Ga terug
+ personen
Opslaan Recept afdrukken
4.56 van 9 stemmen

Cijfertaart

Taarten maak je in allerlei verschillende vormen en maten. Je kunt er dus ook cijfers van maken! Met dit recept voor cijfertaart vertel ik je hoe!
Porties: 12 personen

Ingrediënten

Cake

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren (M)
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Vulling

  • witte chocolade botercreme (recept, je hebt ongeveer de helft tot driekwart nodig)

Topping (Alles dat je leuk en lekker vindt, ik gebruikte het volgende:)

  • Oreo’s
  • chocolate chip cookies
  • Maltezers
  • M&M’s

Instructies

Bereiding cake

  • Begin met het bakken van de cakes. Je maakt van bovenstaande hoeveelheden twee ronde cakes van 15 cm in doorsnede.
  • Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Als laatst voeg je zelfrijzend bakmeel en het zout toe, mix tot deze ingrediënten zijn opgenomen. Je hebt nu een mooi cakebeslag.
  • Vet twee bakvormen en bestuif deze met bloem. Gebruik je bakpannen (zonder rand die je los kunt halen), leg dan ook nog even een bakpapiertje op de bodem. Hier lees je hoe je dat snel en simpel doet.
  • Verdeel het beslag over de twee bakvormen en spreid met een spatel gelijkmatig uit.
  • Bak de twee cakes in ongeveer 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) tot ze gaar zijn en goudbruin kleuren.

Vorm maken van cake

  • Ik maakte het cijfer 8, aan de hand van stap voor stap foto’s laat ik je zien hoe je zelf een 8 kunt maken van 2 ronde cakes. Voor de andere cijfers kun je dit schema even bekijken.
  • Bekijk hoe je de 8 wilt vormen door de ene cake een stukje boven de ander te houden. Laat de cake een beetje op de ander steunen terwijl je met een mes uit de onderste cake een ‘hap’ snijdt.
  • Snijd de bovenkant van de cakes af mocht de taart te bol zijn, dit hoeft maar een klein beetje te zijn, dit wordt straks namelijk de onderkant van de taart. Snijd dan de cake horizontaal doormidden. Met een ronde uitsteker steek je de gaten van de 8 uit. Het begint al ergens op te lijken nietwaar?!

Vullen en decoreren

  • Draai de cakes in hun geheel om en verwijder de bovenste laag. Pak een spuitzak met gladde ronde spuitmond die je vult met de witte chocolade botercreme. Spuit kleine toefjes op de cakes. Leg de bovenste lagen cake weer terug op de taart. Spuit ook op de bovenste laag cake toefjes van de crème.
  • Nu hoef je alleen nog maar de taart af te maken met decoraties naar keuze. Begin met de grootste decoraties en werk zo langzaam toe naar de kleinste tot de taart goed is gevuld en je tevreden bent.

Koek als basis gebruiken

  • Ik maakte de taart van cake, wil jij wel koek als basis gebruiken? Maak dan mijn recept voor vanille suikerkoekjes, ik heb ook een chocoladevariant online staan. Je rolt het deeg dan uit tot een grote lap van een halve centimeter dik. Snijd het cijfer (of de letter) die je wilt maken twee keer uit en bak ze in de oven. Ze zullen wat langer nodig hebben dan kleine koekjes. Ik zou beginnen met 20-25 minuten of tot de randjes goudbruin beginnen te kleuren. Laat de koek volledig afkoelen op de bakplaat voordat je hem verplaatst.
  • Verder gaat het met vullen net zoals bij de taart die ik maakte. Zorg dat je een vulling gebruikt die stevig is, anders is het bij aansnijden een chaos (wat het waarschijnlijk sowieso wel zal zijn). Houd er ook rekening mee dat de vulling invloed heeft op de koekbodem, deze wordt na verloop van tijd zachter. Om dit enigszins tegen te gaan kun je de koeken aan de zijdes waar ze in aanraking komen met de vulling een laag gesmolten chocolade aanbrengen.
  • En dan als laatst, of je nou koek of cake als basis gebruik: alle decoraties zijn mogelijk. Gebruik wat jij mooi en lekker vindt. En met vullingen kun je ook flink variëren, hier vind je een overzicht met alle recepten die al online staan.

Tips

  • Tip: Van de overgebleven stukjes cake kun je deze heerlijke lemon curd cake truffels maken!
Bewaren
Wil je de cake enkel tot de volgende dag bewaren? Dan kan dat prima buiten de koelkast op een koele, donkere plek. Voor langere tijd kun je de cake beter in de koelkast bewaren, tot maximaal een week. Zet de cake luchtdicht afgesloten in een grote taartdoos, en dek de eventueel aangesneden delen af met aluminiumfolie.