Deze fancy madeleines met chocolade maak je gemakkelijk zelf! Met behulp van de madeleine bakvorm voorzie je dit Franse cakeje van een laagje chocolade.
Porties: 24stuks
Ingrediënten
Madeleines
2grote eieren
150gramfijne kristalsuiker
150grambloem, gezeefd
125gramongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
Klop de eieren en suiker tot een schuimig mengsel waarvan het volume 3 keer is toegenomen, je bent zeker wel 5 minuten aan het mixen hiervoor. Spatel de bloem en gesmolten boter in delen door het mengsel. Voeg als laatst het vanille extract en het snufje zout toe.
Zet het beslag 2 uur in de koelkast voordat je verder gaat.
Vet de vorm in en bestuif deze met bloem. Schep het beslag in de vormpjes. Met 2 theelepels werkte het voor mij erg prettig.
Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Laat de madeleines volledig afkoelen en maak de bakvorm goed schoon. Smelt 2/3e deel van de chocolade au bain-marie, haal van het vuur en voeg het laatste deel chocolade er aan toe. Roer goed door tot alles gesmolten is.
Vul elke holte van de bakvorm met een flinke theelepel gesmolten chocolade. Spreid een beetje uit en druk de madeleines er stevig in tot je de chocolade aan de rand van de madeleine tevoorschijn ziet komen.
Laat de chocolade volledig uitharden. Tik hierna stevig op je werkblad om de madeleines uit de bakvorm te lossen. Bij mij kwamen de madeleines op deze manier gemakkelijk los, sommige wat sneller dan anderen.
Tips
Als je ongeduldig bent kun je de madeleine bakvorm (met de chocolade en de erin gedrukte madeleines) ook 20 minuten in de vriezer zetten.
Bewaren
Goed luchtdicht verpakt kun je de madeleines zo’n 3 dagen bewaren.