Deze bladerdeeg ster met amandelspijs en stukjes speculaas is een echte december traktatie. Heerlijk tijdens de zondag brunch of bij het kerst ontbijt.
Klop het ei los en meng driekwart door de amandelspijs. Kneed stevig door en zet opzij.*
Leg de plakken vers bladerdeeg naast elkaar op je aanrecht en zet de springvorm erop.
Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm een cirkel uit elke plak bladerdeeg. Het resterende deeg heb je niet nodig voor dit recept.*
Neem één ronde lap bladerdeeg en smeer de amandelspijs er gelijkmatig over uit. Verkruimel de speculaas en verdeel over de amandelspijs. Druk een beetje aan. Leg de tweede cirkel bladerdeeg erop en druk met een vork de buitenranden tegen elkaar.
Zet een kommetje (ongeveer 7 centimeter doorsnee) op z’n kop in het midden van de cirkel en snijd stroken vanaf het kommetje tot aan de rand. Voor mij werkte dit makkelijk: begin met vier kwarten en maak in elke kwart nog drie sneden zodat je in totaal 16 stroken hebt.
Draai elke strook twee tot drie keer dezelfde kant op en smeer in met het resterende ei.
Bak de bladerdeegster in 20-25 minuten goudbruin op 200ºC (boven- en onderwarmte). De bladerdeeg ster is warm het lekkerst, dus serveer direct.
Tips
De amandelspijs moet lekker smeuïg en smeerbaar zijn. Is dat het niet? Meng er dan nog 1 á 2 eetlepels melk doorheen.
Wat te doen met het resterende bladerdeeg? Maak er bijvoorbeeld supermakkelijke bladerdeegstengels van. Lekker met kaas, Italiaanse kruiden of sesamzaadjes.
Bewaren
Op een schaal, afgedekt met aluminiumfolie, blijft deze zoete bladerdeeg ster 3-4 dagen goed. Warm hem voor het serveren weer even op. Vijf minuutjes op 200ºC is voldoende.