Deze Pumpkin pie past perfect bij het najaar en is heerlijk van smaak. Lekker bij de high tea of als dessert.
Porties: 10- 12 personen
voor een quichevorm van 24 cm
Ingrediënten
Bodem
1portiezandtaartdeeg(volgens recept)
Vulling
500grampompoenpuree(volgens recept)
175gramlichtbruine basterdsuiker
250mlslagroom
150mlmelkhalfvol of vol, beide kan
2eieren(M)
1elpumpkin spice(volgens recept)
Topping
geklopte slagroom
Extra
1portieblindbakvulling
Benodigdheden
quichevorm 24 cm
Instructies
Maak het zandtaartdeeg volgens recept. Als het deeg voldoende heeft gerust, ga je door met onderstaande stappen.
Rol uit tot ongeveer 5 mm dikte en bekleed je (ingevette) taartvorm ermee. Snijd het deeg aan de bovenkant recht af. Houd het eventueel iets ruimer omdat het deeg in de oven kan krimpen, waardoor je taart iets minder hoog wordt.
Neem een stuk bakpapier, maak er een prop van en vouw weer uit. Het is nu beter te vormen, leg het bakpapier in je bakvorm. Verdeel een blindbakvulling over het bakpapier.
Bak de taartbodem eerst 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) mét de blindbakvulling.
Na 20 minuten haal je de taart uit de oven en verwijder je het bakpapier met de blindbakvulling. Schuif de bakvorm weer terug in de oven. Bak de taartbodem nu nog eens 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) zonder blindbakvulling.
Vulling
Terwijl de bodem in de oven staat, kun je de vulling bereiden. In een kom doe je de pompoenpuree, suiker, slagroom, melk, eieren en pumpkin spice kruiden tegelijk bij elkaar. Gebruik een garde of mixer om er een egaal mengsel van te kloppen.
Zodra je taartbodem goed is voorgebakken kun je direct de vulling op de (nog warme) bodem gieten. De vulling rijst iets, maar niet veel. De vulling mag dus tot net onder de rand van de taartbodem worden geschonken.
Bak de taart in ongeveer 45 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte). Let op, dit is een lagere temperatuur dan bij het bakken van de bodem, dus schakel de temperatuur op tijd terug.
De taart is goed als het midden van de taart nog een klein beetje wiebelig is wanneer de de vorm licht heen en weer schudt.
Laat de taart volledig afkoelen voor je hem aansnijdt of laat enkele uren opstijven in de koelkast. Serveer met een toef slagroom.
Tips
Ik gebruikte een quichevorm, deze is iets hoger dan de standaard taartvormen en die ruimte heb je echt nodig.
De taartbodem mag natuurlijk ook afgekoeld zijn, mocht je die al op een eerder moment willen maken.
Bewaren
Afgedekt/verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast. Invriezen (tot 3 maanden) is mogelijk, maar kan wel invloed hebben op de structuur van de vulling.