Recept afdrukken

Perzik appeltaart

Deze perzik appeltaart is een heerlijke variatie van de Hollandse klassieke appeltaart. De frisse smaak van de perzik maakt het een lekkere zomerse taart.
10-12 PERSONEN, GEBRUIK EEN VORM VAN 24CM

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei (M) de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken
  • 8 gram vanillesuiker
  • rasp van 1 citroen
  • snufje zout
  • 1 kilo zoetzure appels (ongeschild)
  • 500 gram uitgelekte halve perziken
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 15 gram paneermeel
  • 3 el custardpoeder

Instructies

  • Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken.
  • Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker, citroenrasp en een snufje zout tot een stevig deeg. Verdeel in drie gelijke delen en verpak in vershoudfolie. Leg weg in de koelkast.
  • Schil nu de appels en snijd deze in plakjes. Snijd ook de perzikhelften in plakjes. Doe alles samen in een kom en voeg de suiker, het kaneel en 2 eetlepels custardpoeder toe. Roer doorelkaar.
  • Vet de springvorm in en bestuif met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit.
  • Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel en de resterende eetlepel custardpoeder over de bodem van de beklede vorm.
  • Doe het perzik appelmengsel in de vorm en duw stevig aan.
  • Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed. Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het resterende los geklopte halve ei om de stroken in te smeren.
  • Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert en aansnijdt. De taart kan en mag lauwwarm zijn als je deze eet, persoonlijk vind ik dat het lekkerst.

Tips

  • Tip: Voeg aan een te droog deeg nog 1 eetlepel koud water toe.
  • Tip: Voor een goed opgesteven appeltaart kun je de taart het beste een paar uur in de koelkast verder laten afkoelen alvorens je deze aansnijdt.
Bewaren

Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.