Een overheerlijke kaasragout waar je de lekkerste kaasbroodjes en ragoutbakjes mee kunt vullen. Kies zelf of je een stevige kaasragout of een dunnere versie wil maken.
Porties: 650gram kaasragout
Ingrediënten
50gramboter
90grambloem
250mlvolle melk
50mlslagroom
1eidooier
125gramoude kaasgeraspt
2tlfijne mosterd
flinke mespunt zout
Instructies
Zet een steelpan op het vuur en smelt de boter. Voeg de bloem in één keer toe en verhit twee minuten op zacht tot gemiddeld vuur, terwijl je goed blijft roeren. Nu heb je officieel een roux.
Voeg een scheut melk toe aan je roux en blijf roeren. Voeg dan de rest van de melk in delen toe en laat zachtjes voor enkele minuten koken terwijl je blijft roeren. Doe de geraspte kaas erbij en roer tot het gesmolten is. Haal van het vuur.
Meng de eidooier met de slagroom en voeg deze toe aan het kaasmengsel. Roer tot slot de mosterd, het zout en eventueel wat peper erdoor. Je kaasragout is klaar om verwerkt te worden, maar wacht nog even tot deze verder afgekoeld is (dat werkt makkelijker).
Tips
Voor een dunnere kaasragout (of een kaassaus, eigenlijk) voeg je 250 ml bouillon toe, tegelijkertijd met de melk of direct erna.
Bewaren
Je kunt de kaasragout maximaal vier dagen in de koelkast bewaren. Laat de kaasragout volledig tot kamertemperatuur afkoelen en dek af met vershoudfolie (dit moet de ragout raken) voordat je deze in de koelkast zet.