Vet de tulband bakvorm goed in, zorg ervoor dat je geen enkel hoekje overslaat. Bestuif hierna met bloem en tik het teveel aan bloem er vanaf.
Doe de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baking soda, speculaaskruiden en het zout) in een kom en meng door elkaar.
Mix in een andere kom de boter met de basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de eieren (één voor één) en het vanille-extract toe tot deze zijn opgenomen.
Voeg nu ook de zure room toe en mix door het beslag. Als laatste voeg je de droge ingrediënten toe, mix tot het laatste restje bloem is opgenomen.
Verspreid het beslag gelijkmatig in de vorm en bak de cake gaar in een voorverwarmde oven van 160°C voor 60 - 70 minuten (dit is afhankelijk van de exacte tulband bakvorm)
Test of de speculaascake gaar is met een cake- of satéprikker. Als er nog beslag aan blijft hangen kun je de cake nog 5 minuten terugzetten in de oven.
Is de speculaascake gaar? Laat dan afkoelen en haal uit de vorm na 10-15 minuten.
Tips
Al mijn tips voor het bakken van de perfecte tulband cake vind je in dit artikel.
De speculaas tulband kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft de speculaascake een week goed. Bewaar een tulband cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.