Kanelbullar – Zweede kaneelbroodjes

Gepost: 5 augustus 2020 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
Kanelbullar – Zweede kaneelbroodjes
284

Toen ik twee jaar terug een weekend in Zweden was heb ik uiteraard meerdere kanelbullar gegeten. Dat zijn Zweedse kaneelbroodjes, kenmerkend zijn vaak de suikerparels die je bovenop de broodjes ziet. Die heb ik dus ook gebruikt. Je zult je misschien afvragen of kanelbullar hetzelfde zijn als de Amerikaanse cinnamon rolls of buns, maar dat is niet het geval. Het idee lijkt natuurlijk op elkaar, maar in kanelbullar gaat ook kardemom in het deeg. Verder zijn de verhoudingen in ingrediënten ook net even anders en gaat er ook geen ei in het deeg. Om zelf te kunnen oordelen moet je ze gewoon eens maken 😉 .

Kanelbullar - Zweedse kaneelbroodjes-2a

Recept afdrukken

4.70 van 59 stemmen

Kanelbullar – Zweedse kaneelbroodjes

Wie eens in Zweden is geweest heeft daar vast kanelbullar gegeten. Ik deel het recept voor deze Zweedse kaneelbroodjes met jullie.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 420 gram bloem
  • 7 gram instant gist (droge gist)
  • 1 tl kardemom
  • 0,5 tl zout
  • 50 gram suiker
  • 75 gram zachte ongezouten roomboter
  • 250 ml melk lauwwarm

Vulling

  • 75 gram zachte ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel

Topping

  • 1 ei losgeklopt
  • 2-3 el parelsuiker

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix in 5-7 minuten tot een mooi soepel deeg.
  • Plaats het deeg in een kom die je afdekt met een deksel, keukenfolie of schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 40 cm. Roer de ingrediënten voor de vulling door elkaar en smeer het deeg er mee in.
  • Rol het deeg op vanaf de lange zijde. Gebruik een scherp mes om het in 12 plakken te snijden. Leg de stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte.
  • Dek de plaat met broodjes af en laat 45 minuten rusten.
  • Smeer de broodjes in met het losgeklopte ei en strooi er de parelsuiker overheen.
  • Bak de kaneelbroodjes in ongeveer 12-14 minuten op 220 °C gaar en goudbruin (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Buiten de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar. In de vriezer tot wel 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

36 reacties

  1. Maaike schreef:

    Leuk dat je dit recept deelt! Mijn ervaring is, dat je dit echt met verse gist moet maken, zoals dit ook in Zweden gedaan wordt. Je tweede rijs is dan ook niet nodig, je kunt na het vormen direct bakken. Ik zou daarnaast gewone suiker gebruiken voor de vulling, ipv basterdsuiker. Ik vind zelf dat basterdsuiker teveel een karamel smaak geeft (maar dat is natuurlijk helemaal persoonlijk!)

  2. Meike schreef:

    Wat is kardemom en waar koop je het?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kardemom is een kruid, je kunt het in poedervariant gewoon bij de gedroogde kruiden in elke supermarkt vinden.

  3. Karen schreef:

    Zou je deze de avond van te voren kunnen maken en dan ’s morgens afbakken?

  4. Ellen schreef:

    Ze zien er heerlijk uit! Kun je het deeg ook in een broodbakmachine maken?

  5. Nienke schreef:

    Echt onwijs lekker! Rustig laten rijzen en het deeg is heeeerlijk zacht! Gaat zeker vaker gemaakt worden!!

  6. Misja schreef:

    Vandaag deze kaneelbroodjes gemaakt en ze zijn echt super lekker geworden. Tijdens het bakken al de heerlijke brood en kaneel geur door het hele huis… Ideaal ook om met deze hoge temperaturen brood te maken. Ze zijn heel licht, luchtig en zacht geworden. Is dit ook de bedoeling?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt! Ik kan niet helemaal beoordelen hoe luchtig ze precies zijn geworden bij jou natuurlijk.. Maar fijn dat ze lekker waren!

  7. Wilhelmien schreef:

    Ik heb ze met mijn kleinzoon gebakken en ze waren lekker, maar ik vond ze wat droog. De meeste boter loopt er door het bakken uit. Heb je daar een tip voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend, daar heb ik geen last van gehad. Wel stevig genoeg opgerold en warm gegeten?

      1. Wilhelmien schreef:

        zo stevig als maar kan, en warm of koud gegeten maakt niet uit, toen ze uit de oven kwamen lag alle boter gesmolten op het bakblik!

