Ik maakte deze taart met appel, walnoten en karamel voor een babyshower. Maar het is voor iedere gelegenheid een perfecte taart!
Porties: 10personen
voor een 15 cm taart
Ingrediënten
250gramongezouten roomboter
250gramfijne kristalsuiker
5eieren(M)
2tlvanille-extract
250gramzelfrijzend bakmeel
1appelin blokjes + 1 el bloem
75gramwalnotenfijngehakt
Vulling + decoratie
1portiebotercrème
walnoten
karamelblokjes
leuke taart/cupcaketoppers
Instructies
Zorg dat je de botercrème van tevoren al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Of in ieder geval het 'papje' voor de basis zodat dat goed kan afkoelen.
Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Giet ook het vanille-extract erbij.
Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
Roer de bloem door de appelblokjes en voeg ze samen met de walnoten toe aan het beslag, spatel ze er gelijkmatig doorheen.
Bak de cake in 3 afzonderlijke lagen, hier behaal je betere resultaten mee dan wanneer je het als één grote cake bakt. Als je drie losse bakpannen hebt kun je ze tegelijkertijd bakken, anders bak je ze kort na elkaar.
Vet de bakvormen in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen.
Bak de cakes in ongeveer 30 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.
Taart afmaken
Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Als de botercrème nog niet af was, doe je dat nu.
Leg de eerste plak cake op een bord of standaard. Schep wat botercrème op de plak cake, spreid gelijkmatig uit en strooi er karamelblokjes overheen. Leg de volgende cakelaag erop en doe hetzelfde met de botercrème + karamelblokjes en leg de laatste plak cake bovenop de taart, zorg dat je de onderkant van de laatste cake naar boven doet zodat je een mooie platte bovenkant van de taart krijgt.
De resterende botercrème gebruik je om de taart rondom af te smeren. Je zult waarschijnlijk wel iets overhouden, maar dat is niet erg. Zie het linkje bij de tips voor meer informatie over het glad afsmeren van een taart. Je kunt het ook wat rustieker houden zoals ik zelf dit keer deed.
Nu is het tijd om de taart verder te versieren! Ik zette er eerst de vlaggenlijn in, gevolgd door de andere prikkers. Daartussen decoreerde ik de taart met walnoten en karamelblokjes.
De onderkant van de taart versierde ik met een randje karamelblokjes. Je kunt deze (online) bij versschillende kook/bakwinkels kopen, maar je kunt ook grotere blokjes uit de supermarkt zelf fijnsnijden.
Tips
Lees hier alles over het strak afsmeren van een taart.
Bewaren
Liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.