Om spritsen te bakken maak je een wrijfdeeg. Dit kan met de hand op je aanrecht, maar het kan ook met de mixer met een platte menghaak of vlindergarde. Ik koos voor het laatste.
Doe de boter en de basterdsuiker in de kom van een staande mixer en mix tot het geheel wittig is geworden en zalvig aanvoelt, dat duurt zeker 3 minuten, misschien wel langer.
Voeg nu de overige ingrediënten toe en mix nogmaals voor enkele minuten tot alles vermengd is en je een samenhangend deeg hebt.
Doe het deeg in de spuitzak met gekartelde spuitmond (1M bijvoorbeeld, de spuitmond moet in ieder geval groot genoeg zijn) en spuit jouw gewenste vorm sprits op een met bakpapier beklede bakplaat.
Hou de spuitzak recht boven de bakplaat als je de spritsen op spuit en spuit ze compact. Gebruik voor iedere sprits hetzelfde formaat en dezelfde vorm, zodat de baktijd voor ieder koekje gelijk is. Ik maakte de speculaas spritsen rond en drukte een pecannoot in het midden.
Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin op 180 C° (boven- en onderwamte). De baktijd is afhankelijk van het formaat, maar een goed gebakken sprits herken je aan de randjes die mooi goudbruin zijn geworden en het koekje zelf goudgeel is.
Tips
Je kunt i.p.v. losse spritsen ook 3 lange stroken van het deeg zigzaggend op de bakplaat spuiten. Na het bakken moet je de stroken dan meteen met een (palet)mes snijden tot het gewenste formaat koek.
25 gram losgeklopt ei staat ongeveer gelijk aan een half ei (M). Het heeft de voorkeur om dit af te wegen op de weegschaal.
Tips
Je kunt i.p.v. losse spritsen ook 3 lange stroken van het deeg zigzaggend op de bakplaat spuiten. Na het bakken moet je de stroken dan meteen met een (palet)mes snijden tot het gewenste formaat koek.
Bewaren
Net zoals de meeste koekjes kun je spritsen 4 - 6 weken bewaren in een afgesloten trommel. Lees alles over het bewaren van koekjes.