Ga terug
+ personen
Kokos cheesecake
Opslaan Recept afdrukken
4.89 van 9 stemmen

Kokos cheesecake

Op zoek naar een cheesecake met kokos? Zoek niet verder, ik bakte voor jullie de ultieme kokos cheesecake met kokosslagroom en geroosterde kokosvlokken.
Porties: 12 personen
Voor een 24 cm springvorm

Ingrediënten

Bodem

  • 240 gram kokos biscuitjes
  • 100 gram ongezouten roomboter

Cheesecake

  • 600 gram roomkaas
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 400 ml kokosmelk 1 blik, volvet
  • 2 tl vanille-extract
  • 100 gram gedroogde kokosrasp

Topping

  • 400 ml kokosmelk* 1 blik, volvet
  • poedersuiker
  • grove kokosvlokken geroosterd

Benodigdheden

  • 24 cm springvorm

Instructies

VOORBEREIDING

  • Zet de blikken kokosmelk een dag van tevoren in de koelkast. De kokosroom en het kokoswater scheiden zich op deze manier van elkaar en voor dit recept heb je enkel de room nodig. Je schept de room er de volgende dag gemakkelijk met een lepel vanaf en het overgebleven kokoswater kun je bewaren voor een smoothie bijvoorbeeld.

BEREIDING

  • Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Maal de koekjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede springvorm en druk stevig aan op de bodem.
  • Maak de vulling, oftewel het beslag, voor de cheesecake. Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix kort tot deze zijn opgenomen. Roer vanille-extract samen met de kokosroom (van 1 blik) los en voeg al mixend toe. Voeg 100 gram geraspte kokos toe en klop tot en glad geheel, maar niet te lang.
  • Voeg nu eventuele smaakmakers toe aan het basisbeslag, zoals een kokos aroma voor een extra intense kokossmaak. Giet het beslag op de koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de cheesecake in 60 minuten gaar op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Schep de kokosroom uit het tweede blik kokosmelk en klop stijf met de mixer. Mix er op het laatste moment ook een eetlepel poedersuiker doorheen. Smeer het uit over de cheesecake en versier met de geroosterde kokosvlokken en eventueel wat stukjes verse mango of ananas.

Tips

  • Voor een extra intense kokossmaak kun je wat kokosextract (dit kun je online bestellen of je haalt het bij natuurwinkels of toko's) of Malibu door het beslag  mengen.
  • In plaats van het gebruik van een blik kokosmelk voor de slagroom, kun je natuurlijk ook gewone slagroom gebruiken en hier wat kokosextract doorheen mengen.
  • Voor een variatie op deze cheesecake kun je ook wat lemon curd over de taart verdelen en daarna pas de slagroom aanbrengen. Of ook lekker, smeer een lekkere laag chocolade ganache over de cheesecake voor een heuse bounty cheesecake.
  • Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, steek er dan een houten pollepel tussen.
  • Je kunt de koekjesbodem van de cheesecake ook tegen de zijkanten van de bakvorm aan plakken, zoals ik bij mijn confetti cheesecake deed. Doe dit tot ongeveer 3 cm hoog.
  • Tips voor het bakken van de perfecte cheesecake vind je hier.
Bewaren
Lees hier alles over het bewaren van cheesecake.