  8. Sarah schreef:

    Hoi,
    Kan ik ze ook met verse gist bakken en dan de 2e rijs overslaan? Of is dat niet mogelijk?

    Mvg, Sarah

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan ze zeker met verse gist bakken, maar dan heb je met name een andere hoeveelheid gist nodig. Ze moeten nog steeds twee keer rijzen.

  9. EM schreef:

    Maakt het uit wat voor soort melk je gebruikt; kan het ook met bijvoorbeeld sojamelk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat lijkt me prima.

  10. Fabia schreef:

    Welke bloem gebruik je hiervoor het beste? Zelfrijzende bloem?

    1. Sarah schreef:

      Hoi Fabia!

      Gewone patentbloem of tarwebloem lijkt mij hiervoor prima. Zelfrijzend bakmeel is iets anders als bloem dus zal ik u niet aanraden! Zelfrijzend bakmeel lijkt op bloem met bakpoeder erdoorheen. En bakpoeder doet men ook niet overal doorheen. Uit eigen ervaring kan ik u mededelen dat het een zeer lekker recept is met net uit de oven zijn ze het allerlekkerste!

      Mvg, Sarah

    2. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat is zelfrijzend bakmeel. Bloem rijst niet van zichzelf. Tarwebloem leent zich goed voor dit recept!

  11. Birgit schreef:

    Wat een heerlijk recept, makkelijk te volgen Ik heb de kaneelbroodjes vanmiddag gemaakt en ze zijn verrukkelijk. Het was alleen heel lastig om aan de parelsuiker te komen. Geen één supermarkt hier had het. Uiteindelijk via een banketbakker wat bemachtigd.

    1. Leen schreef:

      Parelsuiker kan je in de supermarkt kopen.
      Is overal verkrijgbaar, meestal van het merk Tienen.

      1. Birgit schreef:

        Helaas, heb iedere supermarkt hier gehad, maar ze hadden het nergens. Website van Welkoop zegt het ook te hebben, maar ook daar niet.

        1. Gerdien schreef:

          Je kan het ook heel makkelijk zelf maken door een heel erg klein laagje water in een (steel)pan te doen, er dan (+-20g) suiker in de doen, op middenhoog-vuur het wateronderdompelde suiker in beweging te houden. Houdt het goed in beweging (ga langs de hele bodem) zodat het niet al te erg aankoekt. Wanneer het lijkt alsof het water bijna helemaal verdampt is, dan haal jehet pannetje van het vuur en hou je het in beweging tot je parelsuiker hebt! De pan is erna makkelijk schoon te maken met kokend-heet water! Het aangekoekte suiker zal oplossen alsof het suiker in de thee is.

          1. Birgit schreef:

            Bedankt Gerdien, ga ik proberen

  12. Trijnie schreef:

    Super lekker resultaat! Ik heb het iets moeten aanpassen, en zelfrijzend bakmeel gebruikt en basterdsuiker. Ging prima!

  13. Merisa schreef:

    Waar kan ik parelsuiker kopen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In veel online webshops of in sommige speciaalzaken.

  14. Lisanne schreef:

    Kunnen de broodjes ook ongebakken ingevroren worden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar dat moet zeker kunnen.

  15. Lisanne schreef:

    Dan na de 2e rijs sessie? Of wat denk je

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat ik dat zou doen ja.

  16. Hilde schreef:

    Het deeg is bij mij extreem zacht. Wat kan ik doen om het steviger te laten worden? Het oprollen en snijden is alsof je pudding bewerkt. Wat heb ik gemist?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, wat rot zeg. Dat is heel lastig om te zeggen op afstand, heb je lang genoeg gekneed? Zou er iets mis kunnen zijn gegaan bij het afwegen?

  17. Ditte schreef:

    Wilhelmien ik had dat laatst ook dat alle boter op het bakblik lag.
    Ik had boter gekocht, verse, bij de Turkse winkel en daar zit meer water in.
    Nooit eerder meegemaakt

  18. Ruth schreef:

    Hoi,

    Alles netjes afgewogen, gekneed en 1h laten rusten. Maar helaas was het hoopje niet gerezen tot 2x het volume. Wat nu?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien was het te koud in huis, gistdeeg moet op een warme plek staan om voldoende te kunnen rijzen. Verder kunnen er veel andere factoren mee spelen waardoor deeg niet goed wil rijzen.

  19. Mar schreef:

    tip: als vervanging voor de parelsuiker je kan ook gewoon suikerklontjes fijnhakken, werkt perfect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *