Maal de speculoos koekjes fijn. Smelt de boter in een pan en roer er daarna de koekkruimels door. Stort het koekmengsel in de ingevette en met bakpapier beklede bakvorm. Verspreid gelijkmatig en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Maak nu het cheesecakebeslag. Klop roomkaas, suiker en Speculoospasta romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix kort tot deze zijn opgenomen.
Roer in een aparte kom zure room en vanille-extract los en voeg dit al mixend toe aan het roomkaasmengsel. Voeg als laatst bloem toe aan het beslag en mix kort tot dit is opgenomen. Giet het beslag in de springvorm en strijk glad met een spatel.
Bak de cheesecake in 60 minuten gaar op 150°C (boven- en onderwarmte). Zet er een klein ovenschaaltje met heet water op het rooster (of op de bodem) bij om de kans op scheuren in je cheesecake te verkleinen.
Na het bakken zet je de oven uit. Laat de cheesecake in de oven afkoelen met de ovendeur dicht of op een klein kiertje.
Wanneer de cheesecake op kamertemperatuur is, zet je hem in de koelkast. Laat hem hier minimaal 4 uur opstijven.
Voor het serveren verwarm je de speculoospasta in de magnetron (of in een pannetje). Giet de pasta over de taart en verspreid gelijkmatig. Gebruik de fijngemalen koekjes voor een decoratieve rand op de taart.
Tips
Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, steek er dan een houten pollepel tussen.
Je kunt de koekjesbodem van de cheesecake ook tegen de zijkanten van de bakvorm aan plakken, zoals ik bij mijn confetti cheesecake deed. Doe dit tot ongeveer 3 cm hoog.