15gramgeraspte Grana Padano(of een andere harde Italiaanse kaas)
Peper en zout
Ei + extra geraspte Italiaanse kaas
Instructies
Halveer het vel bladerdeeg horizontaal en verticaal zodat je 4 rechthoeken hebt.
Bepaal bij iedere rechthoek aan de smalle kant het midden, vanuit hier snijd je in een schuine lijn naar de hoeken aan de andere smalle kant zodat je een driehoek hebt.
De twee kleine losse driehoeken (wat je hebt weggesneden) vormen samen een driehoek die even groot is. Leg de losse driehoeken tegen elkaar op de bakplaat, druk de naden een beetje vast. De grote driehoeken leg je hier straks bovenop.
In een kom roer je de ricotta, pesto, tomaatjes en geraspte kaas door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel over de 4 kerstbomen op je bakplaat. Leg er hierna de hele bladerdeeg kerstbomen bovenop.
Met een scherp mesje snijd je een klein stukje van de onderkant zodat de bomen een stam krijgen. Maak ook ‘takken’ door vanaf de zijkanten inkepingen te maken tot net iets van het midden.
Smeer de kerstbomen in met een losgeklopt eitje en strooi er nog meer geraspte Grana Padano overheen.
Bak de kerstbomen in ongeveer 14 minuten op 200°C (boven- en onderwarmte) of tot ze mooi goudbruin kleuren.
Tips
Geen zin om de zongedroogde tomaatjes te snijden en de Grana Padano te raspen? Je kunt de ricotta, pesto, tomaatjes en Grana Padano ook even kort in de blender gooien om het te mengen en fijn te malen.
Bewaren
In een afgesloten verpakking buiten de koelkast 3-4 dagen houdbaar. Houd er wel rekening mee dat bladerdeeg hapjes zachter worden als je ze bewaart. Alles over het bewaren en opwarmen van bladerdeeg hapjes lees je hier.