Ga terug
+ personen
Rabarbertaart recept
Opslaan Recept afdrukken
4.50 van 2 stemmen

Rabarbertaart met frangipane recept

Rabarber is ontzettend goed te gebruiken in zoete recepten. Deze rabarbertaart met frangipane is daarom ook echt een succes!
Porties: 12 personen

Ingrediënten

  • zandtaartdeeg (volgens recept)
  • 0,5 portie frangipane (volgens recept)
  • 350 gram rabarber (ongeveer)
  • 1 el citroensap
  • 1 el vanillesuiker

Decoratie

  • geklutst ei (je houdt een half ei over van het deeg)
  • geschaafde amandelen
  • rietsuiker

Instructies

  • Maak het zandtaartdeeg volgens recept. Maak er een ronde schijf van, wikkel deze in folie en leg minimaal een halfuur in de koelkast.
  • Ondertussen maak je de frangipane volgens recept. Zet dit even apart.
  • Was de rabarber en snijd hierna de uiteinden van de rabarber af. Snijd de rest in vierkante blokjes die (ongeveer) even groot zijn. Voor het patroon is het handig als je rabarberstelen ongeveer even dik zijn. Doe de stukjes rabarber in een kom met citroensap en vanillesuiker, roer door elkaar.
  • Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit op een vel bakpapier tot een ronde schijf die niet groter is dan je bakplaat.
  • Verdeel de frangipane in het midden, laat de randen rondom (ruim) vrij. Verdeel de blokjes rabarber over de vulling. Je kunt er net zoals ik een patroon van maken, je kunt ze er ook gewoon in een keer vanuit de kom overheen verdelen.
  • Vouw de randen deeg over de vulling heen om de galette te vormen. Ik vind het handig om het bakpapier hiervoor te gebruiken, dan weet je zeker dat het deeg niet scheurt.
  • Smeer de randen in met het geklutste ei en strooi er geschaafde amandelen en rietsuiker overheen.
  • Bak de rabarber galette in 25-30 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als hij mooi goudbruin van kleur is dek je hem losjes af met aluminiumfolie.
  • Zet de galette dan terug in de oven en bak hem in nog eens 10-15 minuten op 180 graden tot de frangipane vulling gaar en/of goudbruin is. Controleer dit door er een prikker in te steken, als deze er schoon uitkomt is de vulling gaar.
Tips
Komt je prikker er net niet schoon uit? Laat de galette dan nog even in de oven zonder folie staan. Houd hem wel goed in de gaten!
Bewaren
De taart is het lekkerst als je hem binnen 1-2 dagen opeet, bewaar hem losjes afgedekt (kan buiten de koelkast). Luchtdicht verpakt kun je de taart ook tot max. drie maanden invriezen.