Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg dan het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen.
Voeg de bloem en het zout toe en meng tot een stevig deeg. Kneed op het laatste moment de stukjes chocolade erdoor. Ik gebruikte pure chocolade en hakte deze fijn.
Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast te rusten.
Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem, omdat het recept al veel bloem bevat gaan de koekjes anders te ‘bloemerig’ smaken.
Steek de koekjes uit met een vorm/uitsteker naar keuze. Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Kleine koekjes bak je iets korter, dus het werkt het beste om per bakplaat koekjes van dezelfde grootte af te bakken.
Als de randjes van de koekjes goudbruin beginnen te kleuren kun je ze uit de oven halen. De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.
Als de koekjes volledig afgekoeld zijn kun je ze decoreren.
Niet-gedecoreerde koekjes kun je het best in een afgesloten trommel bewaren, daarin kunnen ze wel 4 tot 6 weken goed blijven. Over het bewaren van gedecoreerde koekjes lees je hier meer.