Voor de bereiding van de banketbakkersroom volg je dit recept. Doe de afgekoelde room in een spuitzak en zet weg in de koelkast, daar stijft de room nog verder op.
Klop het ei los. Je hebt 1 eetlepel nodig voor het deeg en de rest is voor het bestrijken van de broodjes.
Los de gist op in de melk en laat zo’n 5-10 minuten staan. Doe de overige ingrediënten, met die 1 eetlepel los geklopt ei, in de kom van je standmixer en voeg het melkmengsel toe. Kneed de ingrediënten op gemiddelde snelheid in 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Met de hand kneed je zo’n 15-20 minuten.
Als het deeg te nat is voeg je een klein beetje bloem toe en bij te droog deeg een beetje water. Het deeg is goed wanneer je het tot een dun vliesje kunt trekken waar je doorheen kunt kijken, zonder dat het scheurt.
Draai van het deeg 6-8 bolletjes en laat 10-15 minuten rusten.
Rol ieder bolletje uit tot een cirkel van zo’n 10 cm en met twee opstaande randen van ongeveer 1 cm. Dit bereik je door je roller op en neer te gaan zonder volledig door te rollen. Gebruik hiervoor een dunne roller of de uiteinde van een houten pollepel.
Neem de plantaardige olie en smeer hierin de onderste helft van je plat gerolde bolletje in, maar niet de opstaande rand. Op de foto hierboven laat ik met mijn twee vingers zien wat je insmeert met olie.
Vouw je broodje dubbel en duw lichtjes aan op het plat gerolde deel. Herhaal dit voor elk bolletje. Plaats de opgevouwen broodjes op een bakplaat, zet op een tochtvrije en warme plek en laat 1 uur rijzen. Smeer in met de los geklopte ei en bak in een hete oven, voorverwarmd op 240 °C (boven- en onderwamte), in 10 minuten goudbruin.
Smelt ondertussen een klontje boter en smeer de broodjes hier na het bakken direct mee in. Laat de broodjes afkoelen tot kamertemperatuur.
Doordat de broodjes met olie zijn ingesmeerd moet je ze nu als het goed is kunnen openscheuren, door de lippen voorzichtig van elkaar af te trekken.
Vul de afgekoelde broodjes met de banketbakkersroom en strooi er een lekkere laag poedersuiker overheen. De puddingbroodjes zijn klaar om opgegeten te worden.
Tips
Tip: Lukt het openscheuren van de broodjes niet direct? maak dan eerst een kleine aanzet met een mesje. Daarna moeten de twee helften makkelijk los komen.
Bewaren: De banketbakkersroom kun je een dag van tevoren maken en bewaar je in de tussentijd in de koelkast. Het volledige puddingbroodje inclusief de room bewaar je ook in de koelkast, omdat het broodje er niet lekkerder op wordt kun je het beter niet langer dan 1-2 dagen bewaren.