Bacon pancakes met kaas en gekaramelliseerde ui smaken heerlijk als Vaderdag ontbijt, maar zeker zo lekker als late lunch.
Porties: 14pancakes
Ingrediënten
Gekaramelliseerde uien
2grote, witte uien
roomboter
olijfolie
Pancakes
230grambloem
16grambakpoeder
1tlbaking soda
snuf zout
1tlsuiker
2eieren
30gramgesmolten ongezouten roomboter
300mlmelk
Toppings
200gramcheddar kaas
150grambacon(1 verpakking ongeveer)
ahornsiroop
Instructies
Gekaramelliseerde uien
Snijd de ui in dunne ringen. Verhit een koekenpan met een klont boter en een scheut olijfolie.
Voeg de uien toe aan de olie en boter en bak een minuut mee terwijl je ze aan alle kanten bakt. Zet het vuur dan laag en laat de uienringen in ongeveer 45 minuten karamelliseren terwijl je ze af en toe omschept.
Hou de uienringen in de gaten, want het kan plotseling snel gaan. Als de uienringen klaar zijn kun je ze even opzij zetten.
Pancakes
Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix dit goed door elkaar. Ik schep het beslag altijd in de pan met een juslepel, maar je kunt ook een kan of fles gebruiken en het in de pan gieten.
Doe een beetje boter in de pan en giet het beslag in de pan. In mijn pan passen ongeveer drie pancakes tegelijk. Zodra de pancakes belletjes krijgen aan de bovenkant kun je ze omdraaien.
Op de helft van de pancakes leg je na het omdraaien een plakje cheddar kaas, deze smelt dan automatisch mee. De pancakes hebben maar kort nodig om gaar te bakken na het omdraaien.
Bak ondertussen in de tweede koekenpan de bacon uit. Als alle onderdelen gebakken zijn kun je pancake stapels maken. Wissel een pancake met kaas als topping af met een pancake met gekaramelliseerde uien en spek.
Serveer met (veel!) ahornsiroop. Of de klassieke Nederlandse pannenkoekenstroop, als je dat lekkerder vindt.
Bewaren
Krijg je niet alle pancakes op, je kunt ze ook (zonder toppings!) bewaren.