaar er ook mee.

Ik ben trouwens wel benieuwd wat jullie van mijn reisverslag vonden. Iets wat jullie vaker zouden willen zien als ik ergens op vakantie ben geweest? En vind je deze opzet (a la behind the scenes) dan leuk, of zou je het liever anders zien? Zoals ik al zei, dit is ook nieuw voor mij en ik ben nog een beetje zoekende of -en zo ja, hoe- ik dit wil voortzetten.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

22 reacties

 1. gerrie Koelemeijer schreef:

  Hoi Laura. Wat een leuk verslag. Je loopt als het ware een beetje met jullie mee. Dank je wel.

 2. Debbie Bodewes schreef:

  Leuk verslag!! De hummingbird bakery stond ook al op mijn lijstje en ik heb al gereserveerd bij Jamie’s 15 ?. Ik ga ook 3 hele dagen en ik ga zeker wat van je tips bezoeken. In ieder geval ook Borough Market.

  1. Laura schreef:

   Oh wat leuk, veel plezier!

 3. Gerda schreef:

  Leuk om te lezen, Laura.
  Veel gezien in 3 dagen zeg.

 4. Marion schreef:

  Hoi Laura. Het was net of ik weer in Londen liep; ik ben er al heel vaak geweest maar krijg er nooit genoeg van. Wist je trouwens dat de Whole Food Market niet alleen een heel grote supermarkt is maar dat het allemaal biologisch is? Ik heb me daar ook staan verbazen over de hoeveelheid kruiden die je er kon scheppen en de hoeveelheid verschillende salades en verse vis die ze daar verkopen. Ik loop er altijd even binnen.

  Volgende keer ga ik ook zeker een keer kijken bij de Borough Market.

  Zijn jullie trouwens niet naar Portebello Road geweest? Volgende keer echt doen!!! Als je daar uit de metro stapt heb je aan de overkant ook een restaurant zitten van Jamie Oliver. Je kan er boven ook workshops volgen wat wij vorige keer gedaan hebben toen we in Londen waren. Dit was hartstikke leuk om te doen en is zeker een aanrader. Je moet het wel van te voren reserveren.

  1. Laura schreef:

   Nee niet geweest, maar klinkt leuk. Ik onthoud hem voor de volgende keer 😀

 5. Carinja schreef:

  Hoi Laura,

  Je kunt via Wimdu.nl een kamer huren en bij de locals thuis verblijven. Erg leuk en zo beleef je Londen weer op een andere manier. Ik heb dit bijv ook in New York gedaan erg leuk!

  Aan de rand van Borough Market ligt Monmouth coffee, de koffiebonen van Monmouth zijn en begrip in Londen. Hier moet je dus een kop koffie drinken. Alleen al het zetten van de koffie is al de moeite van het bezoek waard.

  Een mooi historische pand,sfeer en heel veel boeken, Daunt Books (83 marylebone highstreet).

  Het Science Museum is ook echt wel de moeite waard. (Mijn partner heeft me er heen gesleept, ik ben niet zo van het technische en wetenschap e.d, maar ik vond het een mooie museum)

  Vrijdag vlieg ik weer naar Londen om eerst een tussenstop te maken in Cambridge om mijn schoonzus op te zoeken. Zaterdags weer met de trein naar Londen om nog 3 dagen daar te mogen genieten.

  Wie weet kom ik nog leuke winkeltjes, lunchrooms en bakkers tegen. Aan zoet geen gebrek in Londen!

  1. Laura schreef:

   Wat een leuke tips, dank je wel!

 6. Rascha schreef:

  Met alle respect, er zijn al zoveel reisverslagen (met tips), dat ik er niet op zit te wachten. Je schrijft leuk, daar niet van, maar ik hou meer van je foodblog en heerlijke bakrecepten.

