Recept afdrukken

Pasen crème koekjes

De lekkerste Pasen crème koekjes maak je gemakkelijk zelf. De koekjes zijn zó lekker dat je ervan blijft eten!
Porties: 35 koekjes

Ingrediënten

Voor de koekjes

  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram vanillesuiker
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 15 gram ei (M) (of 1-2 el water)
  • 135 gram bloem
  • snuf zout

Voor de crème

  • 200 gram poedersuiker
  • 2,5 el melk
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 2-3 el kokosolie (gesmolten)

Extra benodigdheden (optioneel)

  • ronde uitsteker van zo’n 3 cm in doorsnede
  • #22 Wilton spuitmondje
  • sprinkles

Instructies

  • Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en roomboter romig. Voeg dan het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg het bloem en het snufje zout toe en meng tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
  • Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem. Het recept bevat al veel bloem en je loopt dan het risico dat de koekjes er minder lekker op worden. Steek de koekjes uit met de ronde uitsteker.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 8-10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte). De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.
  • Terwijl de koekjes afkoelen maak je de crème. Doe de poedersuiker met de melk en het vanille-extract in een kom en roer tot een glad mengsel. Voeg de (gesmolten) kokosolie toe en roer tot een gladde, maar stevige crème.
  • Doe de crème in een spuitzak en spuit rozetjes op de koekjes door van binnen naar buiten te spuiten.
  • Verdeel de sprinkles over de koekjes en laat de crème uitharden.

Notities

  • Tip: Je zou misschien de kokosolie kunnen vervangen door gesmolten roomboter voor een resultaat dat nog meer lijkt op het origineel, maar dan krijg je je crème uiteraard niet zo mooi wit en zal deze ook iets zachter blijven.
  • Tip: Is de crème te hard om mee te werken. Even tussen de warme handen houden en de crème wordt vanzelf zachter. Als de crème te zacht is, voeg je meer poedersuiker toe om het dikker/steviger te maken.
  • Bewaren: De koekjes zijn in een afgesloten bak of trommel 1-2 weken te bewaren.