Ga terug
+ stuks
kerstkransjes recept
Opslaan Recept afdrukken
4.64 van 11 stemmen

Kerstkransjes recept

Ken je die lekkere roomboter kerstkransjes uit de winkel? Die koekjes kun je met dit recept hartstikke makkelijk zelf maken en ze zijn stukken lekkerder.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 geklutst ei (om in te smeren)
  • geschaafde amandelen en suikerparels ter decoratie

Instructies

Kerstkransjes maken

  • Voeg boter, basterdsuiker en vanillesuiker samen en klop dit tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Voeg bloem en zout toe en kneed tot een stevig koekdeeg. Wikkel in folie en leg het deeg minstens een uur in de koelkast.
  • Als het deeg gekoeld is, rol je het uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Neem een (gekartelde) uitsteker van ongeveer 7 cm doorsnede en steek de koekjes uit.
  • Leg de kerstkransjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek dan met een kleine, gladde uitsteker een kleine cirkel uit het midden. Door dit pas te doen wanneer ze op de bakplaat liggen, zorg je ervoor dat ze hun vorm zo goed mogelijk behouden.
  • Kluts het ei en smeer de koekjes hier mee in. Strooi de geschaafde amandelen en/of suikerparels over de koekjes heen.

Kerstkransjes bakken

  • Bak de kerstkransjes in 14-16 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips
Voor de oplettende lezer; dit is inderdaad mijn basisrecept voor koekjes met een kleine aanpassing zodat ze minder uitlopen in de oven. Voor de stap voor stap foto’s van de bereiding van het deeg kun je hier terecht.
Bewaren
Wil je de kerstkransjes bewaren? Ik geef je hier mijn bewaartips!