  1. Laura schreef:

   Thanks voor je feedback. Ik zal voornamelijk recepten etc. blijven delen hoor 😉 Dit wilde ik gewoon eens proberen 🙂

 7. Miriam schreef:

  Wij hebben tijdens ons verblijf in Londen gebruikt gemaakt van de Londen Pass. Je kunt uit een aantal varianten kiezen met bijbehorend tarief.
  Met deze kaart kun je een heleboel bezienswaardigheden bezoeken. Je hoeft, omdat je de kaart zelf al betaald hebt, geen toegang meer te betalen. Bij sommige bezienswaardigheden krijg je zelfs voorrang!

  Het is wel zinnig om van tevoren even een lijstje te maken met de dingen die je graag zou willen doen met de Londen Pass, om zo uit te vogelen of de pas je voordeel gaat bieden.
  Onderdeel van het Londen Pass programma is oa: Tower Bridge, Tower of London, Greenwich, Westminster Abby. London Zoo (en echt nog veel meer).

  Als je nog eens ene keer in Londen bent moet je zeker Choccywockydoodah (van het TLC programma) een bezoekje brengen. Ze zitten in Londen aan de Fourbert’s Place, vlakbij Carnaby street. En daar een kopje chocolademelk drinken en met een stuk chocoladetaart (je zit daarna wel propvol en als je samen bent… is delen aan te raden) in Café du Chocolate.

  Als je van Harry Potter houd is het ook nog erg leuk om naar House of MinaLima te gaan. Ze zijn alleen ’s middag’s geopend en toegang is gratis. MinaLima zijn de grafisch ontwerpers die ook veel voor de Harry Potter films hebben ontworpen. Ze hebben in de Greekstreet een tijdelijke pop-up store, waar ook een kleine tentoonstelling te zien is over hun werk in de Harry Potter films.

 8. Marianne schreef:

  Heel gezellig om te lezen Laura? En wat gezellig samen met je vader een paar daagjes weg.

  Groetjes, Marianne

 9. Greet schreef:

  Ben met schoolreis vroeger op die plaatsen geweest ,heb je ook het wassenmuseum bezocht.
  Jawel die plaatskes ken ik allemaal .
  De foto’s met het vliegtuig heb ik ,maar jij hebt van alles wat ,mooi ,hoor

 10. André Kieft schreef:

  Mooi geschreven Laura, net of we weer in London zijn en wat hebben we genoten.

  XX Pap

 11. Carla schreef:

  Hoi Laura,

  Leuke blog! Net of ik ook in Londen ronddool.
  Leuke reactie van je vader ook! Fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad!
  Ik ben trouwens verzot op reisverhalen of het nu in een detective voorkomt of in een roman, korte of lange reisverslagen: ik geniet er van!
  Xus,
  Car

 12. Evy schreef:

  Hoi Laura
  Zelf ben ik een paar jaar geleden naar Londen geweest en wou ik een bezoek brengen aan de bakwinkel van Jane Asher. Na enig zoeken vonden we de shop, wauw!!!! Zeker de moeite, een aanrader.
  Je kan eens kijken op haar site 🙂
  http://Www.janeasher.com. Haar adres 24 cale streelt, London SW3 3QU
  Het is een shop voor party cakes en een sugarcraft shop ?
  Groetjes

  1. Laura schreef:

   Oeh die ga ik onthouden 😀

 13. Ans Blok schreef:

  Leuk blog, heb ook wel erg veel zin om naar Londen te gaan. Zou graag eens bij Ottolenghi een kijkje nemen en eten natuurlijk.

 14. Evelien schreef:

  Een ontzettend leuk reisverslag! Vooral leuk om foto’s te zien en verhalen te lezen over dingen die ik zelf heb gezien/gedaan.. ? Maar ik mis Choccywoccydoodah. ? Als bakblogster had je dit chocoladeparadijs toch moeten bezoeken? ?

 15. Kim schreef:

  Tip voor een eventuele volgende keer, er rijden vanaf Gatwick bussen voor 10 euro retour. Reistijd ongeveer 60 minuten.

 16. Evelien schreef:

  Camden Town met al zijn foodstalletjes en in naar de Churchill Arms metro Nothing Hill, een soort pub waar ze heerlijk noodles verkopen en zomers is het helemaal versierd met bloemen en s winters met kerstverlichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *