Citroen ricotta cake: een smeuïge, zachte cake met citroen als ondertoon. Zalig!
Porties: 12personen
22 of 24 cm bakvorm (ik gebruikte 24)
Ingrediënten
150gramongezouten roomboter
225gramfijne kristalsuiker
300gramricotta
3eierenL
1tlvanille-extract
1flinke citroensap en rasp
0,5tlbaking soda
flinke mespunt zout
180gramzelfrijzend bakmeel
Instructies
Mix de boter en 150 gram suiker tot een romig geheel. Voeg daarna de ricotta toe en mix in ongeveer 5 minuten tot het een luchtig en romig mengsel is.
Splits de eieren en mix de eigelen één voor één door het ricotta-beslag. Voeg ook vanille-extract, het sap van een halve citroen en rasp van een hele citroen, baking soda en zout toe en mix erdoor. Tot slot mix je het zelfrijzend bakmeel er kort doorheen, totdat het is opgenomen.
Neem een tweede (vetvrije) kom en mix hierin de eiwitten met de resterende 75 gram suiker stijf. Als de suiker is opgenomen door de eiwitten en je mooie stijve pieken hebt gekregen, spatel je een beetje beslag door de eiwitten. Als dit is opgenomen spatel je alle eiwitten door het beslag, terwijl je de luchtigheid probeert te behouden.
Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en bak 50 – 55 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de cake gaar is. Test dit met een satéprikker voordat je de cake uit de oven haalt, als de satéprikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
Wordt de cake aan de bruine kant? Dek deze dan halverwege af met wat aluminiumfolie.
Laat de gare cake een kwartier afkoelen in de bakvorm en laat 'm hierna afkoelen op een rooster. Bestrooi met poedersuiker voor het serveren!
Tips
Heb je wel bloem en bakpoeder in huis, maar geen zelfrijzend bakmeel? Reken hier om hoe je daar zelfrijzend bakmeel van kunt maken.
Bewaren
Luchtdicht verpakt vier dagen in de koelkast en tot drie maanden in de vriezer.